Kaikki putket päättyvät aikanaan – Ruotsi palasi mitalikantaan ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2018

MAAJOUKKUE / Raportti
Ruotsi ylsi mitaleille ensimmäistä kertaa sitten kevään 2018, jolloin Tre Kronor voitti MM-kultaa. Kuva Suomea vastaan pelatusta puolivälierästä.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/
Ruotsi ja Kanada aloittivat pronssiottelun verkkaisesti, eikä taklauksiakaan juuri avauserässä nähty. Tunnetaso kuitenkin nousi lopulta ja ratkaisu nähtiin kolmannessa erässä. Ottelun sankariksi nousi kahdesti maaliverkkoja heiluttanut Carl Grundström, ja lopulta Ruotsi vei kamppailun nimiinsä 4–2.

MM-turnauksen viimeinen pelipäivä alkoi pronssiottelulla, jossa vastakkain asettuivat kummankin lohkon kärkijoukkueet Ruotsi ja Kanada. Kumpikaan joukkue ei näyttänyt pelaavan parasta peliään, ja lopulta ottelu ratkesi vasta kolmannen erän osumilla, kun Ruotsi paransi peliään ja nappasi mitalit lukemin 4–2.

Ruotsi ja Kanada kohtasivat edellisen kerran MM-turnauksessa Tampereella vuonna 2022. Tuolloin kyseessä oli puolivälieräottelu, jonka vaahteranlehtipaidat veivät jatkoajan päätteeksi nimiinsä maalein 4–3. Kanada ylsi tuolloin aina finaaliin saakka, ja muutenkin joukkue oli ollut mitaleilla neljä kertaa peräkkäin. Nyt putki tuli kuitenkin päätökseensä ja Ruotsi nappasi ensimmäisen mitalinsa sitten vuoden 2018.

Pronssiottelun alun tapahtumat kertoivat siitä, että ottelu ei täysin kumpaakaan osapuolta kiinnostanut. Vauhtia ei juuri ollut, hyökkäyspelaaminen jäi vajaaksi eikä taklauksiakaan nähty. Ensimmäinen kunnon maalipaikkakin syntyi vasta ensimmäisen neljänneksen jälkeen.

Kanada rytmitti peliä paremmin ja voitti kiekkoja. Ruotsi sen sijaan syötteli kiekkoa ja osallisti koko viisikon, mutta pelaajat eivät juuri luistelleet kiekon kanssa tai rakentaneet peliä. Siitä huolimatta Tre Kronor iski avausmaalin, kun Carl Grundström neppasi kiekon aivan yläkulmaan ohi Jordan Binningtonin ajassa 12.05. Osumaa edelsivät Kanadan heikko puolustuspelaaminen sekä selvä merkkausvirhe.

Ensimmäinen kaksikymppinen oli tasainen, eikä yleisö saanut nauttia tuhannen taalan maalipaikoista. Peli eteni siististi, eikä Kanada päässyt hyödyntämään erän ainoaa ylivoimaansa Tim Heedin istuessa rangaistusaitiossa.

Peli alkoi toden teolla vasta kolmannessa erässä

Kanada aloitti toisen kaksikymppisen vastustajaansa paremmin, ja sai aikaan useampia laukauksia kohti Minnesota Wildin maalivahti Filip Gustavssonia. Lopulta hyvä alku palkittiin Dylan Cozensin maalin muodossa alle kolmen minuutin pelin jälkeen. Osuman jälkeen Ruotsi laittoi kiekkoa liikkeelle hieman nopeammin ja tunnetasokin alkoi nousta.

Ruotsi pääsi useampaan otteeseen ylivoimahyökkäyksiin Kanadan vaihtovirheiden ja harhasyöttöjen turvin. Lähimpänä maalintekoa oli silti Kanadan Andrew Mangiapane, jonka laukaus ohjautui Gustavssonin kainalosta vain hieman maalin ohitse. Kanada pääsi peliin paremmin kiinni ottelun edetessä, mutta yritykset jäivät pääosin yksittäisten pelaajien iskuiksi.

Ruotsi sai myös ottelun ensimmäisen ylivoimansa, mutta pakkopeli ei pyörinyt lainkaan samalla tavalla kuin alkusarjan otteluissa. Ylivoiman parhaaksi hetkeksi jäi Gustavssonin pitkä avaussyöttö, josta ei kuitenkaan saatu yhtä laukausta lukuun ottamatta rakennettua mitään. Tre Kronor muutenkin viljeli pitkiä avaussyöttöjä ja ristipistoja laidasta laitaan, mutta lyhyet ja pitkät hyökkäysketjut loistivat poissaolollaan.

Kanada siirtyi ensi kertaa johtoon ajassa 44.18, kun Pierre-Luc Dubois'n laukaus heilutti verkkoja. Maali syntyi ylivoimahyökkäyksestä, jossa Brandon Hagel käänsi kiekon taitavasti toiseen laitaan ja Dubois pääsi laukomaan rauhassa pelivälineen reppuun. Välittömästi osuman jälkeen Binnington otti toisessa päässä hyvän torjunnan pitäen Kanadan johtoasemassa.

Ruotsi yritti ylivoimalla rakentaa liian hienoa maalia ja ylisyöttelyn myötä Kanada selvisi toisesta alivoimastaan. Kauaa ei kuitenkaan kulunut, kun Erik Karlsson laukoi ottelut tasoihin Marcus Johanssonin tehdessä hyvän liikkuvan maskin Binningtonin eteen.

Ruotsi jatkoi vahvaa eräänsä, kun Grundström laukoi Ruotsin johtoon nelisen minuuttia edellisen osuman jälkeen. Hyökkääjä iski illan toisen osumansa suoraan Binningtonin purkukiekosta, eikä maaliin merkitty syöttäjiä. Maalin jälkeen alkoi Kanadan armoton kamppailu, kun se pyrki vielä iskemään tasoitusmaalin. Tässä se ei kuitenkaan onnistunut, vaan Johansson pääsi neppaamaan kiekon tyhjään rysään.

Ruotsi nappasi ensimmäisen mitalinsa sitten vuoden 2018 ja samaan aikaan Kanada on edellisen kerran jäänyt ilman mitalia samaisissa Tanskan MM-kilpailuissa.

» Lähetä palautetta toimitukselle