MM-päiväraportti: Itävalta teki MM-historiaa nousemalla viiden maalin takaa tasoihin Kanadaa vastaan, Ranska voitti lohkonsa jumbokamppailun

MAAJOUKKUE / Kierrosraportti
Kuva © Jarno Hietanen
Leijonien viettäessä tiistaina välipäivää pelattiin MM-turnauksen kummassakin lohkossa kaksi ottelua. Suurin yllätys nähtiin Leijonien lohkossa, kun Itävalta nousi Kanadaa vastaan kolmannessa erässä viiden maalin takaa tasoihin. Lopulta Kanada vei voiton kuitenkin jatkoajalla. Muut päivän voittajat olivat Norja, Latvia ja Ranska.

Neljäs kerta toden sanoi

Kolme edellistä otteluaan hävinnyt Norja otti turnauksessa avausvoittonsa kaatamalla Tanskan puhtaasti maalein 2–0. Liigastakin tuttu Henrik Haukeland nappasi nollapelin 24 torjunnalla.

Norjan 18-vuotiaan huippulupauksen Michael Brandsegg-Nygårdin osuma toisessa erässä jäi lopulta koko ottelun voittomaaliksi, kun Norja nappasi turnauksen ensimmäisen voittonsa Tanskasta puhtaasti maalein 2–0. Henrik Haukeland venyi nollapelissä kiekon tielle 24 kertaa. Norja sai tärkeän palasen takaisin kokoonpanoon, kun Mats Zuccarello palasi mukaan, ja hän oli heti mukana alustamassa avausmaalia.

– Oli meille tärkeää, että voitimme Tanska-ottelun. Lisäksi pelaaminen oli tänään hauskaa ja mielestäni suoriuduimme hyvin, Brandsegg-Nygård totesi pelin jälkeen.

Avauserästä lähtien pelissä oli vauhtia ja ajoittain vauhti meni suunnitelmallisen hyökkäyspelin edelle. Toisessa erässä Norja nosti pelin intensiteettiä, ja joukkue voitti erän laukaukset peräti 17–7, mutta verkko heilui Frederik Dichow Nissenin selän takana vain kertaalleen. Tanskalaisvahti päästi taakseen vain yhden kiekon, sillä Norjan 2–0-osuman iski Eirik Salsten tyhjään maaliin.

Ottelussa vihellettiin vain vähän rangaistuksia, Norjalle kolme ja Tanskalle kaksi, eikä kumpikaan pystynyt tilaisuuksiaan hyödyntämään. Tanskalla oli myös omat paikkansa, mutta Norja pääsi paremmin maalille ja useamman ylivoimahyökkäyksen myötä maaleja olisi voinut syntyä enemmänkin.

Viime vuosina Tanska on ollut Norjalle hankala vastustaja, mutta tällä kertaa asetelmat kääntyivät toisin päin. Norjan voitto nosti joukkueen A-lohkossa sijalle viisi, mutta ero yhden ottelun vähemmän pelanneeseen Tšekkiin on jo kolme pistettä. Tanskalla on kasassa saman verran pisteitä, mutta otteluita on takana vasta kolme.

– Nämä ottelut ovat isoja paikalliskamppailuja meille. Haluamme totta kai kaataa heidät joka kerta. Tämän vuoden MM-lohkon lisäksi Tanska on kanssamme samassa lohkossa myös olympiakarsinnoissa elokuussa, nollapelisankari Haukeland selitti.

Latvia nappasi ensimmäisen varsinaisen peliajan voittonsa sinnikkäästä Kazakstanista

Vauhtia ja vaarallisia maalipaikkoja tarjonnut ottelu antoi runsaslukuiselle latvialaisyleisölle aihetta juhlaan, kun Latvia taisteli nousujohteisella pelillään 0–2-voiton. Voitto oli latvialaisille koko turnauksen kolmas, joskin vasta ensimmäinen varsinaisella peliajalla. Loppuun asti taistelleelle Kazakstanille tappio oli turnauksen toinen.

Ensimmäisessä erässä Latvia pelasi kurittomasti, minkä myötä Kazakstan pääsi kolmeen otteeseen yrittämään maalintekoa ylivoimalla. Pirteästi, mutta taktisesti löyhästi pelannut Kazakstan onnistui luomaan parikin maalipaikkaa aivan Latvia-maalin edestä, mutta ne eivät maalilla vartioinutta Kristers Gudļevskisia hetkauttaneet. Myös Latvialle tarjottiin lähes tyhjää maalia erän loppupuolella, mutta ottelu pysyi maalittomana.

Toinen erä alkoi vauhdikkaasti, kun peli kulki päädystä toiseen kuin tenniksessä. Vauhtivaihe loppui vasta Kazakstanin jäähyyn vajaan kuuden minuutin pelin jälkeen.

Lukuisat paikalle saapuneet latvialaiskannattajat pääsivät juhlimaan, kun Latvia avasi ottelun maalisarakkeen ajassa 31.48. Joukkue nappasi kiekonhallinnan hyökkäyspään aloituksen jälkeen, toimitti kiekkoa maalille ja lopulta Roberts Bukarts nakkasi irtokiekon maaliin Andrei Shutovin nenän edestä.

Eikä kulunut kuin vajaa neljä minuuttia, kun Latvia onnistui jo toistamiseen. Kazakstanin purkukiekko päätyi epäonnisesti suoraan siniviivalla luistelevan Haralds Eglen käteen, minkä jälkeen hän pääsi vapaasti luistelemaan suoraan maalille ja täräyttämään kiekon reppuun.

Kolmannessakaan erässä ei hyviltä maalipaikoilta vältytty kummankaan joukkueen osalta, mutta maalit sen sijaan jäivät tekemättä. Erän parhaimpiin paikkoihin lukeutui Kazakstanin Nikita Mikhailisin läpiajo, jonka Gudļevskis kuitenkin torjui. Maalivahdille irtosi nollapeli lopulta 16 torjunnalla, kun vastapuolella Shutov venyi kiekon eteen 18 kertaa.

Itävalta nousi viiden maalin takaa tasoihin, mutta Kanada korjasi ryhtinsä välittömästi jatkoajalla

Kanada karkasi ottelun kolmanteen erään peräti viiden maalin johdossa, mutta Itävalta iski tasaviisikoin viisi osumaa ja nousi sensaatiomaisesti tasoihin maali maalilta. Jatkoajalle edettiin lukemissa 6–6, ja Kanadan kapteeni John Tavares ratkaisi lopulta pelin vain 15 sekunnin jälkeen.

MM-turnauksessa tähän mennessä puhtaalla pelillä ottelusta toiseen edennyt Kanada joutui yllättäviin vaikeuksiin Itävaltaa vastaan. Vaahteranlehtipaidat näyttivät menevän jo menojaan, kun tilanne ennen viimeistä kaksikymppistä oli jo 6–1, mutta itävaltalaiset olivat täysin toista mieltä. Joukkue nousi maali kerrallaan aina sensaatiomaisesti tasalukemiin saakka ja kaikki osumat syntyivät tasaviisikoin. Lopulta John Tavares ratkaisi kuitenkin jatkoajalla voiton Kanadalle vain 15 sekunnin pelin jälkeen.

Harjoitusotteluita lukuun ottamatta Itävalta ei ole millään tasolla tehnyt aiemmin Kanadaa vastaan yli kahta maalia. Kyseessä oli myös MM-historian kovin nousu takaa-ajoasemasta, sillä aiemmin tasoihin oli noustu korkeintaan neljän maalin takaa. 

Kanada vei koko ottelun laukaukset nimiinsä 49–21. Suurin ero laukaisumäärissä oli toisessa erässä, jolloin Kanada laukoi 22 kertaa Itävallan kuutta kutia vastaan. Laukauksilla ei kuitenkaan ole väliä, sillä maalit ratkaisevat, ja tämän Itävalta myös nousullaan osoitti. Kolmannessa erässä Itävalta tarvitsi viiden osuman tekoon vain yhdeksän laukausta, joten Jordan Binnington ei aivan ollut mies paikallaan.

Vaahteranlehtipaidat iskivät kahdessa ensimmäisessä erässä kolme maalia, ja kaikki kuusi osumaa jakautuivat eri pelaajille. Yksikään pelaaja ei kirjannut tililleen kahta pistettä enempää. Avausmaalista vastasi ajassa 6.34 Dylan Cozens ja Connor Bedard nousi 5–1-osumallaan maalipörssin jaetulle kärkisijalle Oliver Kapasen kanssa. Itävallan kiriä johtivat Peter Schneider (2+1) ja Dominic Zwerger (1+2). Tasoituksen iski Minnesota Wildin Marco Rossi ajassa 59.11. Osuman jälkeen tasoitusta juhlittiin kuin voitettua mestaruutta, eikä syyttä.

Vaikka käteen jäi lopulta jatkoajan päätteeksi vain yksi piste, on Itävalta nyt kuitenkin avannut pistetilinsä. Joukkue kohtaa seuraavaksi torstaina Suomen. Kanada pelaa niin ikään seuraavaksi torstaina Norjaa vastaan.

Ranska piti johtonsa Puolan kolistellessa tolppia

Ranska karkasi ottelun puoliväliin mennessä neljän maalin johtoon, mutta Puola kiri eroa umpeen etenkin vahvan toisen erän jaksonsa ansiosta. Lopulta kirivaihde ei tuottanut kuin kaksi osumaa, joten Ranska nappasi tärkeän 4–2-voiton.

Puolan ja Ranskan välinen kamppailu oli jo etukäteen ajateltuna tärkeä kummallekin joukkueelle, sillä kolmen pisteen voitto saattoi tarkoittaa sarjapaikan säilyttämistä ja karsintaottelun välttämistä. Ranska lähti otteluun paremmalla jalalla ja johti jo 4–0, mutta Puola nousi 2–4:ään ja heilutti tolppiakin useampaan kertaan. Johto kuitenkin piti loppuun saakka, eikä kumpikaan osapuoli enää maalien muodossa juhlinut kolmannessa erässä.

Avausottelu oli ranskalaisten hallintaa, kun joukkue voitti laukaukset 10–3 ja teki kaksi täysosumaa, joista kummastakin vastasi nelosketjun hyökkääjä Justin Addamo. Erä olisi voinut olla terävämpi, sillä joukkue tarjosi Puolalle kaksi ylivoimamahdollisuutta. Erikoistilanteen aikana ei osumia syntynyt, eikä niin käynyt koko ottelun aikana, joten Puola on edelleen ainoa MM-turnauksen joukkue, joka ei ole onnistunut tekemään ylivoimamaalia.

Ranska sen sijaan osui toisen kaksikymppisen aikana kahdesti ylivoimalla. Ensin ajassa 24.21 Stephane Da Costa iski turnauksen toisen maalinsa ja kolmisen minuuttia myöhemmin joukkueen NHL-vahvistus Pierre-Edouard Bellemare osui maalipuiden väliin. Osumien välissä John Murray teki tolppien välissä tilaa Tomas Fucikille.

Vaikka Puola oli ennen ottelun puoliväliä jo neljä maalia perässä, ei joukkue kuitenkaan luovuttanut. Ensin Dominik Pas laukoi kiekon ohi Sebastian Ylösen ja vahva jakso toisen erän loppuhetkillä toi myös 2–4-kavennusosuman, joka syntyi Bartosz Fraszkon lavasta.

Hyvä jakso jatkui erän viimeiseen erään saakka, ja peliväline kolisutti jo tolppiakin, mutta paras lento katkesi Pawel Zygmuntin turhahkoon estämisjäähyyn. Viimeisen vitosen aikana punavalkopaidat saivat vielä luotua painetta Ranskan maalille useiden pitkien kiekkojen myötä, eikä 3–4-kavennus ollut kaukana. Maaleja ei kummassakaan päässä kuitenkaan enää nähty, joten Ranska vei voiton 4–2-lukemin.