MM-kisapomo ei samaistu tunnelman kritisointiin: “Yritysvieras ei ole yhtään vähemmän kiekkofani kuin joku toinen”

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Heikki Hietanen oli puhumassa tiedotustilaisuudessa Nokia-areenalla.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

Tampereen ja Riian vuoden 2023 MM-yhteiskisojen avaustilaisuudessa esiintynyt Suomen MM-organisaation pääsihteeri ja IIHF:n hallituksen jäsen Heikki Hietanen on selvästi tyytyväinen viime vuoden kisojen onnistumiseen.

Ehkä vielä tyytyväisempi hän on tulevia kevään 2023 kisoja ajatellen.

− Kesä ollaan päätetty vanhoja kisoja ja rakennettu uusia ja varmistettu se, että taso on vähintään yhtä hyvä kuin mitä oli viime keväänä, Hietanen kertaa.

Parannettavaakin on löytynyt.

− IIHF:n ja Infrontin (promoottori) kanssa on käyty tiheällä kammalla läpi asioita. Siellä on hyvin paljon operaatiotasolla asioita, mitkä eivät välttämättä näy ulos. Moniin teknisiin ratkaisuihin jouduttiin tekemään varmuuden vuoksi ylimääräistä.

– Nyt olemme paremmin jyvällä, miten ne voidaan toteuttaa. Tiedetään paremmin joukkueiden toiveet, saatiin palautetta mikä voisi olla paremmin, ja ne korjataan, pääsihteeri kertoo.

Viime kisojen saamasta kritiikistä Hietanen on hieman eri mieltä. Keskusteluun korkeista lippuhinnoista hän löytää selvän syyn.

− Kun viime vuonna oltiin tässä tilanteessa, koko syksyn aikana ei tullut mitään kritiikkiä lippujen hinnoista. Sitä tuli vain kisojen aikana, kun lippuja vapautui kansanvälisistä kiintiöistä. Ne olivat kalliita paikkoja, eikä siinä vaiheessa ollut enää jäljellä kakkos- tai kolmoskategorioiden lippuja, Hietanen näkee hintapäivittelyn syyksi.

"Mitä ulkomaalaisten kanssa puhuin, niin he kehuivat suomalaisten kisatunnelmaa."

Esitettyä kritiikkiä yritysvieraiden aiheuttamasta tunnelmakadosta hän ei allekirjoita alkuunkaan.

− Olen lähtökohtaisesti eri mieltä. Katsottuani kaikki kisapelit täällä oli mielestäni erinomainen tunnelma. Meillä ei kisajärjestäjinä ole tarvetta kategorisoida, kuka on millainenkin fani.

– Jos jollain on toinen mielikuva siitä, millaista sen pitäisi olla, niin arvostamme tietysti sitäkin näkökulmaa. Mitä ulkomaalaisten kanssa puhuin, niin he kehuivat suomalaisten kisatunnelmaa, Hietanen perustelee.

Kaksi MM-organisaatiota

Hietasen mukaan yrityslippuja tultaneen myymään ensi kisoihin hieman edelliskevättä vähemmän, sillä myynti- ja varautumisaika on ollut paljon edellistä lyhyempi. Itsetarkoituksellisesti kiintiöitä ei ole kuitenkaan muutettu.

− Yritysvieras ei ole yhtään vähemmän kiekkofani kuin joku toinen. Tietyt varaukset on tehty, mutta ei ole näkökulmaa, että paikat lisääntyisivät.

Viime keväänä Tampereella ja Helsingissä myytiin yhteensä noin 400 000 lippua. Pääsihteeri odottaa pientä nousua suhteessa Tampereen edelliseen myyntiin.

Viime kevään MM-ottelut Tampereella tuottivat komean tuloksen, mutta tunnelma sai kritiikkiä.
Kuva © Juuso Pellava - www.jpellava.fi

− Tavoittelemme enemmän myyntiä. Suomen otteluihin ja finaalipeleihin me ei voida enempää myydä. Uskon, että voimme kasvattaa myyntiä kansainvälisten fanien määrällä.

Onko kahden maan malli tuonut hankaluuksia järjestämiseen, kun mukana on toinen organisaatio?

− Ei ole tullut mutkia. Meiltä tavallaan putoaa vastuut ja kulut toisesta areenasta, se on nyt Latvian vastuulla. Toisaalta he saavat siitä myös tulot. Sehän tässä kahden maan mallissa on etu, että on kaksi kotijoukkuetta, Hietanen sanoo ja viittaa Helsingin viime kevään tapahtumaan.

Kisojen hyvä tulos tehtiin pääosin Tampereella. Lukuja ei ole vielä vahvistettu, mutta Hietasen mukaan Helsingin osuus painunee hiukan miinukselle.

Halvin päivähinta 20 euroa

Sähkönhinnan ja muiden potentiaalisten lipunostajien kustannusten nousu huolestuttaa myös järjestäjiä. Asiaa on mietitty ja tätä on pyritty huomioimaan esimerkiksi lippujen hinnoissa. Määräänsä enempää niitä ei kuitenkaan voida Hietasen mukaan laskea.

− Taustalla on tavallaan sama ajatus kuin viime vuonna, että hinnoittelu on rankingin mukaan rakennettu. Jos on kaksi alemman ja kaksi ylemmän rankingin joukkuetta, tai neljä ylemmän rankingin joukkuetta, niin hinta on korkeampi. Sitten taas jos on neljä alinta rankattua, niin pääsee halvimmillaan 20 euroa per päivälippu, hän kertoo.

− Täytyy aina muistaa, että kyse on jääkiekon MM-kilpailuista. Kyse on myös siitä, että me järjestetään korkean tason kansainvälinen turnaus ja meillä on tietyt vastuut, velvollisuudet ja kulut siitä.

Kannattajien ja yhteyksien puolesta Hietanen uskoo Riian olevan yhtä hyvä kaupunki kuin Helsinki.

− Lähempänä tiedetään, miten paljon faneja mistäkin maasta on tulossa. Tästä on päivittäin suoria lentoja ja sen ehtii jopa junalla tai laivalla tai autolaivayhteydellä toteuttaa, Hietanen tuumaa.

Myös mahdollisista lisälennoista käydään keskustelua lentoyhtiöiden kanssa. MM-kisat alkavat Tampereella ja Riiassa toukokuun 12. päivänä.

» Lähetä palautetta toimitukselle