Mielipide

On kiehtovaa nähdä, sortuuko Viaplay MM-kisoissa turhanpäiväiseen viihteeseen

MAAJOUKKUE / Kolumni
MM-Leijonia kuullaan jatkossa uuden studion välittämänä. Tämä saattaa muuttaa myös onnistuneita rutiineja Viaplayn kiekkotiimissä.

MM-kiekko muuttaa, muttei aivan kokonaan. Leijonat pysyy tänäkin vuonna MTV:llä ilmaiseksi kanavan oman selostajan selostamana. Tämä täytyy muistaa tuoretta MM-jääkiekon "siirtouutista" tarkastellessa. Täystuote siirtyy Viaplaylle, vaikka moni katsoo jatkossakin ilmaiskanavalta.

Maksulliseen pakettiin tottuneillekin muutoksia tulee vain osittain. Suurin muutos on tietysti Antero Mertarannan vaikeneminen Leijonien ykkösäänenä. Oletan, ettei häntä MTV:n puolella kuulla. Jatkossa kärkenä paukuttaa Antti Mäkinen, joka Mertarannan tavoin on pienemmässä mittakaavassa rakastettu ja vihattu. Vahvuuksineen ja heikkouksineen. Nyt Mäkistä arvioi ennätysyleisö verrattuna entiseen. Paljon muuttuu, vaikka isoin yleisö olisikin edelleen ilmaispuolella.

Viaplayn NHL-tuote ja aiemmin KHL-tuote ovat olleet yhdessäkin varsin rajatun yleisön tuote verrattuna MM-kiekkoon. Tämä on myös antanut tiettyjä vapauksia, joista voi pahimmassa tapauksessa seurata Discovery+:n junnukisojen kaltaisia löysällä kädellä vetelyjä. Discovery+:n tuotannoissa on selostamossa mukana koviakin ammattilaisia, mutta studion puolella rima on niin matalalla, että Moon-TV:n festarispesiaalien alkoholinkäyttökin katselisi kateellisena.

Myös Viaplay on maksanut oppirahansa. Aikaisemmin studioissa oli paljon toistoa ja löysää kysymyksenasettelua. Nykyisin NHL-studiot ovat tasolla, joissa parhaimmillaan menee jääkaapille itse pelin aikana, tai tallennetta katsoessaan alkaa kelailla pelin yli. Kohti seuraavaa studiopätkää.

Tuomas Meling on lahjakkuus ja Ville Klinga osaa hommansa pitkällä kokemuksella. Kotiläksyt on tehty. Välillä, kun katsojana miettii mitä asiantuntijavierailta pitäisi kysyä, on juontaja siirtynyt juuri tähän asiaan. Olen skeptinen, pystyvätkö Iiro Harjula ja Mervi Kallio saman tason suoritukseen. Pelkään, että tunteisiin keskittyminen ja turhanpäiväinen yleidöviihde saavat liikaa jalansijaa.

NHL-studion iso vahvuus on ollut se, että viihdyttävyys on tullut kovan analyysin ja kokemuksen kautta. Asiantuntijakaarti on sekin ottanut isoja harppauksia pelitapojen ja pelaajien analysoinnissa. Esimerkiksi Riku Heleniuksen varovainen ulosanti on kääntynyt isoksi lisäarvoksi maalivahtisisällössä. Studiot eivät ala tunteita tunnustelemalla, vaan mennään asiaan. Mikko Lehtonen on ollut viimeisin erinomainen lisä.

Jos tämä ja Ville Niemisen kaltaisen kommentaattoritimantin studioaika korvataan naama sinivalkoisena heiluvien järvisten hassutteluilla, kikkavideoilla tai kännisten suomalaisten tunnelmilla, sammuu televisio useammassakin kodissa. Pelin arvostajille jäävät NHL:n pudotuspelit. MM-kisat ovat pohjimmiltaan koko kansan viihdettä ja jääkiekkoliittojen rahankeruuta, mutta kiekkoa välittävän tulisi huolehtia myös lajikulttuurin sivistävästä puolesta. Kyllä, kiekkostudiossa analyysi ja viihde on mahdollista tuottaa ilman älyllistä löysäilyä.

Risto Dufvan siirtyminen tv:n puolelle on eräänlainen suuren riskin kokeilu katsojille. Saapa nähdä, saammeko kovaa analyysiä vai sutkauksia.

"Kiekkokanavalla" on jääkiekkokulttuuria, kiekon yhteiskunnallisia vaikutuksia, viihdettä ja sen suuria sekä pieniä kokonaisuuksia kriittisesti tarkasteleva juttusarja.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös