Dialogi: Tapparan laaja hyökkäyskalusto pyrkii murtamaan muurin lailla KooKoon maalinsuulla torjuneen Nick Malikin

LIIGA / Artikkeli
Jatkaako KooKoo matkaansa seuraavaksi jo finaaleihin. Seuraavaksi on kaadettavana suursuosikki Tappara.
Kuva © Matias Lahtinen
Levännyt kestomenestyjä saa vastaansa kovassa otteluruuhkassa tahkonneen sensaatiojoukkueen.

Tappara selvitti ensimmäisenä tiensä välieriin tämän kevään pudotuspeleissä. Kyseessä on jo yhdeksäs perättäinen välieräpaikka tamperelaisseuralle, joka on myös liigaennätys. Välierissä vastus on kuitenkin kaikkea muuta kuin tuttu, kun KooKoo venyi liigahistoriansa parhaaseen suoritukseen kukistamalla toisen yllättäjäjoukkueen Jukurit puolivälierissä.

Jatkoajan toimittajat Eveliina Laine ja Arto Määttä ruotivat perjantaina alkavaa välieräsarjaa.

Miksi Tappara etenee sarjasta jatkoon?

Laine: Tappara osoitti puolivälieräsarjassa Lukkoa vastaan, ettei runkosarjan piikkipaikka irronnut sattumalta. Sarjan alussa joukkueen tekeminen ei vielä ollut parhaalla mahdollisella tavalla uomissaan, mutta siitäkin huolimatta Lukko onnistui kukistamaan kirvesrinnat vain kertaalleen. Ottelut olivat kuitenkin tasaisia eikä Tappara päässyt helpolla, mikä varmasti palvelee joukkuetta jatkossa.

Tapparan jatkon kannalta tärkein asia puolivälierissä oli pelin tason nousujohteisuus. Sekä yksilöt että koko joukkue nostivat tasoaan sarjan edetessä ja sarjan viimeiseksi jäänyt viides ottelu oli Tapparalta selvästi ehjin esitys. Lukko ei saanut luotua montaakaan vaarallista maalipaikkaa Tapparan tiiviin viisikkopuolustuksen ansiosta ja loput hoiti tyynen varmasti esiintynyt Christian Heljanko.

Tapparan kohdalla esiin nousee aina tiukka puolustuspelaaminen, eikä sitä turhaan ole tänäkään keväänä kehuttu. Vähintään yhtä merkittävä osa joukkueen vahvuutta on kuitenkin hyökkäyskalusto, joka jatkoi puolivälierissä siitä mihin se runkosarjassa jäi. Tulosta syntyy laajalla rintamalla ja jokainen ketju hoitaa myös puolustusvelvoitteensa esimerkillisesti. Näin ollen peluutuskin on tasaista ja vastuu jakautuu laajalle, josta ei ole ainakaan haittaa pudotuspeleissä.

Tästä päästäänkin tamperelaisjoukkueen lepoetuun, joka saattaa nousta kevään aikana arvoon arvaamattomaan. Siinä missä KooKoo tahkosi täyden seitsemän ottelun sarjan ja pelaa perjantaina jo viikon kolmannen ottelunsa, on Tappara saanut kasata rivejään ja ladata akkujaan viime sunnuntaista saakka. Ottaen huomioon välierien äärimmäisen tiiviin ottelutahdin, jo pudotuspelien ensimmäiseltä kierrokselta aloittaneen kouvolalaisjoukkueen suurempi kuorma alkaa väkisinkin näkyä sarjan edetessä.

Miksi KooKoo etenee sarjasta jatkoon?

Määttä: KooKoon vauhti ei tunnu pysähtyvän millään. Ensiksi kouvolalaiset pistivät kärkiosaamista tihkuvan Pelicansin laulukuoroon. Seuraavaksi pudotuspelijuna puski raiteiltaan pois suorastaan häikäisevän runkosarjan pelanneen Jukurit.

KooKoo puolustaa tiivisti koko joukkueella, mutta tärkein elementti on löytyy ehdottomasti maalilta Nick Malíkista. Tšekkivahti on pelannut pudotuspelit järkyttävän kovilla tilastoilla. Molemmilla kierroksilla on ollut laatumaalivahdit vastassa, ja jälleen vastustajalla on asettaa maalille huippukaliiberin maalivahti. Malík kuitenkin tuntuu olevan tällä hetkellä sellaisella itseluottamuksella kaukalossa liikkeellä, ettei Tapparan ole helppoa saada kiekkoa kouvolalaisten maaliin. Maalivahtivertailussa KooKoo ei häviä tänä keväänä kenelläkään.

Joukkue lähtee sarjaan isompana altavastaajana, kun yhteenkään aikaisempaan sarjaan. KooKoolla on ainoastaan voitettavaa jäljellä, kun taas kaikki odottavat tamperelaisten marssivan jatkoon. Se avaa ison mahdollisuuden kouvolalaisille, jotka voivat hyvällä startilla saada Tapparan yllättäviin vaikeuksiin tässä sarjassa. Olli Salon suojatit vaikuttavat erittäin yhtenäiseltä porukalta, eikä joukkue hakenut viime hetken vahvistuksia joukkoonsa, kuten suurin osa muista seuroista. Kouvolassa on luotettu pelaajiin, ja sillä on myös varmasti painoarvoa näissä tilanteissa.

Erikoistilanteista varsinkin alivoima on ollut vahvaa pudotuspeleissä. Vaikka runkosarjassa se oli sarjan heikointa, niin nyt Sumulaakson ylpeydet ovat onnistuneet yli 90 prosentin varmuudella kestämään vastustajan yritykset. Ylivoimalla kouvolalaisilla riittää vielä rutkasti parannettavaa, sillä lukema on hieman 13 prosentin paremmalla puolella. Eikä sitä helpota yhtään, ettei Tappara ole päästänyt yhtään maalia alivoimalla koko pudotuspeleissä. Jälleen näistä on selvittävä kuivin jaloin tässä sarjassa, jotta sensaatio olisi valmis.

Sarjan avainpelaajat

Laine: Lukko-sarjassa Tapparalta löytyi onnistujia joka sektorilta. Maalilla Heljanko oli avainroolissa pysäyttäen muun muassa Sebastian Revon läpiajon neljännen ottelun jatkoerässä. Koko kauden selkeän ykkösvahdin roolissa olleen Heljangon tekemisestä huokuvat varmuus ja rauhallisuus, joiden ansiosta Tappara ei tänäkään keväänä kaadu ainakaan maalivahtipeliinsä.

Myös Tapparan puolustus on muutamaa henkilökohtaista virhettä lukuun ottamatta suoriutunut kiitettävästi. Suurin tähti on Jokereista pestattu Otto Leskinen, jonka kiekollinen taito ihastuttaa molemmissa kenttäpäädyissä. Näyttäviä oman pään kamppailuvoittoja on tarjoillut sen sijaan isokokoinen Brady Austin, jonka ratkaisut kiekon kanssa jättävät toisinaan toivomisen varaa, mutta jonka fyysisyydestä Tappara hyötyy varmasti myös KooKoo-sarjassa. 

Anton Levtchi johtaa pelaa elämänsä kautta.
Kuva © Juuso Koro / @juusokuvaa

Hyökkäysosastolta on nostettava esiin runkosarjan pörssikärki Anton Levtchi, joka on osoittanut viime kevään pehmeiden otteiden olevan menneen talven lumia. Myös "isojen otteluiden miehenä" tunnettu Veli-Matti Savinainen on jälleen osoittanut suuruutensa, joka tuotti jo Lukkoa vastaan kolme maalia. Lisäksi on mainittava neljännen puolivälieräottelun maaleillaan ratkaissut Joona Luoto, jonka pelityyli on kuin luotu pudotuspelien tiukkaa kamppailupelaamista ajatellen.

Määttä: Ollaan hieman tylsiä, ja vastataan jälleen Malík. Jos nuorukainen jatkaa samalla tasolla myös välierissä niin se tarjoaa KooKoolle jymypaukkuun suuremmat mahdollisuudet.

Varsinkin Kim Strömbergin johtama ketju on ollut tehokas pudotuspeleissä, ja katseet kääntyvät edelleen siihen suuntaan. Ketjun muut jäsenet Ville Meskanen ja Samuli Ratinen takaavat ketjusta löytyvän riittävät aseet tehokkuudelle.

Otetaan seuraavat jokerikortit seurantaan. Alexander Bonsaksen ei näy tilastoissa tai otsikoissa, mutta kouvolalaiset tarvitsevat norjalaispuolustajan panosta. Kokeneen pelaajan pitää suorittaa hyvällä tasollaan välierissä, vaikka muut kantavatkin suurinta vastuuta. Kasperi Ojantakanen tekee hiljaista nousua pistepörsissä pudotuspeleissä. Keskushyökkääjä on noussut jo neljänneksi kuudella tehopisteellään. 

Toimituksen veikkaus sarjan lopputulemasta:

Tappara on sarjan suursuosikki ja KooKoo lähtee altavastaajana ottelusarjaan. Tapparan materiaalin laajuus on hurja, joten kouvolalaisille ei riitä, että se pysäyttää yksittäisen ketjun. Tapparalla on vielä alkuun lepoetu, kun se ei joutunut urakoimaan seitsemän ottelun sarjaa, josta varmasti on hyötyä.

KooKoo aseet ovat siinä, että se pääsee lähtemään ilman paineita sarjaan. Lisäksi joukkue on koko kauden hitsautunut yhteen ilman suurempia muutoksia matkan varrella. Tappara ei marssi tästä sarjasta helpolla jatkoon, vaan kovan päivätyön se joutuu finaalipaikan eteen tekemään. Ottelusarja menee kuitenkin materiaaliedun vuoksi tamperelaisille voitoin 4−1 tai 4−2.

» Lähetä palautetta toimitukselle