SaiPa hamuaa täyttä pottia etelän turneelta

LIIGA / Ennakko
SaiPan kone alkaa olla taas iskussa pienen yskähtelyn jälkeen.
Kuva © Turo Ulvinen - www.thudesign.com
Kevätkauden puolelle siirtyminen toi mukanaan väistämättömät spekulaatiot SaiPan sulamisesta. Väitteille näytti hetken olevan jopa perusteita, mutta loistava voitto Jokereista näyttää vievän SaiPaa taas oikeille raiteille. Ennakkoon on vaikea sanoa, että kuinka tiukassa pisteet keskiviikkona ovat, sillä tämän hetken TPS:stä ei oikein kukaan tunnu tietävän, että mitä kulloinkin on tulossa.

TPS jatkoi viime viikolla siitä, mihin edellisellä jäi. Turkulaiset pelasivat mainion ottelun kotona Tapparaa vastaan, mutta konttasi heti perään Pelicansin vieraana jääden nollille. Nyt olisi kierrossa taas hyvän pelin vuoro.

SaiPa puolestaan koki vuodenvaihteen tienoilla kauden pisimmän tappioputkensa, kun perättäisiä tappioita kertyi kolme. Tiistaina SaiPa kuitenkin palasi näyttävästi voittokantaan kaatamalla Jokerit vieraissa ehjän esityksen päätteeksi

Paineaalto tulee idästä

SaiPan tavaramerkki on aggressiivinen paineistus. SaiPa ei aina karvaa syvältä, mutta karvaajat lyövät painetta viimeistään keskialueella kiekolliseen pelaajaan siekailematta. Lappeenrantalaisten ensisijainen tavoite on riistää kiekko keskialueella ja kääntää peli nopeasti kohti vastustajan maalia.

TPS:n on pakko päästä tämän paineen alta pois. Tapparaa vastaan TPS onnistui mainiosti, kun pakki-pakki syötöt omalla alueella laitettiin pannaan, ja kiekkoa pelattiin nopeasti ylöspäin. Tappara tosin puolusti keskialuetta heikosti, eikä tamperelaiset olleet missään vaiheessa pelin sisällä.

SaiPa ei korkeasta sarjasijoituksestaan huolimatta lähde aliarvioimaan vastustajaansa. Lisäksi TPS:n tehtävää vaikeuttaa se, että SaiPan pelaajat ovat perusluonteeltaan työteliäitä ja joukkue on myös erittäin jalkava.

SaiPan keskialueen pelaamisen yksi ominaispiirteistä on myös se, että ohitetut pelaajat säntäävät välittömästi alas auttamaan, joten joku on aina iholla tai vähintään hengittämässä niskaan.

Tapparaa vastaan TPS pääsi yllättämään vastustajansa painamalla päälle erittäin aggressiivisesti. Tässä on myös yksi SaiPan heikoista kohdista, sillä heidän alakertansa ei ole kaikkien kiekkovarmin, eikä useinkaan suoriudu mallikaasti paineen alla.

Jos TPS onnistuu ansaitsemaan itselleen ylivoimatilanteita, niin sen tulisi nopeuttaa kiekollista peliään. SaiPa peittää tehokkaasti syöttölinjoja, joten neliön läpi on turha koettaa kiekkoa heitellä.

Tämän johdosta TPS:n kannalta paras vaihtoehto olisi liikuttaa kiekkoa nopeasti ja mielellään yhdellä kosketuksella. Tällöin neliö joutuu reagoimaan ja suoraan syötöstä laukomiselle avautuu tilaa.

TPS:n ajettava SaiPa kulmiin

SaiPan vahvinta alaa hyökkäyspelin suhteen ovat suorat hyökkäykset, jotka suuntaavat suoraviivaisesti kohti maalia. Ne päättyvät useimmiten laukaukseen ja SaiPan hyökkääjät menevät irtokiekkojen perään todella ahnaasti.

Myös SaiPan päätypelaaminen on hyvällä tasolla. Nopeat ja ennakkoluulottomat karvaajat saavat aikaan riistoja ja kiekkoa pelataan nopeasti maalille. TPS:n puolustuspaletin onkin pysyttävä hyvin läjässä ja turkulaisten olisi jollain ilveellä onnistuttava ajamaan SaiPan hyökkäykset kulmiin.

Kulmapelit ovat SaiPalle tällä hetkellä jostain syystä hankalia, eivätkä lappeenrantalaiset onnistu pelaamaan kiekkoa kulmista tarpeeksi tehokkaasti kohti maalia.

SaiPa on kelle tahansa hankala vastus, sillä joukkue ei yksinkertaisesti herpaannu ja luovu omasta pelityylistään takaiskujenkaan edessä. Joukkue nollaa omiin menneen maalin ja jatkaa välittömästi omalla tyylillään, eli energiaa palaa ja iholle mennään, eikä meinata.

SaiPan joukkue lieneekin yksi sarjan kovakuntoisimmista ryhmistä, sillä pelityyli on kuluttava, mutta joukkue jaksaa toteuttaa sitä säntillisesti läpi ottelun.

TPS:n kannalta on harmillista, että joukkueen peli on sillä tasolla etteivät he yksinkertaisesti pysty riisumaan SaiPaa aseista hidastamalla tempoa kiekkokontrollin kautta. Toki kiekottelu ei palvelisi TPS:n vahvuuksia tällä hetkellä lainkaan, sillä turkulaisten vahvin valtti on luisteluvoima.

Tosin SaiPalla on silti etu, jos ottelu menee päästä päähän-pelaamiseksi. TPS:n pitäisi siis löytää vaihdelaatikostaan vielä yksi vaihde lisää, jotta se voisi haastaa SaiPaa luistelukilpailussa.

Seuraa Heitä

Milan Jurcina #68 | Medveščak

Puolustaja

Kookkaan slovakkipakin hurja lämäri on puhunut keskimäärin viidesti per ottelu, mutta asiaa sillä on ollut vielä kovin vähän. Tolppien väliin Jurcinan kuti on nimittäin löytänyt vain kerran, mutta pleksejä se toki on kiusannut senkin edestä. TPS tarvitsee viivatykiltään muutakin kuin vain kunnioitustava herättävää mainetta. TPS:n kannalta olisi toivottavaa, että Jurcina muistuttaisi taas mistä kyseinen maine on peräisin.

Janne Tavi #40 |

Laitahyökkääjä

Tavin pistelukema (22) on varsin mukava, mutta pelaajatyypin huomioon ottaen, on vaikea uskoa, että pääpaino on ollut syötöissä maalien sijasta. Tiistain peli osoitti miksi, sillä Tavi hukkasi Helsingissä hurjan määrän tontteja. SaiPalla ei ole liiaksi asti maalintekovoimaa, joten Tavin olisi syytä myös osua paikoistaan. Edellisestä täysosumasta on näet ehtinyt kulua jo kuukauden päivät.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

TPS M S P
1.Dan Sexton 1 7 8
2.Brian Willsie 5 1 6
3.Niclas Lucenius 1 4 5
4.Tadas Kumeliauskas 3 1 4
5.Camilo Miettinen 1 2 3
SaiPa M S P
1.Patrick Davis 2 2 4
2.Janne Tavi 0 3 3
3.Tommi Jokinen 1 2 3
4.Dan Spang 0 2 2
5.Tomi Leivo 1 1 2

» Lähetä palautetta toimitukselle