Erikoisen illan erikoinen loppu

LIIGA / Raportti
Tänään nähtiin Jussi Rynnäksen kauden heikoin peli.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net
Kärppien ja Lukon välisessä ottelussa tapahtumiakin riitti. Ratkaisua ei nähty varsinaisella peliajalla, eikä sitä seuranneella jatkoajalla, joten pisteet ratkaistiin lopulta rankkareilla. Lukon Ville Vahalahti onnistui ainoana maalinteossa, mutta tuuletusten sijaan Vahalahti katosikin suoraan pukukoppiin harvojen jäljellä olleiden lukkopelaajien kanssa, jättäen yleisön ihmettelemään, mitä kaikkea iltaan mahtuikaan.

− Kyllä ensimmäinen erä oli rikkonainen ja varsin poikkeuksellinen. Neljä tehtyä maalia ja peli oli 2−2, ihmetteli Kärppien päävalmentaja Lauri Marjamäki.

− Kaikkea mahtui tähän iltaan, oli ihmeellisiä tapahtumia.

Peli alkoikin viime ottelujen mukaisesti eli yllättävän vaisusti, ja ensimmäinen kymmenen minuuttia menikin lähinnä pelailun merkeissä. Erän puolessa välissä Kärppien Joonas Kemppaisen onnistuu maalinteossa onnekkaan sutaisun johdosta. Kiekon vei lopulta maaliin Lukon oma puolustaja. Tuon maalin jälkeen alkoikin sitten tapahtua.

Maalia seuranneessa vaihdossa Kärppien Juho Keränen tarjoili vihellyksen jälkeen poikittaista mailaa Lukon Matt Generouksen niskaan. Generous menetti malttinsa täysin ja kosti välittömästi keihästämällä. Vieressä seisovalla tuomarilla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin pistää Generous suoraan pukuhuoneen puolelle pelirangaistuksen saattelemana.

Keränen sai poikittaisestaan myös rangaistuksen, ja kun heti perään Lasse Kukkonen tuomittiin myös poikittaisesta mailasta jäähyaitioon, sai Lukko yllättäen ylivoiman. Lauri Tukonen onnistui ylivoiman päätyttyä tasoittamaan ottelun vain sekunteja Keräsen rangaistuksen loppumisen jälkeen.

Kukkonen vapautui näin jäähyaitiosta vuorostaan Kärppien ylivoimaan mukaan ja onnistui jälleen viemään Kärpät johtoon. Maali oli Sotšiin matkaavalle Kukkoselle kauden yhdestoista. Kärppien ylivoimaa oli kuitenkin vielä jäljellä Generouksen isosta rangaistuksesta, ja yleisö vaati lisää maaleja. Yllättävän epävarmasti keskiviikkona esiintynyt Jussi Rynnäs päätti kuitenkin toisin. Rynnäs syöksyi kulmaan hakemaan pitkää kiekkoa ja syötti sen vahingossa suoraan oman maalinsa takarautaan. Karvaamaan saapunut Lukon Steven Zalewski otti kiekon rauhassa haltuun ja siirsi sen maaliin. Näin ottelu oli jälleen tasan.

Toinen erä pelaillaan pois

Toisesta erästä ei hirveästi jälkipolville kerrottavaa riittänyt. Nähtiin erittäinkin sekavaa peliä, jossa käytännössä molemmat joukkueet käyttivät ainoan kunnon maalipaikkansa hyödykseen. Kärppien maalista vastasi Mikko Lehtonen ylivoimalla ja Lukon tasoituksesta taas Liiga-uransa avausmaalin tehnyt Erik Riska vapauduttuaan yksin läpi jäähynsä päätteeksi. Vaikkakin Kärpät näennäisesti ottelun toista erää hallitsi, ei varsinaisia maalipaikkoja sillä ollut juurikaan.

− Toinen erä me jauhettiin ja Lukko puolusti keskustaa. Oliko meillä yksi torjunta koko erässä, mutta niin se vain erä päättyi 1−1, mietti Marjamäki.

− Ihan tappamisen meininkiä meillä puuttuu tuosta porukasta. Pelaillaan ihan ok-peliä, mutta se ihan ok-peli ei riitä liigassa voittamiseen.

Kärppien Juhamatti Aaltonen siirtyi kesken erän pukukoppiin mutta palasi vielä hetkeksi toiseen erään. Kolmannessa erässä miestä ei enää näkynyt.

− Hänellä on loukkaantuminen. En saa kertoa tarkemmin, vastaa Marjamäki kyselyihin.

Varsin erikoinen loppunäytelmä

Tänään Lukon maalilla ensimmäiset kaksi erää Rynnäksen tavoin epävarmasti pelannut Ryan Zapolski paransi huimasti kolmannessa erässä. Käytännössä Kärpillä oli huippumaalipaikkoja useampaankin osumaan, mutta taidolla ja hieman tuurillakin Zapolski onnistui torjumaan kaiken.

Kolmannen erän lopulla Lukon hermokontrolli petti pahemman kerran ja Kärpille tarjottiin voittoa seuranneista ylivoimista. Kärpät ei kuitenkaan onnistunut hyvistäkään paikoista ja kun aivan pelin loppuun tuomittiin vielä Kärpille jäähy, pääsi ratkaisua kokeilemaan ylivoimalla myös vuorostaan Lukko. Tuloksetta.

− Mahkut oli tänäänkin tuossa 5−3-ylivoimalla, mutta ei siinä mitään. Marjamäki jatkaa:

− Onneksi saatiin tuo viimeinen jäähy tapettua, niin ei jääty nollaan pisteeseen.

Jatkoajallakaan ei ihmeitä nähty mutta sitä vastoin ennen voittolaukauskisaa nähtiin. Lukon päävalmentaja Risto Dufva päätti yllättäen tyhjentää vaihtoaition lähes kaikistaan pelaajistaan. Jäljelle jäivät vain maalivahdit ja rankkareita ampumaan valitut pelaajat. Syy: Lukon joukkue kiirehti kotimatkalle junaan, joka oli lähdössä vain kahdenkymmenen minuutin kuluttua kohti etelää.

Dufvan veto herätti hämmennystä ja ilmeisesti myös hupia myös Lukon pukukopissa, josta joukkueen edustajana Juhani Jasu tiedusteli kesken voittomaalikisan tilannepäivityksiä Twitterissä.

Viimeisenä yllätyksenä ensimmäisen kierroksen jälkeen pelaajat siirtyivät laukomaan rankkareitaan pukukoppeja lähimpänä olevaa maalia kohti. Tänään erittäin paljon ja hyvin pelannut Ville Vahalahti onnistui lopulta ainoana pelaajana maalinteossa, ja lukkopelaajat sekä valmentajat kiirehtivät vauhdilla koppiin mukanaan arvokkaat kaksi pistettä.

− Kuvasti jotenkin peliä tuo loppu, että miten rankkarikisa aloitetaan. Vastustajajoukkue lähtee pois ja sitten vaihdetaan päätyä, tuhahtaa Marjamäki lopuksi.

Niin kova kiire ei kuitenkaan Dufvalla ollut, etteikö jotain kommenttia ottelusta ehtinyt huudahtaa juostessaan lehdistötilaisuuden ohi:

− 2 minuuttia!

» Lähetä palautetta toimitukselle