Pelicans ja toisen erän kirous

Vauhtiin päässeellä Daniel Widingillä oli taas aihetta juhlia.
Kuva © Petteri Äikäs - petteri.aikas@jatkoaika.com
Yhtä peliä vaille täydellä Liiga-kierroksella Espooseen saapui laskevan kurssinsa kääntänyt Lahden Pelicans. Vastakkain olivat myös kuumat maalivahdit: Bluesin Jani Nieminen oli pitänyt neljässä viime pelissä maalin puhtaana kahdesti, lahtelaisten Jere Myllyniemi kolmasti. Nieminen torjui Espoon keskiviikkoillassa joukon jatkoksi taas yhden komean nollapelin.

Aikaisemmilla kerroilla Hannu Aravirran lahtelaisryhmä oli joutunut lähtemään kotiin maalin tappio tuomisinaan. Pelicansin maalinteko erikoistilanteissa oli keskiviikkona puntarissa. Espoolaisten alivoimanippu on Liigan kärkeä, Pelicans on toisaalta onnistunut ylivoimalla erinomaisesti. Tänään Bluesin alivoima voitti.

Joukkueensa hyvistä suorituksista huolimatta Blues-luotsi Jyrki Aho ilmoitti jo hyvissä ajoin ennen peliä, että kokoonpanoon tulee muutoksia. Kehittämisen varaa on hänen mukaansa edelleen. Muutoksia nähtiin jo HIFK-pelissä lauantaina. Tällä kertaa ketjukaruselllin tuloksena tehokkainta kauttaan pelaava Eetu Pöysti nähtiin ykkösketjussa Philip McRaen tilalla.

Vähän yli 3600 maksanutta katsojaa pääsi todistamaan ensimmäisessä erässä sekavinta Blues-peliä pitkään aikaan. Sama koski Pelicansia: kumpikin keskittyi rikkomaan, hyökkäyskuvioita ei juuri nähty. Kotijoukkue pelasi taas kerran vahvaa alivoimaa ja tappoi Kim Hirschovitsin ja Eetu Pöystin peräkkäiset jäähyt. Pelicans ei toisaalta tällä kertaa näyttänyt parasta ylivoimaosaamistaan

Paine oli ensimmäisessä erässä pääosin Bluesin päässä, Pelicans pääsi kokeilemaan Jani Niemisen patjojen pitävyyttä useamman kerran. Bluesillakin oli tilanteensa, paras näistä nähtiin kun Hirschovits petasi avopaikan Olli Malmivaaralle, joka kuitenkin laukoi ohi.

Uudistetun ykkösketjun tuoreen kaksikon Eetu Pöysti - Miro Aaltonen kykyä nousuihin ei päästy hyödyntämään käytännössä lainkaan. Pelin luonteesta kertoo sekin, että aina vaarallinen Tommi Huhtala ei päässyt kahdessa ensimmäisessä erässä kuin yhdelle hyvälle tekopaikalle.

Kyseenalainen jäähy antoi otteen Bluesille

Pelin ollessa puolivälissä Pelicans sai torikokouksen jälkeen tuomion liian monesta pelaajasta jäällä. Blues sai ylivoimalla pakkopelinsä toimimaan heti. Tämä oli kotijoukkueen ratkaisun paikka.

Ruotsalaisvahvistus Daniel Widing kulki alkukauden täydellisesti varjojen mailla, jäätyi tekopaikoissa ja ampui kohti. Kauden puolivälissä alkoi parin osuman jälkeen viimein kulkea. Nyt Widingistä on tullut osalle faneista jo "Super-Daniel". Nyt miehen maalitili kasvoi taas, kun Jussi Makkonen syötti ylivoimapyörityksessä maalin tuntumasta viivaan ja Widing tykitti kiekon komeasti reppuun.

Ensimmäistä Liiga-kauttaan pelaava Peter Tiivola kertoi, että toisen erän nousu päätettiin pukukopissa.

- Ensimmäinen erä oli aika nihkeä, jäätiin siinä vähän jalkoihin. Päätettiin sitten kopissa, että parannetaan. Niemisellä ei montaa torjuntaa ollut toisessa erässä hyvin painettiin ja saatiin tärkeä maali.

Tiivola ei osannut sanoa mikä ensimmäisessä erässä mätti. Hänen mukaansa ainakin kaksi Blues-jäähyä tulivat aika helposti.

- Ei siinä päästy sitten oikein rytmiin. Ei todellakaan ollut mitään kuvioita.

Bluesin siirryttyä johtoon peli aukesi hieman. Kolmaskin erä oli kuitenkin mailakamppailujen sävyttämä. Pelicansilla oli yritystä, mutta joukkue ei saanut missään vaiheessa konettaan kunnolla käyntiin. Kotijoukkue sensijaan pääsi pyörittämään peliä vastustajan maalilla.

Pelicans-kultakypärä Vili Sopanen otti ajassa 44:42 jäähyn kamppailutilanteessa Blues-maalilla. Hän joutui kuitenkin nilkuttamaan pukukoppiin, Joonas Alanne toimi sijaiskärsijänä.

Pelicans sai mahdollisuuden tulla rinnalle ajassa 53:46, kun Kalle Kaijomaa otti kaksiminuuttisen roikuttuaan pitkään vastapuolen pelaajassa omalla maalilla. Bluesin alivoiman vahvuus ei horjunut taaskaan: tämänkin alivoiman espoolaiset hoitivat selkeästi kotiin.

Ykkösketju lisäsi lahtelaisten tuskaa onnistumalla vajaat kolme minuuttia ennen loppua. Kim Hirschovits antoi poikittaissyötön Miro Aaltosen lapaan, joka sivalsi välittömästi laatan sisään.

Pelicans otti heti perään aikalisän ja kutsui Jere Myllyniemen penkille. Tämä ei auttanut, sen sijaan Bluesin Ilmari Pitkänen pääsi toimittamaan kiekon tyhjään maaliin. Peli oli 3-0 ja ratkennut espoolaisille.

Ahon suojatit hieroivat kuitenkin vielä suolaa haavoihin Myllyniemen palattua maalille. Tomi Sallinen komisti maalinedustalta numeroiksi 4-0, Tommi Huhtala ja Philip McRae saivat syöttöpisteet osumaan.

- Kolmas puolustettiin aika tiiviisti ja iskettiin tarvittavat maalit, näki Peter Tiivola erän.

Aravirta lämpeni tuomarivirheestä

Hannu Aravirta totesi pelin jälkeen, että ensimmäinen erä oli heidän. Toisessa erässä Pelicans oli hänen mielestään kuin eri joukkue.

- Pelattiin varovaisesti ja hävittiin kaikki oman pään aloitukset. Oli tosi huono erä ja sitten kävi tuomareillekin lipsahdus.

Aravirta kävi tapojensa vastaisesti heti pelin jälkeen jopa vähän kuumana tuomaripelistä.

- Molemmilla joukkueilla kuusi pelaajaa kentällä, se on katsottu viiteen kertaan hidastettuna.

Aravirtaa harmitti silminnähden se, että Blues-pääsi ratkaisemaan jäähyn aikana. Kolmanteen erään joukkue hänen mukaansa pääsi taas mukaan, mutta ei saanut ratkaisuja.

- Toinen erä täällä on minulle mysteeri. Olen täällä kohta 10 vuotta käynyt. Onko tämä kenttä kallellaan vai mikä tässä on? Luulen, että tulen vatupassin kanssa seuraavan kerran.

Jyrki Aho lupasi vatupassin lainata. Hän oli samaa mieltä pelin kulusta.

- Ensimmäinen erä meni jopa 70/30 vastustajalle. Sitten päästiin pikkuhiljaa paremmin ja paremmin peliin mukaan. Kolmannessa erässä tehtiin muutamia virheitä, mutta pystyttiin pitämään toisen erän suunta. Tehtiin pelistä vastustajalle hankalaa kolmannessa.

Aho on nostanut erityisesti kolmosketjuun rosterista muutamia eri vaihtoehtoja. Kolmosketjun Peter Tiivola on pelannut noin puolet Bluesin Liiga-joukkueen peleistä. 20-vuotias Tiivola on välillä käväissyt välillä junioreissa ja yhden pelin verran Mestiksessä. Hän ei koe taukojen erityisesti haittaavan, mutta tiedostaa kilpailun.

- Kova kilpailu on pelipaikoista. Mutta se kehittää.