Keltamusta pyörremyrsky saapuu Turkuun

LIIGA / Ennakko
SaiPan alkukausi on ollut varsin lennokas.
Kuva © Kalle Mantere - kalle.mantere@jatkoaika.com
Vakuuttavassa lennossa oleva SaiPa on kovan luokan testi pelinsä kanssa tuskailleelle TPS:lle. Aneemisesti esiintynyt turkulaisryhmä tarvitsee kipeästi pisteitä, mutta surkea viime viikko ei lupaa hyvää. Ellei esitys parane roimasti, niin TPS:llä on täysi työ pysyä kovalla sykkeellä ja korkealla itseluottamuksella pelaavan SaiPan vauhdissa.

Joukkueiden alkukaudet ovat kuin peilikuvat toisistaan, sillä SaiPa on hävinnyt vain kaksi peliä, kun taas TPS on voittanut pelejä saman verran.  SaiPa on ollut jälleen yksi alkukauden yllättäjistä, sillä tuskin kukaan osasi odottaa nimettömältä ryhmältä näin vahvaa alkua.

Sattumalta eivät joukkueet kuitenkaan ole taulukon vastakkaisissa päissä. TPS ei ole ollut uomissaan kuin yksittäisiä eriä, kun taas SaiPa pelaa ihailtavan rohkeasti ja huikealla itseluottamuksella sekä pystyy pitämään pelinsä kasassa täydet 60 minuuttia.

Mikäli TPS mielii ottelusta jotain saada plakkariinsa, sen täytyy pystyä vastaamaan SaiPan luisteluun sekä liikuttamaan kiekkoa huomattavasti nopeammin kuin esimerkiksi viime viikon tappiopeleissä. SaiPa pitää yllä kovaa tempoa ja antaa vastustajan kiekolliselle pelaajalle kovaa painetta.

Konkreettinen esimerkki SaiPan itseluottamuksesta on se, miten aktiivisesti ja rohkeasti lappeenrantalaisten hyökkääjät haastavat puolustajia yhdellä yhtä vastaan. TPS-viisikon on pysyttävä omalla alueella tiiviinä ja liikkeessä, koska SaiPa kääntää kiekon kulmistakin parilla nopealla siirrolla maalia kohti. Maalinedustan puolustaminen on TPS:llä ollut heikkoa, joten siihen on tultava parannusta.

Helpon syötön sietämätön vaikeus

TPS:n peli on alkukauden aikana tukehtunut helposti jo omalta alueelta lähdettäessä, sillä joukkue ei ole lähdöissä ollut samalla sivulla. Ongelmana ovat olleet ajoitukset sekä oikean pelitilanneratkaisun valinta, sillä monesti peliä avaavalle puolustajalle ei ole tarjolla muita vaihtoehtoja kuin syöttää pakkiparilleen tai vaihtoehtoisesti seisovalle miehelle, koska hyökkääjät ajoittavat hakunsa huonosti. Jos taas hyökkääjien ajoitukset ovat kohdallaan,  monesti puolustajan ykkössyöttö viipyy ja vastustaja ehtii tukkimaan syöttölinjat.

Kun peliä ei saada luontaisesti avattua ja helppojen, lyhyiden syöttöjen laatu on ollut surkea, TPS on viime peleissään onnistunut liikuttamaan kiekkoa lähinnä kuljettamalla. Tällöin hyökkäykset jäävät usein alivoimaisiksi eikä painetta saada vastustajan alueelle. TPS pääsee parhaiten pelin päälle, kun se pystyy hyökkäämään yhtenäisenä rintamana ja pääsee vastustajan alueelle syöttelemällä. Kotijoukkueen on yksinkertaisesti saatava kiekko kulkemaan miehiä nopeammin. Kiekonmenetyksiin TPS:llä ei ole varaa, sillä SaiPa kääntää kiekonriistoista nopeita vastaiskuja, jotka suuntautuvat suoraan kohti vastustajan maalia.

SaiPankaan avauspelaaminen ei ole aukotonta, sillä myös heidän tapauksessaan avauksen laatu jättää välillä toivomisen varaa. SaiPan tapauksessa harhasyötöt voivat avata TPS:lle mahdollisuuden iskeä, mikäli kotijoukkue malttaa puolustaa keskialueella tiiviisti. Kun SaiPan avauspeli sakkaa, se usein tarkoittaa sitä, että puolustajan avaus jää täyttä päätä eteenpäin menevän hyökkääjän jalkoihin oman siniviivan tuntumassa.

Näistä paikoista TPS:n pitäisi iskeä vastaan, sillä SaiPa menee niin kovaa vauhtia eteenpäin, etteivät hyökkääjät yksinkertaisesti ehdi tulla tarpeeksi nopeasti takaisin alas estääkseen omaan päähän kääntyvää ylivoimahyökkäystä.

SaiPa pyrkii tuomaan kiekon pois omalta alueeltaan nopeasti pois, tavalla tai toisella. Välillä nopeus voi kostautua, sillä SaiPan puolustajat pyrkivät etenkin paineen alla ollessaan heittämään kiekon rännin kautta toisella puolella odottavalle hyökkääjälle.

Lauantain ottelussa HIFK:ta vastaan SaiPan pakit eivät läheskään aina malttaneet katsoa ympärilleen ennen rännikiekon lähettämistä, joten HIFK pääsi usein katkomaan näitä summittaisia roiskaisuja. Tässä piilee myös yksi TPS:n iskunpaikoista, sillä turkulaiset eivät ole kaihtaneet korkeaa karvauspeliä. Tämän hyödyntäminen tosin vaatii TPS:n kärkikarvaajalta hyvää pelinlukua ja kykyä tunnistaa tilanne, sillä virhearvio tällaisessa tilanteessa voi avata SaiPan nopeille hyökkääjille kunniakujan kohti TPS:n maalia.

Kokoonpanot

TPS:n sairastupaa miehittää edelleen liigadebyyttiään odottelemaan joutuvat Tadas Kumeliauskas. Myös puolustaja Jere Pulli on ollut poissa kahdesta viime ottelusta vamman takia, joten hänen pelikuntonsa on vielä kysymysmerkki.

SaiPalta puuttuu pelikieltoaan kärsivä hyökkääjä Ville Paalanen sekä loukkaantumisten johdosta toistaiseksi sivussa olevat puolustajat Kalle Maalahti ja Simo-Pekka Riikola.

 

Seuraa Heitä

Francis Paré #19 | Dinamo Mn

Laitahyökkääjä

Hukassa oleva joukkue kaipaa pelillistä johtajuutta. Paré aloitti TPS-pestinsä vahvasti, mutta on viime peleissä kadonnut tyystin kuvasta. Tiistai-illan ottelu olisi kandalaiselle oiva tilaisuus näyttää olevansa johtava pelaaja eikä pelkkä sivustakatsoja.

Janne Tavi #40 | Karlskoga

Laitahyökkääjä

Tavin alkukausi meni uuteen ympäristöön totutellessa, mutta lauantaina Helsingissä kauden avausmaalinsa tehnyt hyökkääjä oli kentän parhaita. Jatkuuko Tavin ja hänen ketjukavereidensa vahva vire myös tiistaina?

Viimeisimmät ottelut, TOP5

TPS M S P
1.Dan Sexton 2 1 3
2.Tuomas Suominen 0 2 2
3.Francis Paré 0 2 2
4.Matias Sointu 1 1 2
5.Tero Koskiranta 2 0 2

» Lähetä palautetta toimitukselle