Liiga-kierros: Näin Ilveksen, Kärppien ja TPS:n ottelut vaikuttavat pudotuspelisijoituksiin

LIIGA / Kierrosennakko
Liiga-ottelussa HIFK - Kärpät, Helsingin jäähallissa, 11. maaliskuuta 2022.

Seuraa Heitä

Stanislav Galimov #35 | Avangard

Maalivahti

Teki perjantaina onnistuneen paluun Kärppien maalille. On joukkueensa isoin yksittäinen palanen pudotuspelimahdollisuuksien kannalta.

Andrei Karejev #1 | Salavat Julajev

Maalivahti

Hyvässä iskussa viime pelissään Jukureita vastaan. Joukkueensa ykkösvahti on torjunut kolme voittoa peräkkäin.

Joni Ikonen #11 | Pelicans

Keskushyökkääjä

Pelit ovat maittaneet juuri Sportia vastaan keskinäisissä otteluissa viiden syöttöpisteen verran.

Ykkönen, kakkonen vai kolmonen

Ilves hakee sunnuntaina kiinnitystä pieneen mahdollisuuteen runkosarjan voitosta ja mahdollisen välierän kotiedusta.

Sunnuntaina Tampereella kohtaavat Ilves ja Sport ovat menossa eri suuntiin. Sportin kausi päättyy runkosarjaan tiistaina ja Ilves jatkaa matkaa puolivälieriin runkosarjan päättyessä. Se, miltä sijoitukselta Ilves pelejään jatkaa, on vielä auki.

Runkosarjan se voi vielä voittaa siinä tapauksessa, että se ottaa vähintään viisi pistettä,  Tappara häviää viimeisenä ottelunsa, ja Jukurit saa enintään yhden pisteen omastaan. Sen enempää pisteitä se ei saa siis menettää. Ilveksen viimeinen ottelu on tiistaina myös Sportia vastaan, sillä kertaa Vaasassa.

Lauantaina Ilveksen ottelussa nähtiin myös ylilyöntejä. Niistä Matias Mäntykiven taklaus ei päätynyt kurinpidon jatkokäsittelyyn tilannehuoneen tarkastelun jälkeen, mutta Leo Lööfin polvitaklaus päätyi. Tämä saattaa tarkoittaa pelikieltoa Lööfille.

Ilveksen maalilla nähdään sunnuntaina todennäköisesti Marek Langhamer, sillä lauantaina vuoro oli kakkosvahti Vadim Žerenkolla.

Ottelun erikoisuutena voi pitää Sportin hyvää viimeaikaista menestystä Tampereella, missä vaasalaiset ovat olleet parempia kolme kertaa peräkkäin. Ilveksen edellinen kotivoitto Sportista on päivämäärältä 30.10.2020. Sport on ollut vierasottelut mukaanlukien Ilveksen pahin vastus tällä kaudella, sillä ottelut ovat kartuttaneet vain 0,75 pistettä per ottelu.

"Pisterohmuja" keskinäisissä otteluissa ovat olleet Joni Ikonen (0+5), Henrik Eriksson (3+1) ja Shaun Heshka (0+4).

TPS:llä ja Kärpillä sijoitukset voivat vielä elää, Kärpät voi jopa pudota

Runkosarjan sijoitustaisto on vielä Kärpille mukavasti avoinna.

Kotijoukkue TPS eli lauantaina erikoisia hetkiä nykykiekossa, kun se nousi pykälän sarjataulukossa pelaamatta otteluakaan. Tämä johtui tietenkin pistekeskiarvosta, jossa alla nyt olevat HIFK ja HPK menettivät asemiaan häviämällä molemmat ottelunsa.

Tämän ylemmäs TPS ei voi enää kiivetä, mutta neljäs sija ja kotietu olisivat sille vaikeiden aikojen ja ensimmäisten pudotuspelikierrosten sijoitusten jälkeen makea lopputulos. Sillä on vielä kaksi ottelua jäljellä,

Neljä pistettä kahdesta ottelusta varmistaa sille nelossijan, vaikka HIFK voittaisi viimeisen ottelunsa varsinaisella peliajalla. HIFK:n kahden pisteen voittoa parempaan TPS:lle taas riittäisi kolme pistettä, sillä tällöin pistekeskiarvo luiskahtaisi sadasosan edelle.

HPK:n TPS pitää takanaan ottamalla yhdenkin pisteen, sillä siinä tapauksessa hämeenlinnalaisten paras mahdollinen riittäisi vain tasoihin, ja TPS:llä on enemmän kolmen pisteen voittoja. Kauhuskenaariona eli huonoimpana mahdollisena olisi vielä pudotus kahdella pykälällä. Se olisi mahdollista, jos TPS jäisi pisteittä molemmissa otteluissa ja HPK sekä HIFK ottaisivat omista viimeisistään kolmen pisteen voiton.

Kärpillä hajontaa

Kärpillä on vielä iso hajonta mahdollisuuksiensa suhteen. Se voi nousta vielä kuuden sakkiin, jos se voittaa molemmat ottelunsa varsinaisella peliajalla. KooKoon viimeinen ottelu on juuri Kärppiä vastaan, HPK päättää kautensa Pelicansin vieraana. Lukko jäisi tässä kisassa täyden pisteen Kärppien taakse korkeintaan neljällä pisteellä kahdesta viimeisestä ottelustaan.

Muuten keskinäiset sijoitukset elävät villimmin viimeiseen asti ja lähes mikä tahansa säälikierroksen järjestys on vielä mahdollinen, kun neljä sinne pääsevää joukkuettakaan eivät ole vielä selvillä. Huonoin skenaario eli pudotuspeleistä putoaminen ei ole enää Kärpille mahdollista, vaikka se häviäisi molemmat ottelunsa, Huonoimmallakin saldolla eli ilman pisteitä sillä on KalPaa enemmän kolmen pisteen voittoja. Viimeiselle säälipaikalle eli kymmenennelle sijalle se voi vielä pudota, jos Pelicans voittaa viimeisen ottelunsa ja Kärpät saa kahdesta ottelusta korkeintaan yhden pisteen. Tässä skenaariossa tosin Lukkokin voisi jäädä molempien taakse, jos se jää nollille kahdessa viimeisessä ottelussaan.

TPS−Kärpät-parin parhaita pistemiehiä keskinäisissä ovat olleet joukkueiltaan TPS:n Markus Nurmi (2+1) ja Kärppien Saku Mäenalanen (2+3).