Eilispäivän JYP-sankarit Tuppurainen ja Immonen palaavat pääkallopaikalle, Ilveksen vuoro joutua sensaatiojoukkueen kyytiin

LIIGA / Kierrosennakko
Liiga-ottelussa HIFK - Jukurit, Helsingin jäähallissa, 28. syyskuuta 2021.
Torstain kahdessa liigakamppailussa muistellaan menneitä ja ihastellaan tulevaisuutta. JYP kohtaa kotonaan Jukurit ja sensaatiomaisesti kauden aloittanut Sport saa vieraakseen kömmähtelevän Ilveksen.

Seuraa Heitä

Jani Tuppurainen #10 | Grenoble

Laitahyökkääjä

511 peliä, 164+2662=426. JYP-organisaation kaikkien aikojen neljänneksi tehokkain pelaaja saapuu ensimmäistä kertaa vierasjoukkueen paidassa.

Jarkko Immonen #26 | Jukurit

Keskushyökkääjä

628 peliä, 163+291=454. JYP-organisaation kaikkien aikojen kolmanneksi tehokkain pelaaja.

Brad Lambert #50 | Pelicans

Laitahyökkääjä

Vasta yksi piste, mutta otteissa pientä piristymisen makua. Tuleeko nyt onnistumisia, kun vastassa on heikompi puolustus?

Henrik Eriksson #18 | Sport

Laitahyökkääjä

Sportin tehopelaaja on joukkueensa pistekunkku ja koko Liigan tehotilaston kärjessä.

Tuppuraisen ja Immosen paluu Jyväskylään

Keskiviikkona reissussa pelanneet JYP ja Jukurit jatkavat pelejään heti torstaina Jyväskylässä.

JYP jatkaa pelejään tyytyväisenä. Keskiviikkona Joakim Kemellin kauden jo seitsemäs maali vain 1:24 ennen ottelun päätöstä ratkaisi sille voiton, ja tällä hetkellä tahti pitää sitä mukavasti mukana pudotuspelitaistossa.

Kemell nousi maalilla puolestaan koko Liigan maalipörssin kärkeen. Pistepörssissäkin hän on jo toisena. Hurja tahti nostaa nuorukaisen osakkeita kesän 2022 NHL:n varaustilaisuudessa. Reid Gardiner sai puolestaan ketsuppipulloaan auki ensimmäistä kertaa sitten harjoituskauden. Tuolloin pisteitä syntyi mojovasti, nyt kauden alettua tahti on ollut verkkaista.

Jukurit puolestaan suoriutui omasta keskiviikko-ottelustaan heikosti. Se joutui vaihtamaan maalivahtia jo reilun kahdeksan minuutin jälkeen, kun HPK ehti iskeä kolme maalia Oskari Salmisen selän taakse. Jukurit kyykkäsi ottelun alussa pahanpäiväisesti. Sen heikkoudet vastata voimakkaaseen karvaukseen tulivat pahasti esiin. Vaikka joukkue kokosi itsensä ja piristyi toiseen erään, ei se onnistunut enää kirimään maaliakaan.

Joukkueen alkukausi on ollut ailahtelevainen. Puolustamisessa ja pelinrakentamisessa on pahasti organisoinnin aukkoja, vaikka kova taistelu onkin tuottanut sille pisteitä.

Ottelun mielenkiintoisin yksityiskohta on pitkäaikaisten JYP-sankarien Jarkko Immosen sekä Jani Tuppuraisen paluu Jyväskylään. Veteraanikaksikon lisäksi JYP-kokemusta löytyy viime viikolla siirtyneeltä Patrik Puistolalta, Petrus Palmulta, Joni Jurmolta sekä aiemmin neljä kautta siellä pelanneelta Anssi Löfmanilta.

Sensaatio-Sport, kompuroiva Ilves

Ennätyspitkää kotivoittojensa putkea viidellä varsinaisen peliajan voitolla rynnistävä Sport on ollut kauden alun ehdottomasti positiivisin yllätys. Kuudella joukkue nousisi historiatilastossa jo KalPan, SaiPan, Pelicansin ja Bluesin ennätyksen rinnalle.

Kauden 2021-22 alku on ollut hyvää aikaa Vaasan Sportin ystäville. Joukkue on kerännyt mainiosti pisteitä, ja Risto Dufvan virittämä poppoo on jo koko Liigan toisena. Jämptisti puolustusvelvoitteensa hoitava joukkue pärjää tunnollisuudellaan myös kiekollisessa pelissä, ja on voittanut otteluita.

Torstaina se saa mieluisia vieraita, kun ruotsalaisella tehoketjulla eteenpäin marssiva vaasalaisjoukkue kohtaa Tampereen Ilveksen.

Ilveksen kannalta otteet eivät ole olleet tuloksien mukaisia. Pelaaminen on näyttänyt jo pitempään aika kauhealta, ja keskialueen ylittämisiin ei ole oikeastaan suunnitelmaa.

Asenne on myös näyttänyt näyttelevän liian isoa osaa peleissä − välillä ei ole näyttänyt yhtään siltä, että jengi haluaisi pelata pisteistä. Joukkue ollut maalivahti Marek Langhamerin ja Petri Kontiolan johtaman ykkösylivoiman varassa.

Alemmista ketjuista vain harva pelaaja (muun muassa Joni Ikonen, Santeri Virtanen ja jossain määrin Antti Saarela) on näyttänyt hyviä merkkejä. Joonas Oden ei ole vielä päässyt joukkueen pelaamiseen sisään ja Albin Grewelle näytettiin ovea jo neljän pelatun runkosarjaottelun jälkeen.

Päävalmentaja Jouko Myrrä menestyi joukkueen kärkenä vielä silloin, kun joukkueessa oli enemmän Ilveksen omia nuoria, joita hän oli valmentanut pitkään. Nyt jopa päävalmentajaa vaihtavat puheet ovat voimistuneet. On iso koetinkivi, pystyykö Myrrä luotsaamaan luotsaamaan nykyisen kaltaista sekametelisoppaa, jossa jokaisen pitäisi onnistua omassa roolissaan.

Sportin tehopelaajista on syytä mainita myös uutta tulemista kokeva Shaun Heshka. Nyt kasassa on jo kahdeksan syöttöpistettä yhdeksässä ottelussa.