Liiga-kierros: Ilves ja HIFK palaavat kaukaloon, TPS ja Ässät hakevat kurssilleen täyskäännöstä

LIIGA / Kierrosennakko
Liiga-ottelussa HIFK - Tappara, Helsingin jäähallissa, 14. tammikuuta 2022.
Keskiviikon Liiga-kierros tarjoaa kolme ottelua. Sarjan kärkikaksikko Ilves ja HIFK palaavat kaukaloon karanteeniensa jälkeen ollen otteluissaan selkeitä ennakkosuosikkeja. Turussa kohtaavat alakuloisesti viime aikoina esiintyneet TPS ja Ässät.

Seuraa Heitä

Rasmus Heljanko #61 | JYP

Laitahyökkääjä

JYPin IFK-laina kohtaa sopimusseuransa toistamiseen. Edelliskerta tuotti tehot 1+1, miten käy tällä kertaa?

Axel Holmström #25 | Sport

Keskushyökkääjä

Vaasalaisten ruotsalaishyökkääjä on onnistunut maalinteossa molemmissa tämän kauden Ilves-kohtaamisissa, jotka Sport on myös onnistunut voittamaan. Viritelläänkö Vaasassa yllätystä Holströmin johdolla myös keskiviikkoiltana?

Vajaamiehinen IFK karanteenista JYPin kimppuun

Helsingin jäähallissa kohtaavat sarjakakkonen IFK ja jumbosijalta löytyvä JYP. IFK:n edellisestä ottelusta ehti vierähtää karanteenin vuoksi 11 päivää, eikä JYPinkään pelirutiini ei ole vielä optimaalinen, sillä jyväskyläläiset ovat pelanneet kalenterivuonna 2022 vasta kaksi ottelua.

Ennen pelitaukoaan vahvassa vireessä ollut IFK on sarjan kärkijoukkue Ilvestä perässä ainoastaan kaksi pistettä, ja kaksikon lähin uhkaaja Kärpät on pelannut neljä ottelua enemmän.

Helsingin punaiset lähtevät otteluun neljän pelin voittoputkessa, ja kymmenen ottelun otannassakin ainoat kauneusvirheet ovat kotitappiot KalPalle ja Ässille. Edellisessä pelissään IFK haki Lappeenrannasta tyrmäävän 7–3-vierasvoiton.

Ottelussa kentän herra ja hidalgo oli puolustaja Jordan Schmaltz, joka mätti tililleen peräti viisi tehopistettä. Kultakypärää kantaa selkeällä kaulalla Eetu Koivistoinen, mutta kaikkiaan IFK:lta on löytynyt ratkaisijoita laajalti, sillä yhdeksän pelaajaa on ylittänyt 20 pisteen rajapyykin tässä vaiheessa kautta. Maalilla Niilo Halonen ja Michael Garteig ovat jakaneet vastuun puoliksi, mutta Halonen dominoi kollegaansa voittotilastossa.

HIFK lähtee otteluun vajaalla kokoonpanolla, kun osa pelaajista ei ole vielä toipunut tartunnastaan täyteen pelikuntoon ja ovat seurojen yhdessä sopiman protokollan mukaisesti sivussa.

JYPin pelivuosi 2022 saatiin käyntiin vasta äskettäin koronan aiheuttamien ottelusiirtojen myötä, eikä tulospuolella ole ollut aihetta hurraa-huutoihin. Tammikuun peleistä saldona on kaksi tappiota maalierolla 11–2.

HPK-pelissä joukkueen otteista paistoi tietyllä tapaa jopa luovuttaminen ja haluttomuus, mutta lauantain Jukurit-ottelussa pelaaminen oli ennakkoluulottoman yritteliästä, joskin tuloksettomuus johti turhautumiseen ja nujakointiin. Nyrkkien heiluttelun vuoksi Ville Ottavainen on pelikiellossa ottelussa.

JYPin edellinen vierasvoitto varsinaisella peliajalla on lokakuun puolivälistä. Sen jälkeen joukkue on pelannut 11 vierasottelua, joista on ottanut vain kahdesti pisteitä.

Vaikka IFK:n ja JYPin tämän kauden kohtaamiset ovat olleet tasaisia, ei historiakaan puolla hurrikaanipaidoille helppoa iltapuhdetta. JYP ei ole voittanut varsinaisella peliajalla Helsingissä sitten 8.10.2015.

Kaamokseen vajonnut Sport testaa sarjakärjen pelivireen

Sarjan häntäpäähän valahtanut Sport saa vieraita Tampereelta, kun ottelusiirtojen vuoksi reilun viikon huilannut sarjakärki Ilves saapuu Kuparisaareen.

Sportin sysimusta talvikaamos jatkui tiistaina, kun joukkue joutui nöyrtymään kotihallissaan Jukureille niukasti 0–1. Edellisestä kymmenestä ottelustaan vaasalaiset ovat voittaneet vain kaksi.

Monien muiden Liiga-joukkueiden tapaan myös Sport on kärsinyt ottelusiirroista, ja joukkueen tammikuun pelit alkoivat vasta 14.1. Pelituntumaa on nyt haettu neljän ottelun verran, mutta tulostaululla tämä ei ole näkynyt.

Erityisesti pirteän alkukauden jälkeen pudotuspelipaikkojen ulkopuolelle valahtaneen Sportin kotivire on herättänyt huolta, edellinen kolmen pisteen kotivoitto on marraskuun lopulta.

Ilveksen pelikunto on lievä arvoitus tauolta palattaessa, mutta ennen pakkolepoa joukkue oli tulikuumassa vireessä. Sarjakärki on voittanut edellisestä kymmenestä ottelustaan kahdeksan, ja kaksi tappiotakin tulivat jatkoajalla, joten pistepussi karttui myös noissa peleissä.

Ilveksen haasteena vahvasta vireestä huolimatta ovat olleet pienet nukahdukset pelin sisällä. Näiltäkin kuitenkin vältyttiin edellisessä ottelussa, jossa Kärpät kaatui tyylipuhtaasti 4–0. Tuota ottelua Ilves hallitsi suvereenisti, mutta tuskaili pitkään maalinteon kanssa, toki osittain myös Kärppien erinomaisen maalivahtipelin ansiosta.

Ilves lähtee otteluun selkeänä ennakkosuosikkina, vaikkakin Sport on onnistunut nappaamaan voitot molemmista kauden aikaisemmista keskinäisestä ottelusta, ja hieman kauemmas historiaa tarkastellessa voittanut peräti neljä edellisestä viidestä kohtaamisesta.

Kumpi nappaa helpotusta tappiokierteeseensä Turun illassa?

Turussa kohtaa kaksi alavireistä joukkuetta, kun tällä kaudella toisensa jo peräti kuudetta kertaa kohtaavat TPS ja Ässät iskevät yhteen.

TPS ja Ässät ovat tulleet toisilleen tutuiksi, sillä joukkueet ovat mitelleet paremmuudesta jo viidesti tämän kauden runkosarjassa. Joulukuussa joukkueet kohtasivat kolmesti. Otteluista TPS on voittanut kolme ja Ässät yhden varsinaisella peliajalla ja yhden voittomaalikilpailun kautta.

TPS aloitti kauden vahvasti, mutta ajautui joulukuussa tappiokierteeseen, mikä on tiputtanut turkulaiset kärkikahinoista jo kahdeksanneksi. Asiaa eivät ole auttaneet ottelusiirrot, joiden myötä Ässät-peli on TPS:lle vasta tammikuun kolmas.

Alkuvuoden pelit ovat tuottaneet kotivoiton SaiPasta ja niukan vierastappion Kärpille. Lauantaina Oulussa ottelu ratkesi TPS:n Juraj Slafkovskýn isoon rangaistukseen, jonka aikana Kärpät mätti kolme maalia. TPS esitti hienon kirin, joka jäi kuitenkin torsoksi.

TPS:n pelaaminen on nojannut vahvaan puolustamiseen sekä maalivahtipeliin, ja ottelut ovat olleet pääosin tiukkoja. Turun ylpeys on tehnyt Liigassa toiseksi vähiten maaleja, mutta vastaavasti omissa on kolissut kolmanneksi vähiten kaikista joukkueista.

Jos on TPS:n kausi ollut kaksijakoinen, ei Ässillä ole ilonaiheita riittänyt juuri ollenkaan. Joulukuussa porilaiset nappasivat viisi peräkkäistä voittoa Karri Kiven hypättyä joukkueen penkin taakse, mutta voittoputkea on seurannut kuusi tappiota.

Valmentajanvaihdos näyttäisikin osoittautuneen lyhyellä tähtäimellä hetkelliseksi piristysruiskeeksi, kun porilaisten jänne ei hyvistä hektistä huolimatta tunnu kestävän kokonaisia pelejä, ja tasaisetkin väännöt kääntyvät lopulta tappioiksi. Turussa on kuitenkin tarjolla taas uusi mahdollisuus tappiokierteen katkaisemiselle.