Liiga-kierros: Lukon hurja seuraennätys lähellä, TPS hieroo unihiekkaa silmistään Oulussa

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Lauantai-päivän kierros alkuperäisestä seitsemän ottelun täydestä kiekkotaistosta kutistui jylläävän pandemian myötä ainoastaan kolmen ottelun kokonaisuudeksi. Kärpät kohtaa kotonaan pitkältä tauolta palanneen TPS:n, Jukurit Jypin ja Ässät Lukon. Lukolla panoksena on seuraennätys.

Kolmen ottelun kierrokseksi typistynyt lauantai pitää sisällään päiväottelut, joista ensimmäiset alkavat kolmen aikaan päivällä. Voittojen tielle palannut Kärpät isännöi TPS:n joukkuetta, joka pyrkii parantelemaan asemiaan sarjataulukossa. Länsirannikolla samalla kellonlyönnillä toisensa kohtaavat Ässät ja hurjassa lennossa oleva Lukko. Kovavireinen Jukurit saa kotiluolaansa vieraita Jyväskylästä.

Seuraa Heitä

Petrus Palmu #52 | Jukurit

Laitahyökkääjä

Jukurit-kapteeni johtaa joukkojaan loistavasti esimerkillään ja onkin ratkonut otteluita ja täten saalistanut tärkeitä pisteitä Jukureille matkalla kohti sarjataulukon kärkisijoja.

Braden Christoffer #63 | JYP

Keskushyökkääjä

JYPin Christoffer on nauttinut pelatessaan Jukureita vastaan. Neljässä keskinäisessä kohtaamisessa tällä kaudella hurrikaanipaitainen keskushyökkääjä onkin saalistanut mukavat tehot (1+4).

Lukolla seuraennätys lähellä

Lukon ja Ässien kohtaaminen lauantai-iltapäivänä olisi normaaliolosuhteissa kuuma kamppailu, mutta panoksia riittää ilman yleisöäkin.

Porilaisten lupaava kevätkiri pohjalta pudotuspeleihin uhkaa tyrehtyä, kun aikaisempi viiden ottelun voittoputki on käätynyt viiden ottelun tappioputkeksi, joista on irronnut vain kaksi jatkoaikatappioon päättyneiden otteluiden pistettä. Otteluita riittää vielä, mutta matkaa pudotuspeliviivan yläpuolelle on tällä hetkellä 18 pistettä, ja porilaisten sekä KooKoon välissä on lisäksi kaksi joukkuetta.

Taistelu kuitenkin jatkuu lauantaina rakasta vihollista Lukkoa vastaan.

Lukolla on päällä kymmenen ottelun voittoputki. Numerot eivät ole valehdelleet, sillä Lukko on myös vienyt maaliodottaman suurimmassa osassa voittoputkensa otteluita. Jos voittoja tulee nyt vielä yksi lisää, on kyseessä seuraennätys. Näiden kymmenen ottelun maaliero on Lukolle 40–15, ja kolmessa edellisessä ottelussa vastustaja tehnyt vain yhden maalin ottelua kohti.

Alivoima kyseisten otteluiden ajalta on ollut sataprosenttisesti vastustajan yritykset torjuvaa, ja ylivoimatehokin yli 30 prosenttia. Rivit ovat kunnossa pelillisesti ja terveyshuolet selätetty, pelaaminen vahvaa kiekonhallintaa, jota pitävät yllä vahvat ja toimivat ketjukoostumukset.

Voittoputki alkoi edellisen Ässät-ottelun jälkeen, jossa Lukko hävisi 1–4. Tämä oli Ässien ensimmäinen voitto Lukosta sitten joulukuun 2019.

Lukolta liekeissä ovat parhaiten Thomas Gregoire (10 ott. 2+10), Sebastian Repo (maaleja viidessä ottelussa, yhteensä seitsemän niissä). Tulosyksikkö on erittäin tasainen, kun sisäisessä kärkessä olevalla Vili Saarijärvellä on 26 pistettä ja yli 20 pistettä on yhteensä kuudella pelaajalla.

Julius Mattila tehnyt maalin jokaisessa kolmessa Ässät-pelissä tällä kaudella. Kaikkiaan keskushyökkääjä on iskenyt kauden aikana seitsemän osumaa.

Nöyryytetyt vastakkain

Mikkelissä kohtaa kaksi viikolla rumasti turpaan HPK:lta ottanutta joukkuetta. Kotijoukkueen peli on kuitenkin vieraita paremmassa iskussa.

Lauantain hegemoniaottelu Jukurien ja JYPin välillä lähtee liikkeelle erikoisesta asetelmasta, kun vastakkain on kaksi viikolla rumasti HPK:lta turpaansa saanutta joukkuetta. JYP kärsi kotonaan tappion hämeenlinnalaisille lukemin 0−6, ja Jukurit hävisi puolestaan perjantaina Kerholle 1−5.

Näistä kahdesta JYPillä kyse näytti olevan toista enemmän motivaatiosta, sillä jyväskyläläisten otteissa on selkeää luovuttamisen makua. Sarjajumbon tilannetta ei tietenkään auta se, että muutenkin heikon materiaalin joukkueesta poissa ovat Pelicansiin siirtynyt Brad Lambert ja loukkaantunut nuorisokomeetta Joakin Kemell.

Jyväskyläläisseurassa ei ole siirrytty vielä virallisesti myyjän rooliin, mutta todennäköisyys jumbopaikkaa miehittävän joukkueen tyhjennykselle on kasvanut peli kerrallaan. Niinpä huhut halutuimpien pelaajien siirtymisestä ovat saaneet tuulta alleen.

Jukurien loistokausi sai perjantaina kolhun, mutta kokonaisuutena hyvä vire jatkuu. Lauantai tarjoaakin messevän kasvojenpesun joukkueelle, jolta on kaksi pelaajaa pistepörssin yhdeksän parhaan joukossa (Petrus Palmu 2., Simon Stransky 9.).

Myös pari viikkoa sitten joukkueeseen liittynyt Kirill Maksimov on mainitsemisen arvoinen. Seitsemän ottelua ovat tuoneet mukiinmenevät viisi tehopistettä. Perjantaina mikkeliläisten maalinsuulla aloitti Oskari Salminen, joka teki ensimmäisen erän jälkeen tilaa Waltteri Ignatjewille.

Raksilassa jaossa tärkeät pisteet, kun TPS saapuu Ouluun

Kärpät ja TPS otteluparina on mielenkiintoinen, sillä molempien joukkueiden otteissa on ollut selvää ailahtelevaisuutta, mutta lauantain otteluun saavuttaessa kummallakin joukkueella on voitto vyöllään. Kärpät majailee sarjataulukon neljännellä sijalla yhdeksän pisteen erolla seitsemäntenä olevaan Turun palloseuraan.

Kotijoukkue Kärpillä on toki pelattuna reilusti enemmän otteluita, kun TPS:llä Kärppien pelimäärän näyttäessä 41 ottelua TPS:llä sen ollessa 34. Erittäin tasainen Liigan sarjataulukko voi pahimmillaan tuottaa Kärpille nopean tien pudotuspeliviivan rajalle, mikäli joukkueen peli ei osoita piristymisen merkkejä, ja muut joukkueet saavat raavittua tarvittavia pisteitä otteluista.

TPS:n otteluohjelmaa on rukattu koronan takia urakalla, sillä perjantain peli Kuopiossa KalPaa vastaan peruttiin altistumistapauksien vuoksi. Turkulaiset ovat pelanneet edellisen ottelunsa kaksi viikkoa sitten SaiPaa vastaan, jolloin tuloksena oli tappioputken katkaissut maukas voitto, joten nähtäväksi jää millaisella jalalla TPS Ouluun saapuu.

TPS on kuitenkin tuskastellut vierasotteluiden kanssa. Mikäli Raksilassa tulisi tappio, olisi se jo neljäs perättäinen vierasjäällä.

Ottelun suosikki ei ole Oulussakaan selviö. Kärppien keskinkertainen vire, ylivoimasta riippuvaisuus sekä kotiedun puuttuminen ilman yleisöä valuttavat todennäköisyyksiä turkulaisten puoleen.

Tämänkertainen ottelu on joukkueille kolmas keskinäinen kohtaaminen. Molemmat ovat pystyneet voittamaan toisensa kertaalleen tälle kaudelle. Lokakuun alussa Kärpät voitti jatkoajalle venyneen ottelun, mutta joulukuun alun ottelun TPS käänsi itselleen kotihallissaan yhden maalin erolla. Kyseisten joukkueiden kohtaamiset ovat tällä kaudella ratkenneet maalin erolla, joten odotettavissa on tiukka kamppailu kolmesta pisteestä.