Mielipide

Kuka sitä jäätä tarvitsee, kunhan mainokset näkyvät

MAAJOUKKUE / Kolumni
Urheilu on IIHF:lle vain väline myydä mainosaikaa.

MM-kisojen Tampereen lohkossa muhii farssi. Tai oikeastaan farssikin saattaa tuntea pienuuskompleksia isojen herrojen päätösten alla.

Koko alkulohkojen ajan Nokia-Areenalta on kuultu valitusta jään heikosta kunnosta. Ilmiön on voinut havaita myös televisiolähetysten perusteella, kun pelaajat ja tuomarit ovat kompuroineet näennäisen omia aikojaan ja kiekot ovat pomppineet miten sattuu. Sama ongelma vaivasi Leijonien kommenttien mukaan jo viime vuoden kisoja, vaikka silloin asiaa ei suuresti framille nostettukaan.

***

Maanantaiaamuna kuultiin suuruusluokassaan verrattomia uutisia, kun Tanskan Nikolaj Ehlers kertoi MTV Urheilulle, ettei jäällä pysty pelaamaan. Ruotsin Linus Johansson kuvaili Expressenille jäällä olevien "hidastetöyssyjen" olevan hengenvaarallisia. Jään huono kunto oli tiedossa, mutta että hengenvaarallinen?

Pelaajat kertoivat jään näyttäneen siltä, että sitä olisi kuorittu pitkältä matkalta.

Siitä alkoi selittely.

Ensin Jääkiekkoliiton viestinnästä vastaava Henna Malmberg kertoi Iltalehdelle, että jäätä on työstetty yön aikana viivojen osalta, jotta saadaan ne paremmin näkyviin. Selitys voisi tuntua uskottavalta, mutta Ostos-tv:n sanoin, ei siinä vielä kaikki.

MTV kaivoi asiasta kertomaan kisojen pääsihteeri Heikki Hietasen, joka kertoi aluksi samoin kuin Malmberg. On tehty toimenpide, jotta kenttä näyttäisi hyvältä lähetyksissä ja että viivat tulisivat paremmin näkyviin.

***

Oikea syy valui Hietasen suusta hieman kuin sivulauseessa piilotellen:

– Tietenkin myös sitten kaupallisen puolen asiat eli Škodan logo.

Jäätä oli IIHF:n ja oikeudenhaltija Infrontin toiveesta ohennettu, jotta mainokset näkyisivät paremmin. Sitä jäätä, jonka kanssa on jo kahtena vuotena ollut ongelmia ja josta pelaajat ovat valittaneet.

Sitä jäätä on menty kirkastamaan ja ohentamaan, jotta mainokset näkyisivät paremmin. 

Kaiken kruunuksi Jääkiekkoliiton virallisen kannan mukaan kukaan ei ole jään kunnosta valittanut.

Kävikö kenelläkään mielessä, millainen yhtälö on huonokuntoinen ja ohut jää? Millaisia ongelmia ja riskejä se voi aiheuttaa otteluiden pelaamiselle ja pelaajille esimerkiksi loukkaantumisten muodossa?

Mutta eihän näitä kisoja jääkiekon vuoksi pelata. Siinä on urheilu vain tiellä, kun sedät alkavat käärimään rahaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle