Mielipide

Leijonaääni vaihtui Mertarannasta Mäkiseen kivuttomasti − vain Jukka Jalosen palvominen näyttäytyy yliampuvana

MAAJOUKKUE / Kolumni
Ensimmäisten askelten perusteella Viaplayn uusi MM-leijonatuote on hintansa arvoinen. Selostamossa ja studiossa mentiin peli edellä.

Jokavuotisten MM-kisojen tv-tuote on tällä kertaa levitettynä kahden eri toimijan kanaville. Viaplay tarjoaa uutena Leijonat-kotina kisat kokonaisuudessaan maksullisessa paketissa ja MTV:llä on mahdollista katsoa Suomen pelejä ilmaiseksi.

Viime vuosina Suomen pelit ovat tulleet ilmaiskanavilta enimmäkseen Mika Saukkosen selostamina. Legendaarinen Antero Mertaranta on ollut "maksukortin" takana. 90-luvulta asti leijonaäänenä tunnettu Mertaranta on katsojille rakastettu ja vihattu; kiistatta merkittävin jääkiekon selostaja Suomen kiekkohistoriassa.

Nyt kanavajärjestelyn takia suurin osa suomalaisista kuuntelee vielä kerran Mertarantaa, ja enemmän häntä kuin uudeksi leijonaääneksi tituleerattua Antti Mäkistä. Soihdun vaihto on siis katsojamäärissä lähinnä näennäinen.

Itse selostamossa tapahtui enemmän. Leijonaääni vaihtui uuteen kivuttomasti, eikä MTV:n puolelle ollut tällä kertaa enää pakottavaa tarvetta palata kuin studion ja taukosisällön takia. Kiitos Mertaranta, on Mäkisen aika.

Viaplayn kiekkoilta alkoi jo aiemmin laadukkaasti toteutetulla studiolla illan aiemmista peleistä. Oli suorastaan journalistista sisältöä kuulla maassa valmentavan Tomek Valtosen haastattelu ja sisältöä Slovakian kiekosta.

Suomen pelilähetys käynnistyi hikoiluttavalla hetkellä, kun Suomen MM-urakan sijaan saimme kuulla Mäkisen omia tunnelmia. Hetken ajan piti kysyä, oliko tämä siis MM-kisalähetys vai Mäkis-lähetys.

Huoli haihtui kuitenkin äkkiä pois, kun mentiin eteenpäin. Mäkinen ja Jussi Jokinen muodostivat erinomaisen ja tasapainoisen kaksikon selostamossa. Tunnelmointia ja etenkin Jokisen tukikommenttien kautta peli oli keskiössä. Peli, ei pyrkimys diskobiisiin päätyviin fraaseihin.

Ville Nieminen ja Risto Dufva olivat tiukka parivaljakko taukostudiossa. Jos Dufva onkin tunnettu letkauttelijana, niin nyt kuulimme häneltä asiaa enemmän kuin koko kauden aikana Liigan lehdistötilaisuuksissa.

Jos muuta kuin pelin selostamista tulee vertailla, niin MTV:n ennakointi ja väliohjelmat ovat teknisesti, haastatteluina ja ohjattuina sujuvampia. MM-kisat näyttäytyvät kiinnostavana molemmilla kanavilla. Pelipuheen osalta Viaplay oli kuitenkin siivun verran terävämmin liikkeellä, ja Viaplayn asiantuntijat ovat ainakin NHL-pelaajista kattavammin kartalla.

Yhtä asiaa tämän vuoden kiekkolähetyksissä on suotta ylikorostettu. Jukka Jalosen viimeinen sopimusvuosi on ymmärrettävä teema käsitellä jollain tasolla koostaen, mutta nyt näyttää niin kuin leijonavalmentaja olisi jäämässä eläkkeelle. Paikoittain imelän puolelle menevä tunteilu alkaa närästää. Jalosella pitäisi olla vielä pitkästi uraa jäljellä, ainakin Euroopan ja arvokisojen eliitissä.

"Kiekkokanavalla" on jääkiekkokulttuuria, kiekon yhteiskunnallisia vaikutuksia, viihdettä ja sen suuria sekä pieniä kokonaisuuksia kriittisesti tarkasteleva juttusarja.

» Lähetä palautetta toimitukselle