Mielipide

Kisakolumni: Mitä kisajärjestäjät voivat oppia toisiltaan?

MAAJOUKKUE / Kolumni
MM-kisat ovat täydessä vauhdissa, ja ne järjestetään satunnaisesti toistuvan mallin mukaan kahdessa eri maassa. A-lohko ja mitalipelit pelataan Tampereella, B-lohko taas Latvian Riiassa. Molemmissa on onnistuttu järjestämään toimiva kokonaisuus, mutta kumpikaan ei ole aukoton.

Mitä opittavaa Riialla on Tampereelta?

Riian on kopioitava ottelutapahtuman toteuttaminen virallisilta järjestäjiltä. Maskotti Spiky on Tampereella paljon aktiivisempi, härskimpi ja rakastetumpi. Se saa myös mediakuutiolla enemmän huomiota. Tapahtumien toteutustiimit ovat Tampereella niin hallilla kuin Fan Zonellakin yleisesti aktiivisemmin ja innostuneemmin paikalla.

Tampereella tapahtumajuonto on paljon monipuolisempaa ja laadukkaampaa Riian sisällöttömään mikrofoniin kiekumiseen verrattuna ja yleisöä aktivoidaan enemmän. Myös muu henkilökunta on keskimäärin huomattavasti mukavampaa, ryhdikkäämpää ja asiantuntevaa ja halli on tottakai laadukkaampi kaikilla mittareilla.

Latviassa humalatilassa kirjoittaminen on hyvinkin mahdollista.

Median näkökulmasta Riika on yksi sekasorto. Varsinkin näin suomalaisena monet kommervenkit saavat varsin kiusaantuneen hymyn kasvoille.

Mainittakoon alkuun, että median kiinnostus vaikuttaa suoraan tapahtuman kuin tapahtuman näkyvyyteen ja kasvuun. Siksi olettaisi, että median työmukavuuteen panostettaisiin huolella.

Hallilla on tavalliseen tapaan mediakatsomo, mutta varsinainen mediatila löytyy toiselta puolelta katua vuokratusta monitoimihallista, joka arkikäytössään on kenties koripallohalli. WC-tilat ovat pystytetty hallin viereen rakennuskonttiin, joka on kooltaan normaalin Liiga-hallin yleisösaniteettitiloja pienempi.

Suomessa toimittajan kirjoittaessa keskustelua herättävän tekstin saatetaan hänen epäillä kommenttipalstoilla kirjoittaneen humalassa. Latviassa humalatilassa kirjoittaminen on hyvinkin mahdollista, ellei jopa todennäköistä.

Tähänastinen suosikkihetkeni Arena Rigan mediakatsomossa oli katsomon lattian täyttyminen oluesta. Paikallinen toimittaja asetti omat tuoppinsa yhdelle katsomon pöydistä, mutta pöytä antoi painon alla periksi.

Mitä Suomessa voidaan oppia Latvialta?

Tapahtuma Latviassa on tehty ajatellen hyvin edullisen lipun ostaneita kannattajia – toisin kuin Tampereella. Toisin sanoen Suomen otteluiden lippujen hintaa voisi laskea hieman.

Sallikaa alkoholijuomien tuonti katsomoon.

Päästäkseen Arena Rigan sisälle on käveltävä Fan Zonen sisäänkäynnistä, ja astuessaan ulos hallilta, astuu suoraan Fan Zonelle. Siellä odottaa tilavan lavan musiikkiesityksen lisäksi runsaasti halpaa ruokaa ja virvokkeita myyviä kojuja sekä tilaa hyppiä ja pomppia musiikin tahdissa että istua rauhassa paikoillaan.

Arena Rigan ympärillä on toki huomattavasti enemmän tilaa kuin Tampereen keskustassa, mutta silti Tampereella Fan Zone hautautuu muuriensa sisään liikaa. Sinne ei tule mentyä, ellei itse tee päätöstä lähteä käymään paikalla. Näin sieltä ei myöskään sattumalta löydä mitään mielenkiintoista.

Toinen asia, joka Tampereella voitaisiin korjata yhdellä hieman kattavammalla tekstiviestillä, on jään laatu. Riiassa jää oli aivan yhtä kovalla rasituksella, ulkona oli kuumempi ja hallissa lämpimämpi, mutta silti jää pysyi paremmassa kunnossa. Tampereen pitäisi kysyä rohkeasti neuvoa, Riiasta varmasti avustettaisiin.

Kolmas asia: sallikaa alkoholijuomien tuonti katsomoon.

Nykyinen sääntö tuottaa enemmän haittaa kuin hyötyä. Suuri osa paikalla olevista ihmisistä ei ikinä ole erien alussa paikoillaan, sillä juomia nautitaan käytävässä. Sen lisäksi käytävässä on armoton tungos ja hyvin hankalaa liikkua. 

Tilan puute vaikuttaa suuresti esteettömyyteen, minkä takia esimerkiksi pyörätuolissa oleville tai muuten liikuntarajoitteisille kynnys poistua paikaltaan vaikka käymälään tai ruokakojuille on suurempi.

Riiassa väki istuu onnellisena katsomossa tuoppiensa kanssa, eikä järjestyshäiriöitä ole sen enempää kuin holivapaassa katsomossa Tampereella. Samalla kaikilla on mahdollisuus päästä istumaan paikoilleen erätauon puitteissa, ja yleinen järjestäytyminen käytävän ja katsomon välillä on sujuvampaa.

Molemmat kaupungit tulevat luultavasti jälleen jossain vaiheessa saamaan kisat. Näillä muutoksilla timantista voisi hioa vielä astetta kiiltävämmän.


CAN
4-2

LAT

USA
3-4
ja

GER

» Lähetä palautetta toimitukselle