Mielipide

Konsta Heleniuksen osallistuminen MM-kisoihin on isompi uhka kuin mahdollisuus

MAAJOUKKUE / Kolumni
Moni media kirjoitti taannoin, ettei Konsta Heleniuksen taso miesten maajoukkueessa ole vakuuttanut Jukka Jalosta. Tasosta homma ei jää kiinni, mutta miksi Heleniuksen pitäisi edes harkita osallistumista tuleviin MM-kisoihin, vaikka paikka joukkueesta irtoaisikin?

Onko Jukka Jalonen todella väittänyt, ettei Konsta Heleniuksen taso riittäisi maajoukkueeseen? Tässä pari suoraa lainausta median kirjoituksista:

"Konsta Helenius ei vielä vakuuttanut Jukka Jalosta."

"Superjuniorin näytöt eivät riittäneet."

Jääkiekkoa, ja erityisesti Leijonien kautta lajia seuraavaa intohimoista fanilaumaa on hyvä valaista asioista myös pelaajan näkökulmasta, ei ainoastaan pelkkien klikkausten toivossa.

Prahan MM-kisat olisivat Heleniukselle jo kolmannet samalle kaudelle. Tähän kun laskee päälle vielä täyden kauden Liigassa ja muut maajoukkuepelit, on otteluiden lukumäärä huomattavan suuri. Vastaava rasitus olisi kenelle tahansa pelaajalle merkittävä.

Kysymys ei näin ollen ole se, onko Helenius riittävän hyvä, vaan asiaa on pohdittava siltä kantilta, että onko hänen ylipäätään järkevää osallistua.

Väsymys itsessään altistaa loukkaantumisille, ja koska kyseessä on kontaktilaji, usein toisella pelaajalla on osuutensa mahdollisiin loukkaantumisiin. Vaikka vuotuiset MM-kisat eivät olekaan turnaus, jossa fyysistä kovuutta mitataan samalla tavalla kuin vaikka NHL-pudotuspelien ensimmäisillä kierroksilla, ylilyöntien ja puhtaiden vahinkojen merkitys korostuu silti. Fyysisen rasituksen lisäksi myös henkinen rasitus on varmasti kova. 

Kenties nyt olisi hyvä hetki huilata, ja nauttia lätkän sijaan muista asioista elämässä.

Pohjois-Amerikassa miesten MM-kisat eivät kiinnosta suurta yleisöä. Ei ainakaan, jos vertaa vaikka U18- ja U20-kisoihin, joita molempia seuraavat tarkasti NHL-joukkueiden scoutit. Näissä kisoissa pelaajan mahdollisuus parantaa markkina-arvoaan on huomattavasti parempi kuin miesten kisoissa.

Heleniuksella on potentiaalia nousta jopa kesän NHL-ykkösvaraukseksi. Vaikka U18-kisat jäivät Suomelta lyhyeksi, on nuorukainen silti ikäluokkansa ehdotonta kärkeä.

Tarkoitus ei ole väheksyä miesten MM-kisoja, mutta rehellisesti niiden merkitys Heleniuksen uran kannalta on kyseenalainen. En usko, että kukaan meistä haluaa nähdä tilannetta, jossa esimerkiksi Iso-Britanniaa vastaan Helenius loukkaisi itsensä tai pahimmassa tapauksessa saisi koko uran päättävän vamman.

Helenius tullaan varmasti näkemään tulevaisuudessa maajoukkueen paidassa, mutta olympialaisissa tai vastaavissa arvoturnauksissa, joissa parhaat pelaajat pelaavat parhaita vastaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös