Helsingin Jokerit hakee toista kiinnitystä – Lokomotivin herättävä ottelusarjaan

KHL / Ennakko
Jakub Nakladalille olisi hyvä tulla apuja tiistain otteluun. Yksin hän ei Jokereita kykene pysäyttämään vaikka miten venyttäisi..
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Helsingin Jokerit nappasi komean 6-0 -voiton ottelusarjan ensimmäisessä ottelussa. Tiistaina on luvassa sarjan toinen ottelu ja mikäli Lokomotiv Jaroslavl ei tee ryhtiliikettä tiistain otteluun, voi numerot revetä jälleen samankaltaisiksi.

Helsingin Jokerit esitti loistavaa jääkiekkoa KHL:n pudotuspelien ensimmäisessä ottelussa. Narripaidat näyttivät heti ensimmäisestä vaihdosta alkaen kaapin paikan kotijäällään Lokomotiv Jaroslavlille ja marssi suvereeniin voittoon.

Pudotuspelien hienous tuleekin eteen siinä, että vain voitoilla on merkitystä. Jokerit johtaa ottelusarjaa nyt voitoin 1–0, mutta Lokomotivin voittaessa tiistaina on voitot tasan ja kotietu jaroslavlilaisilla.

Ottelusarjan kolmas ja neljäs peli pelataan Lokomotivin kotiareenalla tämän viikon torstaina sekä lauantaina.

Jokereille riittää sunnuntain esitys tiistainakin voittoon

Jokerit lähti pudotuspeleihin allaan kaksi tappiota runkosarjan lopulta. SKA:ta ja Torpedoa vastaan Jokerit eivät ollut parhaimmillaan, mutta KHL:n pudotuspelien ensimmäisen kierroksen avausottelussa nähtiin koko kauden paras esitys helsinkiläisiltä.

Kotijoukkue tuli selkeästi hyvin valmistautuneena otteluun ja joukkue oli ytimessä läpi 60 minuutin pelin ajan. Sunnuntaina toki hyvä 40 minuuttia riitti voittoon, kun taululla oli lukemat 5–0, mutta käytännössä kolmen erän ajan Jokerit oli jatkuvasti pari askelta vastustajaa edellä.

Jokereiden pelistä erinomaista teki se, että joukkue puolusti huomattavasti tiiviimmin, mitä kertaakaan runkosarjassa. Keskusta oli tukossa jatkuvasti ja jokainen viisikon pelaaja oli tietoinen, mitä missäkin tilanteessa tulisi tehdä.

Jokerit oli vahva molemmilla maalin edustoilla.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Jokerit karvasi kovaa kahdella ja aiheutti kiekottomana kovan paineen Lokomotivin puolustukseen. Kiekollisena kotijoukkue sai useita myllyjä hyökkäyspäähän, mikä väsytti vastustajaa.

Tasakentällisin Jokerit iski avausottelussa ainoastaan kaksi maalia, joista toinen tuli hyökkäysalueen aloitusvoiton jälkeen ja toinen nopeasta vastahyökkäyksestä.

Hyökkäyspään pyöritykset eivät johtaneet kertaakaan maaliin, mutta Lokomotivin kaltaisia taidokkaita, nopeita vastahyökkäysjoukkueita vastaan nämä ovat parasta lääkettä, mikäli haluaa pelejä voittaa.

Erikoistilanteissa Jokerit oli myös erinomainen. Neljästä ylivoimasta kolme päättyi maaliin ja joukkue iski myös yhden alivoimamaalin. Kahdella ylivoimallaan Lokomotiv ei saanut ainuttakaan kunnon paikkaa Antti Niemen vartioimalle maalille.

Mikäli Jokerit kykenee jatkamaan sunnuntaisessa vireessä myös tässä ottelussa, on joukkue äärimmäisen lähellä voittoa, teki Lokomotiv mitä tahansa.

Andrei Markov Lokomotivin puolustuksen heikoin lenkki – Pelinon reagoitava

Lokomotiv oli ongelmissa läpi ottelun Jokereita vastaan. Rautatieläiset eivät saaneet missään vaiheessa peliä luotua organisoitua kiekollista peliä. Syitä tähän on monia. Yksi on se, että Jokerit karvasi äärimmäisen kovin, eikä Lokomotiv saanut kiekkoa omista ajallaan liikkeelle. Viisikot venyivät liikaa ja Jokerit sai katkoja keskialueella.

Mike Pelinon johtama ryhmä ei päässyt käytännössä ollenkaan hyökkäämään. Ja päästessään hyökkäysalueelle oli tekeminen todella vaikeaa Jokereiden pelatessa äärimmäisen tiukkaa puolustuspeliä.

Puolenvaihdot rännejä käyttäen ja kiekon levitykset syöttämällä loistivat poissaolollaan, ja jokaisen hätäisesti lauotun vedon tiellä oli joku Jokereiden viisikosta tai lopulta maalivahti Niemi.

Pakkikaveri kävi hakemassa Osipovin kesken sunnuntain pelin pois Brian O'Neillin kimpusta.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Lokomotivin puolustuksesta tšekki Jakub Nakladal pelasi eniten. Ainoana puolustajana yli 20 minuuttia. Kokoonpanoon seitsemänneksi puolustajaksi merkitty Roman Savtšenko pelasi toiseksi eniten ja eniten päätöserässä. Nakladal merkittiin joukkueen heikoimman puolustajan eli kokeneen Andrei Markovin pakkipariksi. Nakladalin oma peli meni paikatessa Markovin tekemiä virheitä.

Tästä nouseekin esiin kysymys, että onko kanadalaisvalmentaja Pelinolla sisua siirtää Markov pois kokoonpanosta toiseen otteluun? Savtšenko on pelannut kapteeni Staffan Kronwallin pakkiparina useasti ja runkosarjassa eniten tehoja iskenyt puolustaja Rushan Rafikov Nakladalin kanssa, joten siirto olisi perusteltu.

Ensimmäisessä ottelussa vähän lämpöisenä käynyt Maksim Osipov jatkaa varmasti Nikita Tšerepanovin parina, mutta muuhun puolustukseen tulisi tehdä muutoksia.

Puolustukseen on tehtävä ensin muutos, jotta hyökkäykseltä voisi odottaa tehoja. Mikäli Lokomotivin hyökkäykset katkeaa jatkuvasti punaviivaan, on hyvää tulosta turha odottaa.

Seuraa Heitä

Marko Anttila #12 | Jokerit

Laitahyökkääjä

Anttilalla oli ensimmäisessä ottelussa pari hyvää maalintekopaikkaa. Anttila myös taklasi useasti. Onnistuuko "Mörkö-Marko" maalinteossa tiistain ottelussa?

Saku Mäenalanen #80 | Jokerit

Laitahyökkääjä

Keskushyökkääjäksi istutettu Mäenalanen johtaa Jokereiden kakkoskenttää, joka loi useamman vaarallisen pyörityksen ensimmäisessä ottelussa. Mäenalanen otti pari isoa blokkia myös ottelussa. Miten vahvarunkoinen keskushyökkääjä onnistuu tiistaina?

Stéphane Da Costa #77 | Ak Bars

Keskushyökkääjä

Ranskalaishyökkääjä kävi kuumana itselleen ja omalle joukkueelle sunnuntain ottelussa. Da Costa on parhaimmillaan erittäin vaarallinen hyökkääjä, mutta pelin ulkopuolelle valuessaan täysin turha pelaaja. Miten ranskalainen näkyy tiistain ottelussa?

Andrei Markov #79 |

Puolustaja

Mikäli kokenut, entinen NHL-puolustaja pelaa tiistain ottelussa häntä on mielenkiintoista seurata. Parantaako Markov peliä vai vaipuuko hän vielä heikommalle tasolle, mitä sunnuntain ottelussa?

» Lähetä palautetta toimitukselle