Paine Lokomotiv Jaroslavlin höyrykattilassa kasvaa − Peluutusetu on Lokomotivin mahdollisuus Jokereita vastaan

KHL / Ennakko
Hyvät neuvot olisivat Lokomotiville tärkeitä, mikäli joukkue meinaa Jokerit vielä edeltään suistaa.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Lokomotiv Jaroslavlin ja Helsingin Jokereiden välinen ottelusarja on alkanut kahdella suvereenilla Jokereiden kotivoitolla. Ensimmäisessä pelissä helsinkiläiset kyykittivät rautatieläisiä maalein 6–0 ja tiistain toisessa ottelussa lukemin 5–1.

Kumpikin ottelu noudatti samaa kaavaa lopputuloksen ollessa vain tulostaululla eri.
Torstain ottelussa on mielenkiintoista nähdä, saako Lokomotiv parannettua otteitaan edes kotiyleisön edessä vai jatkuuko Jokereiden pelillinen ylivoima.

Pelinon on nostettava reservistä miehiä kokoonpanoon – peluutusetu on Lokomotivin ase

Lokomotivilta odotetaan muutoksia sarjan kolmanteen otteluun. Joukkueen on pystyttävä olemaan energinen heti ensimmäisestä vaihdosta alkaen. Rautatieläisten on luotava paine vastustajan selustaan.

Yksi merkittävä kokoonpanomuutos olisi Pavel Kraskovskin nostaminen mukaan kokoonpanoon Grigori Denisenkon tilalle. Kraskovski on yli 190-senttinen voimahyökkääjä, jolla riittävät taidot myös laadukkaaseen hyökkäyspelaamiseen. Runkosarjan 44 pelattuun peliin Kraskovski iski seitsemän tehopistettä, mutta taklasi 41 kertaa, mikä oli joukkueen kärkipäätä.

Jokerit on syönyt itseluottamuksen jo kummaltakin Lokomotivin maalivahdilta.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Lokomotiv tarvitsee kokoonpanoonsa energiaa huokuvia pelaajia, jotka pelaavat jokaisessa vaihdossa voittavaa jääkiekkoa. Reilun seitsemän minuutin peliajalla edellisessä ottelussa pelannut 19-vuotias Denisenko on vain liian kokematon pelaaja KHL:n vaativiin pudotuspeleihin.

Kraskovski sopisi loistavasti nelosen laitaan Aleksandr Svitovin rinnalle Denisenkon tilalle. Paikka olisi nuorelle venäläiselle tuttu, sillä hänellä on useita pelejä runkosarjassa vyöllä Svitovin rinnalta.

Peluutusetu nousee myös esiin ottelusarjan kolmannessa pelissä. Mike Pelinolla on kotiottelussa mahdollisuus pistää parhaat aloittajat ja puolustajat jokaiseen aloitukseen, mikä korostuu etenkin puolustus- ja hyökkäysalueella.

Anton Lander ja Svitov ovat joukkueen parhaimpia aloittajia, ja Pelino käytti heitä aina, kun oli mahdollista myös vieraspeleissä Jokereita vastaan puolustusalueen aloituksissa. Kummankin keskushyökkääjän aloitusprosentti lähentelee 60 prosenttia.

Lisäksi puolustajien osalta Pelino saa puolustusalueen aloituksiin aina Maksim Osipovin, Nikita Tšerepanovin tai Jakub Nakladalin. Tai jopa kaksi näistä kolmesta, koska herrat ovat joukkueensa parhaat puolustavat puolustajat.

Vaikka peluutuksellisesti etu onkin Lokomotivilla, joukkueessa täytyy tapahtua todella suuri muutos. Ottelusarjan toisessa pelissä joukkueen hyökkäysalueen hyökkäyspeli oli luokatonta paria yksittäistä tilannetta lukuun ottamatta tasaviisikoin pelatessa, eikä joukkueen ylivoimapelikään paljoa uskoa herättänyt, vaikka ylivoimalla ainoan maalinsa tekikin.

Tiistain ottelussa Lokomotivin hyökkäysalueelle meno oli vaillinaista. Joukkue pyrki alueelle kuljettamalla, mutta se ei luonut maalipaikkoja. Lokomotivin tulisi lyödä kiekkoa enemmän Jokereiden puolustajien selustaan ja koettaa hyökkäysalueen riistojen kautta saada peliä lähemmäs narripaitojen maalia, sillä Jokerit puolustaa keskustaa niin tiiviisti, että kävelemällä sinne ei Lokomotiv pääse.

Jokereiden oltava valmiina alusta alkaen

Helsingin Jokerit oli KHL:n runkosarjassa yksi parhaista vierasjoukkueista. Tätä tilastoa vasten etu on kolmanteen otteluun tultaessa käytännössä helsinkiläisillä. Ja mikäli haluaa vielä runkosarjasta kaivaa lisää tilastoja tähän peliin, Jokerit voitti kaksi kolmesta vieraspelistään Arena 2000:lla, joten pelipaikkana tämä vieraskaukalo on ollut mieluisa.

Jokereiden kokoonpanoon edellisessä ottelussa paluun tehnyt Alex Grant ei osannut sanoa yhtä tiettyä syytä sille, miksi joukkue pärjäsi niin hyvin vieraskaukalossa runkosarjassa.

— Paha sanoa yhtä tiettyä asiaa. Me saimme vieraspeleissä varmaan kovempaa sykettä peliin kuin kotona. Vieraissa ollaan ehkä myös hieman rennompia ja henkisesti rennossa tilassa. Hienoa toki, että saimme vieraista hyviä tuloksia runkosarjassa, mutta pudotuspelit ovat taas oma maailmansa. Toivottavasti saamme runkosarjan vierasvireen mukaan myös pudotuspeleihin.

Narripaidoilla on etu kolmannessa pelissä, sillä kaikki paineet ovat Lokomotivin niskassa. Joukkue voi luottaa vankkaan puolustuspelaamiseen ja tehdä kotijoukkueen pelaamisesta äärimmäisen vaikeaa. 

Mikäli Jokerit saa ottelun avausmaalin, myös Jaroslavlissa kasvaa Lokomotivin tuska entisestään. Turhautuneisuus ja epävarmuus pakottavat venäläiset pelaajat usein kuljettamaan kiekkoa, mikä sopii Jokereille äärimmäisen hyvin.

Torstai-illan ottelussa on hienoa seurata, onnistuuko Lokomotiv horjuttamaan Jokereita vai jatkuuko peli samanlaisena kuin sarjan kahdessa ensimmäisessä ottelussa.

Seuraa Heitä

Staffan Kronwall #27 |

Puolustaja

Lokomotivin pitkäaikainen kapteeni on ollut kiekollisesti hyvin vaisu tässä ottelusarjassa. Nouseeko Kronwallin taso torstaina?

Nikolai Kovalenko #51 | Lokomotiv

Laitahyökkääjä

Taitava venäläishyökkääjä on ollut varjojen mailla kahdessa ensimmäisessä pelissä. Kolmanteen otteluun Kovalenkolta tarvitaan parempaa esitystä.

Peter Regin #93 | Ambri-Piotta

Keskushyökkääjä

Jokereiden kapteeni on ollut todella hyvä kahdessa ensimmäisessä ottelussa ja ottanut hyvällä prosentilla aloituksia. Jatkuuko tanskalaisen meno yhtä laadukkaana myös vieraissa?

Tommi Kivistö #4 | Kärpät

Puolustaja

Pudotuspeleissä ja etenkin vieraspeleissä laadukkaiden puolustajien merkitys kasvaa. Kivistö pelaa aina parhaita vastaan, kun hänet heitetään jäälle. Kivistö muodostaa laadukkaan kolmosparin Lauridsenin kanssa. Pystyykö Kivistö pitämään tasonsa myös torstaina?

» Lähetä palautetta toimitukselle