Lokomotiv siirsi ratkaisun Helsinkiin - "Emme olleet niin skarppina"

KHL / Raportti
Antti Pihlström sai vääntää tässäkin pelissä kulmissa.
Kuva © Mikko Taipale / Jokerit
Lokomotiv Jaroslavl otti pakkovoiton lauantai-iltana ja siirsi sarjan ratkaisun ainakin maanantaille, kun viides ottelu käydään Helsingissä.

Lokomotiv Jaroslavl otti niukan 4–3 -kotivoiton Helsingin Jokereista ja kavensi ottelusarjan voitot 3–1. Lokomotivilta maalinteossa onnistuivat Stephane Da Costa, Artur Kajumov, Jegor Averin ja Nikita Tšerepanov. Jokereilta maalit merkittiin Marko Anttilalle, Peter Reginille ja Henrik Haapalalle.

Kotijoukkue voitti maalivahtien välisen taiston, kun Ilja Konovalov torjui 37 kertaa ja pelasi muutenkin laadukkaamman pelin maalilla, mitä Janis Kalnins.

— Ei ollut paras peli meiltä. Pelattiin toisessa erässä pari huonoa minuuttia ja kaveri teki pari maalia. Siitä pitää vain oppia. Tultiin kuitenkin taas lähelle lopussa ja näytettiin, että ollaan hyvä joukkue, kommentoi Antti Pihlström ottelua.

— Oli Lokomotiv vähän parempi, mitä ensimmäisissä otteluissa. Me emme olleet niin tiiviitä kuin tähän asti olemme olleet. Vastustaja pääsi luistelemaan vähän turhaan keskialueella ja sai ylivoimahyökkäyksiä. Emme olleet niin skarppina, kuin kolme ensimmäistä peliä. Siitä opitaan ja kotona lyödään sarja poikki, päätti Pihlström.

Lokomotiville etsikkoaika heti ottelun alkuun

Lokomotiv Jaroslavl aloitti kotiottelun todella vahvasti, mutta tasaviisikoin pelatessa paras maalintekopaikka syntyi Magnus Pääjärvelle suorasta hyökkäyksestä, mutta Kalnins venyi loistavaan torjuntaan.

Kotijoukkueelle tarjottiin loistavaa mahdollisuutta siirtyä ottelussa ja koko ottelussa ensi kertaa johtoon, kun jokeripuolustajat Viktor Lööv ja Mikko Lehtonen ottivat jäähyt 50 sekunnin välein. Kahden miehen ylivoimalla kotijoukkue sai vain kaksi hyvää vetoa kohti Kalninsia, mutta avausmaali jäi tekemättä.

Paras maalintekopaikka siunaantui vieraiden Brian O'Neillille, joka karkasi läpiajoon, mutta ei onnistunut ohittamaan Konovalovia.

Kauttaaltaan Lokomotiv oli ensimmäisessä erässä todella vahva ja tiivis, mutta siitä huolimatta Jokerit siirtyi ensimmäiselle erätauolle johdossa.

Vieraat pääsivät O'Neillin ja Anttilan toimesta ylivoimahyökkäykseen Pihlströmin loistavasta avauksesta. Anttila sai O'Neillilta loistavan syötön, josta lempääläinen painoi suoraan syötöstä kiekon verkon perukoille.

Lokomotiv käänsi pelin toisessa erässä

Jokerit kesti erän alussa loistavasti ottelun kolmannen alivoimansa, mutta erän puolivälissä Lokomotiv tasoitti ottelun. Kotijoukkue sai hirmuisen pyörityksen Kalninsin maalille. Kontiola purki maalin edustalta kiekon viivaan suoraan Tšerepanovin lapaan, joka laukoi kiekon maaliin ohi maskissa olleen jokerimaalivahdin.

Tasoitusmaalista meni vain reilu minuutti ennen kuin Lokomotiv siirtyi ottelusarjassa ensi kertaa johtoon. Ensin Petri Kontiola ja Veli-Matti Savinainen pääsivät ensin kahden miehen voimalla läpi, mutta hyökkääjien suoraviivaisuus puuttui eikä kiekko löytänyt tietään maaliin.

Vastahyökkäyksestä siirtyi kotijoukkue johtoon, kun Kajumov karvasi kiekon päädyssä Lehtoselta pois ja laukoi pienestä kulmasta kiekon ohi Kalninsin.

2–1 -maalin jälkeen Lokomotivilla oli huippupaikka siirtyä jo kahden maalin johtoon, kun Lehtonen menetti kiekon oman maalinedustalla, mutta Kalnins paikkasi erheensä ottamalla ison torjunnan.

Toisen erän lopulla Jokerit pääsi kahdesti ylivoimalle, mutta mitään loistavia maalintekopaikkoja vieraat eivät saaneet luotua. Kotijoukkueen maalilla myös Konovalov jatkoi loistavia otteita.

Kotijoukkue kesti Jokereiden paineen

Ottelun päätöserä oli todella vaiherikas. Heti erän alussa Lokomotiv karkasi 3-1 -johtoon, kun Jegor Averin sai lapioida maalinedustalta kiekon vapaasti ohi Kalninsin.

Kotijoukkue jäi kolmannessa erässä kahden maalin johdossa puolustuskannalle ja Jokerit lähti hakemaan tiukasti kavennusta.

Erän puolivälin jälkeen vierasjoukkue pääsi ylivoimalle, mutta ylivoima ei tuottanut kavennusta. 3–2 -kavennus syntyi kuitenkin ylivoiman jälkeisessä vaihdossa, kun Regin iski maalineduspainin jälkeen kiekon Konovalovin.

Kavennuksen jälkeen Jokerit otti kaksi turhaa jäähyä ja Lokomotiv pääsi kahden miehen ylivoimalle, josta Da Costa rankaisi laukomalla b-pisteen kaarelta kiekon yläkulmaan ohi Kalninsin.

Jokerit sai jäähyjen jälkeen vielä paineen kotijoukkueen maalille ja iski 4–3 -kavennuksen  26 sekuntia ennen loppua Haapalan toimesta.

Viimeisten sekuntien aikana Jokerit sai vielä vaarallisen laukauksen Konovalovin maalille, mutta tasoitus jäi tekemättä.

Ottelusarja jatkuu viidennessä ottelussa Helsingissä.