Showmies Wallinheimo puhututti ottelun jälkeen

LIIGA / Artikkeli
Rangaistuslaukauskilpailun alussa nähtiin erikoisia otteita, kun JYP-maalivahti Sinuhe Wallinheimon meneminen maalin suulle tuntui kestävän joidenkin hallissa olleiden mielestä ikuisuuden.

Wallinheimo kaarteli keskiympyrään ja takaisin, korjaili varusteita ja ottipa vielä eriskummallisen torjunta-asennonkin – kaikki toki erotuomari Teemu Salmisen valvonnassa. ”Sinkun” toiminta kirvoitti kommentteja niin vierasjoukkueen päävalmentajalta kuin otteluvalvojaltakin.

Ilves-käskijä Kari Eloranta kehaisi Wallinheimon hyvää peliä, mutta oli närkästyneen oloinen rangaistuslaukauksia edeltäneestä temppuilusta.

- Kunnoitetaan maalivahtia, muttei se saa pelleksi ruveta. Kyllä tuomarinkin pitää jotain tehdä – meitä on kielletty tuomareita arvostelemasta, mutta ei se [maalivahti] nyt saa ihan show’ta varastaa, vaan viirupaitojen, tai minkä väriset ne paidat siellä nyt onkaan, pitää järjestys pitää kaukalossa. Ehkä rankkarikisa kaatui siihen, ehkä ei, muttei tuollaista show’ta saa kaukalossa pitää.

- Muutoin Wallinheimo pelasi loistavan pelin, mutta se, miten hän käyttäytyi rankkareiden aikana, on minusta väärin. Se on ihan sama, miten maalivahti seisoo siellä maalissa, mutta että käy keskiympyrän kautta ja laittelee varusteita, niin se on väärin, mutta tuomarilla kun ei ollut munaa tehdä mitään siinä, niin homma oli sen näköistä. Tuomari sentään varmasti näki tilanteen, ymmärrän jos pelin aikana tilanteet tulevat nopeasti, mutta tuossa kun mentiin rauhallisesti niin ei ole edes mistään pelin lukemisesta kyse.

Eloranta ei omien sanojensa mukaan tiennyt, missä tuomareiden arvostelemisen raja menee, mutta peräänkuulutti yleisemmin vuorovaikutuksen merkitystä.

- Tää varmaan meni yli. Se nyt nähdään sitten, mitä tapahtuu, voi olla ettei tapahdu mitään. Rangaistuksista en tiedä mitään, millaisia ne ovat, mutta kai siellä jotain on.

- Eivät tuomarit tietysti ole täällä paikalla puolustamassa itseään, ymmärrän sen, mutta voisivat minusta kuitenkin tulla vähän enemmän kuorestaan keskustelemaan. Puhutaan paljon siitä, että keskustellaan, mutta voisivat tuomarit pelin aikana tulla vähän keskustelemaankin, miksei siinä voisi jotain sanaa vaihtaa. Nyt he tulevat vain sanomaan että näin on, kääntävät selän, ja lähtevät pois. Jos valmentaja on rauhallinen niin muutaman sanan voisi hyvinkin vaihtaa – ei sinne tarvitse jäädä kahvia juomaan. Eikä meillä kahvia vaihtoaitiossa olekaan, ei meidän pelimme ole niin hyvää, että me voitaisiin siellä kahvia juoda.

Otteluvalvojana toiminut Pekka Kruus antoi epäsuorasti ymmärtää, etteivät Wallinheimon kiemurat olleet aivan sääntöjen mukaisia.

- Ratkaisu on erotuomarilla ja hän tekee sen päätöksen, milloin tilanne menee käytösrangaistuksen rajan yli ja milloin se on sallittua. Olen sitä mieltä, että se raja kulki aika lähellä tänään. Tämä kommenttina siihen.

Elorannan kollega Matti Alatalo ei halunnut kommentoida tuomaritoimintaa.

- Se on hänen tapansa valmistautua, ja minusta on hienoa, että tällaisia yksilöitä on jääkiekossa. Kun mies harjoittelee hyvin ja ottaa kiekkoja kiinni, niin se on se tärkein juttu.

- En ota kantaa siihen. Pelaaja kohtaa pelaajan, se on kaksintaistelu ja kestäköön sen. Jos siellä on jotain epäurheilijamaisuuksia, erotuomarin pitää puuttua siihen. Mutta onhan se myös psyykkaamista, kyllä minä sen ymmärrän – niin kauan kuin erotuomarit eivät siihen puutu, se on minun puolestani ok.

» Lähetä palautetta toimitukselle