Kärppien sonnit ja vasikat 2023–24: Yhden sylinterin joukkue kaatui onttouteensa ulkomaalaisvahvistusten loistaessa poissaolollaan

LIIGA / Artikkeli
Teemu Turunen ratkaisi kuvaavasti myös pronssiottelun Kärppien eduksi.
Kuva © Saimi Airaksinen / https://urheilu.kuvat.fi/SaimiPhoto/
Kärppien kausi päättyi ristiriitaisesti. Yhtäältä joukkue selvitti tiensä hienosti mitalipeleihin alavireisen kauden ensimmäisen puolikkaan jälkeen, mutta toisaalta välieräsarjassa Pelicansia vastaan ponnistus kohti finaalia jäi melkoiseksi kananlennoksi.

Kärppien kokoonpano oli kauteen lähdettäessä raikkaasti uudistunut, mutta vanha perusta oli pitkälti edelleen paikallaan. Liki pitäen kaikki uudet ja kaudenkin aikana tehdyt hankinnat kuitenkin epäonnistuivat, ja kokoonpano osoittautui lopulta liian polarisoituneeksi kantaakseen joukkuetta pidemmälle.

Onnistujat kokoonpanossa olivat pitkälti ykkösketjun pelaajia, kun taas syvyysosastolla vahvat suorittajat olivat vähissä. Yksi toimiva sylinteri ei riittänyt kantamaan joukkuetta välieriä pidemmälle, jossa tie nousi pystyyn Pelicansin käsittelyssä. Jatkoajan toimittaja Kalle Alin perkasi petolauman kauden sonnit ja vasikat.

Kauden sonnit

Teemu Turunen
60 runkosarjaottelua, 30+27=57, +3
12 pudotuspeliottelua, 7+7=14, +7
Pohjoisessa nyt toisen kautensa pelannut Turunen oli läpi kauden joukkueen ehdottomasti paras pelaaja ja voitti lopulta jopa koko Liigan maalipörssin. Oli joukkueen pelillinen johtaja erityisesti hyökkäyssuuntaan, mutta runsasta alivoimavastuutakaan ei sovi vähätellä. Turunen iski tärkeitä maaleja ja repi joukkueensa taistoon niinäkin iltoina, kun muut hakivat itseään. Kärppien kannalta sopii toivoa, että Turunen jatkaa Oulussa myös ensi kaudella.

Ville Koivunen
59 runkosarjaottelua, 22+34=56, +7
12 pudotuspeliottelua, 5+8=13, +3
Turusen aisapari lähti kauteen tavoitteenaan ottaa seuraava askel kohti taalajäitä. Kärppäkasvatti päätyi pelaamaan huippukauden yltäen miltei piste per peli -tahtiin. Oli erityisesti loppukaudesta yksi koko Liigan kuumimpia hyökkääjiä kamppaillen lopulta Turusen kanssa jopa koko joukkueen sisäisen pistepörssin voitosta. Pelit jatkuvat ansaitusti Pohjois-Amerikassa, jossa Koivusella on edessään valoisa tulevaisuus.

Arttu Hyry
55 runkosarjaottelua, 14+17=31, +19
12 pudotuspeliottelua, 3+0=3, 0
Eittämättä kauden hahmoja ja syvyysketjujen näkyvin pelaaja. Astui parrasvaloihin komealla tavalla ja löi uransa ennätyspisteet rikki näytöstyyliin. Nousi jään tasolla yhdeksi joukkueen johtohahmoista näyttäen esimerkillään eteen useina iltoina. Hyökkäyssuunnan potentiaalin osalta jotain jäi kuitenkin näkemättä. On mielenkiintoista nähdä, miten hän onnistuu realisoimaan loputkin potentiaalin rippeet itsestään ulos ensi kaudella rapakon takana.

Kunniamaininta: Atte Ohtamaa
53 runkosarjaottelua, 8+19=27, +25
12 pudotuspeliottelua, 0+4=4, +2
Kunniamaininnan voisi yhtä hyvin antaa ykkössentterin roolin kauden aikana kaapanneelle Joonas Kemppaisellekin, mutta kapteeni Ohtamaan arvo joukkueelleen oli erityisesti alakerran vaikeudet huomioon ottaen mittaamattoman arvokas. Huhki illasta toiseen isoja minuutteja, blokkasi hurjan määrän laukauksia ja onnistui siinä ohessa sivuamaan Liiga-uran piste-ennätystään. Teholukemakin jäi runkosarjassa plussan puolelle 25 osumalla.

Kauden vasikat

Connor Bunnaman
56 runkosarjaottelua, 7+11=18, -8
7 pudotuspeliottelua, 0+1=1, 0
Kauteen ykkössentterin roolista lähteneestä Bunnamanista huomasi jo varhain, että tulosyksikön rooli ja vastuu ovat liikaa pyydettyjä 26-vuotiaalta kanadalaiselta. Ei asettunut missään vaiheessa kunnolliseksi osaksi mitään toimivaa kokonaisuutta, eikä onnistunut olemaan tarpeeksi hyödyllinen palanen edes puolustussuuntaan. Yksi kuuma kuukausi ei poista sitä faktaa, että kyseessä oli lopulta floppihankinta, joka löysi itsensä katsomosta kauden ratkaisuhetkillä.

Joose Antonen
31 runkosarjaottelua, 4+9=13, -1
7 pudotuspeliottelua, 0+1=1, -4
Hyvässä uranosteessa Ouluun saapuneen Antosen kausi oli sanalla sanoen haastava, eikä saanut oikeaa pelivirettä päälle oikeastaan missään vaiheessa. Antosella oli mukanaan myös roppakaupallinen myös huonoa onnea, mikä heijastui loukkaantumisten kautta myös jäälle. Kärpät olisi silti tarvinnut 28-vuotiaalta tamperelaiselta merkittävämpää panosta, tai edes pelaajan, joka olisi pystynyt auttamaan joukkuettaan hyökkäyspäässä.

Victor Berglund
53 runkosarjaottelua, 6+11=17, -7
12 pudotuspeliottelua, 1+1=2, -2
Berglundista toivottiin Kärppien alakertaan puolustuksen kiekollista johtajaa Miika Koiviston ohelle, mutta kiekolliset vahvuudet pulpahtivat pintaan vain ani harvoin. Berglundin kaudesta jäi mieleen vain välieräsarjan vaikeudet omassa päässä. Kyseessä on kuitenkin edelleen verrattain nuori puolustaja, jonka sopimus Oulussa ulottuu myös ensi kauteen. 24-vuotiaalla ruotsalaisella jää rutkasti parannettavaa kesälle.

Epäkunniamaininta: Peter Tiivola
36 runkosarjaottelua, 1+5=6, -9
8 pudotuspeliottelua, 0+1=1, -2
Tiivolan taso putosi dramaattisesti toiselle kaudelle Oulussa. Viime kaudella 27 pistettä nakuttanut sentteri katosi kokonaan kuvasta pitkiksi jaksoiksi, lopulta aina vilttiketjun puolelle. Ei pystynyt lunastamaan odotuksia hyökkäyssuuntaan, ja menetti pelipaikkansa nuoremmille ja nälkäisemmille nousijoille. Ura ei jatku Oulussa.

Muista tämä nimi

Maxim Korpimäki
Liiga 2023–24: 30 runkosarjaottelua, 2+4=6, -1
Liiga 2023–24: 12 pudotuspeliottelua, 0+1=1, -3
U20 SM-sarja 2023–24: 29 runkosarjaottelua, 14+25=39, +19
Kauden aikana vallinneen loukkaantumissuman ansiosta näyttöpaikan saanut Korpimäki käytti tilaisuutensa hyväkseen, eikä vilkuillut enää taakseen. Näytti alusta asti mieheltä miesten peleissä ottaen kehitysaskeleita peli peliltä. Välierissä oli vaikeuksissa pelin vaateen ollessa nuorukaiselle muun joukkueen tavoin ylikuormittava. Korpimäellä on kiistatta edessään tulevaisuus Liiga-kaukaloissa varmana kahden suunnan sentterinä.

Sopimustilanne

Kärppien kaudelle 2024–25 voimassa olevat Liigan pelaajasopimukset: 

Listaus ei sisällä pelaajia, joiden kauden 2023–24 Liiga-sopimuksessa on optio kaudesta 2024–25. 

Niclas Westerholm maalivahti 2025
Visa Vedenpää maalivahti 2026
Victor Berglund puolustaja 2025
Martin Jandus puolustaja 2025
Tommi Kivistö puolustaja 2025
Miika Koivisto puolustaja 2025
Joel Olkkonen puolustaja 2025
Aleksi Antti-Roiko hyökkääjä 2025

» Lähetä palautetta toimitukselle