KalPan sonnit ja vasikat 2023–24: Tšekkitähden kuuma lapa piiskasi kauden yllättäjän pitkälle edelliskauden tähtien romahtaessa

LIIGA / Artikkeli
Matyáš Kantnerin lapa oli keväällä kuumana.
Kuva © Jarno Hietanen
Kuopiossa päästiin nauttimaan KalPan peleistä aina Liigan välieriin saakka, mutta lopulta tuloksena oli neljäs sija. Joukkueesta nousi esille etenkin tiukka ykkösnyrkki, joka iskettiin yhteen joulukuussa.

KalPan joukkueessa oli lukuisia yllättäjiä, mutta myös useampia pelaajia, jotka eivät etenkään kauden tärkeimmillä hetkillä saaneet pelistään kiinni. KalPa kuitenkin sijoittui lopulta suurena yllätyksenä neljänneksi taipuen pronssiottelussa Kärpille. Jatkoajan toimittaja Arttu Toivanen perkasi yllättäjäjoukkueen kauden sonnit ja vasikat.

Kauden sonnit

Juuso Mäenpää
59 runkosarjaottelua, 12+37=49, +9
13 pudotuspeliottelua, 2+12=14, +1
Lähti hakemaan läpimurtoa ja onnistui siinä. Kauden saldona ennätyspisteet ja kutsu maajoukkueeseen. Vikkeläkinttuinen pelintekijä oli KalPan parhaimmistoa läpi kauden. Periksiantamattoman laitahyökkääjän johtama ketjukoostumus oli kevätkauden parhaita, myös pudotuspeleissä. Sai paljon vastuuta ottelun ratkaisuhetkillä, ja tekikin joukkueestaan toiseksi eniten voittomaaleja.

Matyáš Kantner
60 runkosarjaottelua, 23+23=46, +9
13 pudotuspeliottelua, 3+3=6, +4
Harjoituskaudella liekeissä ollut tšekkivahvistus hyytyi hieman varsinaisen kauden alkuun. Loi kuitenkin tilaa kentällä, ja oli arvokas pelaaja päätypeleissä. Kevättä kohden ruuti kuivui ja Kantner oli sarjan parhaita maalintekijöitä. Vahva rannelaukaus puhui myös voittomaalien muodossa, sillä kahdeksan voittomaalia riitti koko Liigan toiselle sijalle. Tärkeä osa KalPan nousua aina välieriin saakka. Kausi jatkuu vielä MM-leirityksen merkeissä.

Jesper Mattila
58 runkosarjaottelua, 6+10=16, +14
13 pudotuspeliottelua, 1+3=4, -1
Puolustuksen johtaja kantoi kapteenin roolia, kun Tuomas Kiiskinen oli sivussa. Alkukaudella onnistui myös pisteidenteossa, ja summasikin uransa yhden kauden piste-ennätyksen. Vakuuttavaa tekemistä jokaisessa ottelussa. Neljännen kauden keltamustissa pelannut puolustaja jatkaa kauttansa Leijonien riveissä.

Kunniamaininta: Andreas Okany
54 runkosarjaottelua, 12+9=21, +0
13 pudotuspeliottelua, 2+2=4, -3
Oma kasvatti nousi kauden aikana vakituiseksi Liiga-pelaajaksi. Latoi ohessa myös kunnioitettavan maalimäärän. Röyhkeän ja vauhdikkaan laitahyökkääjän pelityyli sulatti vaativammankin KalPa-kannattajan sydämen. Monipuolisuutensa ansiosta tärkeä palanen valmennuksen silmissä.

Kauden vasikat

Logan Hutsko
6 runkosarjaottelua, 0+1=1, +0
ei pelattuja pudotuspeliotteluita
Siirtorajalla joukkueeseen tullutta yhdysvaltalaista ei voi kuvailla vahvistukseksi. Väläytteli syöttötaitoaan, mutta kaarteli pelin ulkopuolella. Fyysisesti pehmeä, eikä uskaltanut laittaa itseään likoon. Loukkaantui ensimmäisessä ottelussaan Kärppiä vastaan ja pelasi loppukaudella vain hajapelejä. Luotettavammat pelaajat veivät lopulta pelipaikan, kun Aapeli Räsänen ja Kiiskinen palasivat pudotuspeleihin.

Lasse Lappalainen
53 runkosarjaottelua, 2+18=20, -7
13 pudotuspeliottelua, 0+2=2, -6
Varjo entisestään. Virheet puolustuspäässä kostautuivat maaleina, eikä saanut toivottuja tehoja aikaiseksi hyökkäyspäädyssä. Filip Westerlund nappasi pudotuspeleissä ylivoimapaikan. Pelasi kuitenkin KalPan puolustajista kolmanneksi eniten, mutta keräsi eniten miinusmerkintöjä tehotilastoon pudotuspeleissä. Vaikkei ole koskaan loistanut luistelutaidoillaan, Lappalainen on parhaimmillaan laadukas yleispuolustaja painavalla laukauksella. Riittääkö vauhti vaativan pelitavan mukana?

Juha Jatkola
34 runkosarjaottelua, 87,62 %, 2,66 pmk, 1 nollapeli, 1+4=5
ei pelattuja pudotuspeliotteluita
Isoin odotuksin kauteen lähtenyt leppävirtalainen ailahteli liikaa. Ei päässyt viime kauden tasolle kuin ajoittain. Alkukaudesta Jatkola kärsi puolustuksen hölmöilyistä ja loppukaudesta arkea haittasi loukkaantumiset. Otteissa näkyi selvästi itseluottamuksen puute sekä rikkonainen kesä armeijan harmaissa. Laukoi kuitenkin maalin kehittyneen mailapelinsä ansiosta. Kausi jätti nälkää ensi vuodeksi, tulevaisuus on NHL:ssä.

Epäkunniamaininta: Elias Koponen
8 runkosarjaottelua, 1+0=1, -1
KalPan kollektiivi oli kauden aikana erittäin vahva, joten nuoren kuopiolaisen läpimurto jäi tekemättä. Yksinkertaisesti ei mahtunut pelaavaan kokoonpanoon, sillä muut hyökkääjät pelasivat vahvasti. Sai muutaman näytönpaikan, muttei onnistunut vakuuttamaan valmennusta. Toissa kaudella isketyt kymmenen Liiga-maalia kielivät potentiaalista. Sopimus katkolla ja lähtenee hakemaan roolia muualta.

Muista tämä nimi

Joona Saarelainen
Liiga 2023–24: 8 runkosarjaottelua, 0+1=1, +0
U20 SM-sarja 2023–24: 41 runkosarjaottelua, 13+23=36, +11
U18 SM-sarja 2023–24: 3 runkosarjaottelua 2+3=5
Mikkelistä Kuopioon viime kaudella saapunut maajoukkuelupaus sai tulikasteensa tällä kaudella. Vahva kahdensuunnan hyökkääjä debytoi Spengler Cupissa ja esiintyi vahvasti. Röyhkeä kamppailija on ollut maajoukkueen vakiokalustoa, välillä myös C- tai A-kirjain rinnassaan. Saanee NHL-varauksen tulevana kesänä. Ensi kauden tavoitteena vakiopaikka KalPan joukkueesta. Pelityyli tuo mieleen JYPin Jere Lassilan, sillä myös Saarelainen on vahva maskipelaja. Jatkaa kauttaan U18 MM-kotikisoissa.

Sopimustilanne

KalPan kaudelle 2024–25 voimassa olevat Liigan pelaajasopimukset: 

Listaus ei sisällä pelaajia, joiden kauden 2023–24 Liiga-sopimuksessa on optio kaudesta 2024–25. 

Aleksi Klemetti hyökkääjä 2025
Sakke Vallius hyökkääjä 2026
Jaakko Rissanen hyökkääjä 2025
Joona Saarelainen hyökkääjä 2025
Akseli Pulkkanen hyökkääjä 2025

Juttua muokattu 24.4.2024 klo 11.37: Korjattu Juuso Mäenpään runkosarjan tehopisteet.

» Lähetä palautetta toimitukselle