Maanantaijää, viikko 42: Leijonakäskijän metsästys

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Suomen A-maajoukkueen uusi päävalmentaja selvinnee vuodenvaihteeseen mennessä.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
Viikon 42 maanantaijää keskittyi puimaan julkisuudessa hiljentynyttä Leijonat-keskustelua. Miltä tilanne näyttää tällä hetkellä, ketkä ovat vahvimmin kisassa mukana päävalmentajan paikasta? Vieraana jääkiekkoanalyytikko ja -valmentaja Petteri Sihvonen.

Jatkoajan SM-liigatoimituspäällikkö Tommi Koivunen ja viime kevään MM-kisatoimittaja Ilari Savonen saivat seurakseen jääkiekkoanalyytikko/-valmentaja Petteri Sihvosen.

Minkälaisen perinnön Jukka Jalonen jättää tulevalle maajoukkuevalmentajalle?

Ilari Savonen: Jukka Jalosen vaikutus ei ulotu pelkästään A-maajoukkueeseen, se on paljon suurempi. Jalonen on ollut erittäin suuri tekijä koko suomalaisen kiekkoilun muutosprosessissa, jossa on siirrytty puukäsikiekosta taitokiekon pariin. Perinnöksi Jalonen jättää paikan, jossa on jatkettava kyseisen roolin kantoa. A-maajoukkueen päävalmentajan rooli on tällä hetkellä jopa aiempiakin vuosia merkittävämpi.

Tommi Koivunen: Suomella on erittäin hyvä pelitavallinen pohja. Ns. Meidän peliä on Jääkiekkoliitossa rakennettu ja jalostettu Jukka Rautakorven johdolla. Se edellä on myös maajoukkue mennyt. Tuloksellisesti riittää kun katsoo Suomen MM-kultamitalisaldoa.

Petteri Sihvonen: Ensinnäkin sen, että suomalaisen jääkiekkoilun kannattaa pysytellä pelikirjatiellä eli jatkossakin Leijonien on pelattava yhteistyön jääkiekkoa. Toiseksi sen, että Suomen pelitavan pitää poiketa vastustajien pelitavasta, sillä emme voi lähteä pelkästään mittauttamaan yksilötaitoamme vastustajien yksilötaidon kanssa, koska siinä käy huonosti.

Onko alkanut kiekkosyksy vaikuttanut mielestäsi maajoukkuevalmennusehdokkaiden voimasuhteisiin? Onko uusia nimiä noussut listalle?

Savonen: SM-liigan osalta Kai Suikkasen paperit ovat olleet laskussa ja Lauri Marjamäen nousussa. Päävalmentaja valintaa ei kuitenkaan pidä tehdä liian lyhyen aikavälin mukaan, vaan on tarkisteltava pitempää kokonaisuutta ja kaivaa esille niitä asioita, joita vaaditaan A-maajoukkueen päävalmentajan ja suomalaisen kiekkoilun tärkeän suunnannäyttäjän asemassa. Bluesin Marjamäki on kuitenkin jatkanut vahvojen näyttöjen antamista, kun taas Suikkasella kulunut kesä ja syksy ovat olleet haastavia.

Koivunen: Ei nähdäkseni juuri mitenkään. Marjamäki on tietysti Bluesin lentävällä lähdöllä nostanut osakkeitaan suuren yleisön silmissä. Kari Heikkilän potkut Minskistä heikentävät hieman myös hänen asemaansa Valko-Venäjän peräsimessä. Jopa "venäläistynyt" Heikkilä ei kuitenkaan kuulosta todennäköiseltä vaihtoehdolta.

Sihvonen: Niin, arvelen, että potentiaalisten lista on seuraava: Raimo Summanen, Hannu Aravirta, Erkka Westerlund, Lauri Marjamäki, Pekka Virta, Kai Suikkanen, Kari Jalonen, Pekka Rautakallio ja Kari Heikkilä. Tältä listalta ei ole kukaan pudonnut eikä sille hiljakkoin noussut.

Kenestä sitten leivotaan seuraava leijonakäskijä?

Savonen: Oma ehdoton suosikki on Lauri Marjamäki. Hänellä on ne kaikki palikat, mitä seuraavalta päävalmentajalta voi ja pitää odottaa. Tuoretta, mutta erittäin vahvaa Meidän pelin näkemystä, sopivaa pelaajaläheisyyttä, hirveästi tietotaitoa ja loistava ote median kanssa työskentelyyn. Marjamäki on kuitenkin tunne-/suosikkivalinta, sillä näen edelleenkin Kari Jalosen liiton ykkösenä. On kuitenkin suoranainen ihme, mikäli Marjamäkeä ei nähdä seuraavan viiden vuoden sisällä kyseisessä roolissa.

Koivunen: Tällä kertaa tuntuu siltä, että seuraavaksi päävalmentajaksi valitaan mies, joka jää jäljelle - ei välttämättä liiton ykkössuosikkia. KHL:ssä on lukuisia hyviä vaihtoehtoja, mutta kaikki tienaavat siellä huimasti. Lauri Marjamäki on suosikkejani, mutta en usko hänen malttavan luopua päivittäisestä seurajoukkuevalmentamisesta. Hänellä on vielä 30 vuotta aikaa siirtyä Leijonien veturiksi. Uskon jonkun hieman vanhemman valmentajan lyhyempään pestiin. Kari Jalonen on vahvoilla.

Sihvonen: Oma kantani on se, että olympiavuodeksi pitää valita joku kokenut päävalmentaja tyyppiluokkaa Aravirta. Ja Aravirran seuraaja pitää valita vuodeksi Leijonien apuvalmentajaksi ikään kuin sisäänajovaiheeseen. Mielestäni tämä henkilö on Marjamäki.

Mitä uutta odotat seuraavalta päävalmentajalta verrattuna Jaloseen?

Savonen: Jo nyt syksyllä on mielenkiintoista nähdä se, miten paljon nykyinen päävalmentaja Jalonen nostaa maajoukkuekuvioihin mukaan niin sanottua seuraavaa sukupolvea. Lähestyisin tätä uudistuspuolta pitkälti pelaajapolitiikan kautta, sillä Meidän peliin liittyvä filosofia jatkuu jatkossakin samojen vahvojen tukipilareiden pohjalla. Haluan nähdä uusia vastuunkantajia maajoukkueen puolella vanhojen Jyrki Välivaarojen ja Jarkko Immosten tilalla. Vaikka se näkyisi menestyksessä, on nyt päästävä isoin askelin eteenpäin.

Koivunen: Pelaajapolitiikkaa ajatellen viime kevään kotikisojen joukkue oli mielestäni vähän liiankin varman päälle valittu. Ensi kausi sattuu olympiavuoteen, ja silloin olisi hienoa nähdä tukku meidän 90-luvulla syntyneitä pelaajia MM-kisoissa.

Sihvonen: Odotan, että Aravirta ja Marjamäki, tai keitä ikinä valitaankaan, jatkavat Jalosen viitoittamalla tiellä. Eli keskiössä tulee olla suomalaisen jääkiekkoilun uusi peli-subjektiviteetti Meidän peli. Missään nimessä emme voi lähteä pelaamaan Leijonissa pystysuunnan jääkiekkoa, koska silloin meillä ei ole pelitapaetua eikä -eroa suhteessa vastustajiin.

Miten SM-liigan valmentajapaikat muotoutuvat, kun maajoukkueen päävalmentaja on valittu?

Savonen: Markkinoilla lähtee vyörymään heti dominoefekti, kun maajoukkueen uuden päävalmentajan nimi on selvillä. Ensi kauden valmentajapaikat ovat monella paikkakunnalla vielä erittäin auki. Monen eri joukkueen vaihtoehtoihin kuuluu A-maajoukkueen päävalmentajan kisassa olevia kasvoja. Kisa on varmasti kova, sillä nuorten valmentajien nostamisessa nähdään aivan takuuvarmasti selvää rauhoittumista ensi kauden valintojen suhteen.

Koivunen: Mielenkiintoisimmat avoimet pestit ovat Oulussa ja tietysti HIFK:ssa. Aravirta vetäytyy, Pasi Sormunen oli B-vaihtoehto. Ouluun ja Nordenskiöldinkadulle halutaan joku maajoukkuespekulaatioissa pyörivä kovan luokan nimi.

Sihvonen: Tähän on hieman vaikea vastata etukäteen. Jos oma ehdokkaani eli Aravirta valitaan olympiavuodeksi, niin sehän ei vaikuta mitenkään SM-liigaan, koska hän lopettaa Kärpissä muutoinkin. Ja olisi luontevaa, että Marjamäki tekisi vuoden jatkon Bluesin kanssa niin, että Leijonien apuvalmentajan tehtävä olisi oman toimen ohessa -homma.

 

Aiemmat Maanantaijäät:

Maanantaijää, viikko 41: Kääntyviä kursseja ja puhkeavia kuplia

Maanantaijää, viikko 40: Sijoitusruletti pyörii

Maanantaijää, viikko 39: Terveisiä pettymyksille

 

» Lähetä palautetta toimitukselle