MM-päiväraportti: Norja laukoi vain kuudesti Kanadaa vastaan, Yhdysvallat nollasi Ranskan ja Ruotsi jatkaa täydellistä putkeaan

MAAJOUKKUE / Kierrosraportti
Tšekki-Suomi, MM-kisojen alkulohko 10.5.2024, O2 Arena
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/
Leijonat hävisi torstaina oman ottelunsa Itävallalle, mutta MM-turnauksen seitsemäs päivä tarjosi myös paljon muuta, kuten Ruotsin täydellisen putken jatkumisen sekä pohjoisamerikkalaisten ylimarssit.

Ruotsi jatkaa voittamattomana

Ruotsi jatkaa Ostravan B-lohkon kärjessä, sillä joukkue ei ole hävinnyt vielä otteluakaan. Kazakstania vastaan tulos oli tiukka 3–1, mutta kaukalossa Ruotsi oli numeroita dominoivampi osapuoli.

Kazakstanin ja Ruotsin välinen ottelu ei juuri jälkipolville kerrottavaa jättänyt. Ruotsi olisi voinut iskeä useammankin maalin, eikä ottelu ollut joukkueelle helppo, vaikka lopulta lopputulos olikin 3–1. Tiukasta lopputuloksesta huolimatta ei Kazakstan pystynyt luomaan juuri millään tavalla vaarallisia maalipaikkoja.

Kazakstan teki muutoksia kokoonpanoihin kahden tappiollisen ottelun jälkeen, kun Nikita Boyarkin pelasi tolppien välissä ensimmäisen ottelunsa ja Maxim Musorov sekä Nikolai Shulga esiintyivät ensi kertaa MM-jäillä tänä keväänä. Joukkue ei muutoksista huolimatta saanut avauserässä kuin yhden ainoan laukauksen kohti Samuel Erssonia.

Tre Kronor aloitti raikkaammin ja laukoi erässä peräti 15 kertaa. Maaliverkkokin heilui kertaalleen, kun Marcus Johansson iski turnauksen kolmannen osumansa upean syöttökuvion ja alueelleviennin päätteeksi. Joukkue jatkoi samalla tahdilla tehden jokaisessa erässä yhden maalin. Johanssonin lisäksi Linus Johansson ja Fabian Zetterlund saivat täytettä maalitilastoihinsa. Ruotsi on näin ollen iskenyt maalin kaikissa pelaamissaan erissä tähän mennessä.

Boyarkin piti tilanteen tiukkana napaten räpyläänsä peräti 41 torjuntaa. Hän nollasi myös Ruotsin ylivoimapelin. Hyvät otteet eivät riittäneet, sillä Kazakstanilla oli vaikeuksia hyökkäyspäässä, kun kiekkoa ei saatu kontrolloidusti pelattua kohti Erssonia. Muutamia paikkoja oli esimerkiksi Ruotsin puolustuksen löysäillessä, ja lopulta Adil Beketayev rikkoi kuparisen ajassa 45.36.

Kazakstanin ottelut jatkuvat heti huomenna Saksaa vastaan ja Ruotsi saa lauantaina vastaansa Latvian.

Norja laukoi vain kuusi kertaa, mutta teki yhden maalin

Kanada otti odotetun helposti voiton Norjasta, kun se laukoi ottelussa 33 kertaa vuonomaan kuutta kutia vastaan. Loppulukemat olivat 4–1.

Kanada piti Norjan helposti nollilla koko ottelun mitassa, sillä kahden ensimmäisen erän jälkeen laukaisutilasto näytti uskomattomasti lukemia 21–0. Nico Daws nappasi kiekon ensimmäistä kertaa toisessa erässä, mutta silloinkin peliväline oli jo menossa maaloin ohitse, joten sitä ei tilastoihin laskettu. Kanada iski tarvittavat osumat ja vei 4–1-voiton.

Vaikka Kanada olikin hallitsevampi osapuoli, ei se saanut osumaa aikaiseksi ylivoimalla. Toisaalta Norja ei saanut omilla ylivoimillaan laukaustakaan, vaikka jo avauserässä se nautti kahdesta ylivoimamahdollisuudesta. Avausosuma syntyi kuitenkin Brandon Tanevin lavasta ajassa 11.50 ylivoiman jälkimainingeissa.

Toisen kaksikymppisen alussa Andrew Mangiapane tuplasi vaahteranlehtipaitojen johdon, mutta Kanada ei taaskaan kyennyt tekemään lisäosumia Henrik Haukelandin taakse kahden ylivoimansa aikana. Norja sai laukaisutilastonsa auki yhtä aikaa maalitilin kanssa, kun Stian Solberg kavensi tilanteeksi 1–2 ajassa 42.47. Kauaa tästä ei kuitenkaan ehtinyt kulua ennen Dylan Cozensin alivoimamaalia.

Vaahteranlehtipaitojen ei tarvinnut laittaa kaikkea peliin, ja pelin tempo hidastui huomattavasti. Lopulta Jared McCann iski kiekon tyhjään rysään maalivahti Dawsin syötöstä. Norja sai kolmannessa erässä aikaiseksi kuusi laukausta, joten se välttyi saamasta nimiinsä negatiivissävytteisen ennätyksen. Neljä laukausta on alin määrä, jonka joukkue on saanut aikaiseksi MM-jäillä (Tanska Sveitsiä vastaan vuonna 2021).

Kanada nousi voittonsa turvin A-lohkon kärkeen. Norja on edelleen sijalla kuusi pisteen Itävaltaa perässä.

Avauserän maalit riittivät Yhdysvalloille

Yhdysvallat marssi helposti Ranskan yli Ostravan lohkon iltaottelussa. Joukkue iski tarvittavat osumat avauserässä, laski tempoaan ja pyöritti peliä haluamallaan tavalla. Loppulukemiksi taululle jäivät numerot 5–0.

Yhdysvallat karkasi jo 45 sekunnin pelin jälkeen johtoon, eikä Ranska pystynyt roikkumaan enää mukana. Ihme se ei ollut, sillä Yhdysvallat on voittanut Ranskan nyt kymmenen kertaa putkeen MM-jäillä. Torstai-illan voittolukemiksi jäi 4–0.

Matt Boldy oli tähtipaitojen tehomies avauserässä, sillä hyökkääjä merkkautti 4–0-numerohin päättyneeseen erään tehopisteet 2+1. Hän syötti Brock Nelsonin osuman ottelun avausminuuteilla ja teki itse tasaviisikoin kaksi seuraavaa maalia. Neljännen osuman iski Johnny Gaudreau ajassa 18.07. Erä oli täysin jenkkien hallussa, sillä he pitivät kiekkoa, iskivät tehokkaasti paikoistaan ja onnistuivat myös vaihtamaan kiekollisena, vaikka nähtävissä oli, että kaikki ei ollut pelissä.

Toinen erä oli maaliton, mutta pelinhallinnan osalta jatkui sama laulu. Laukaukset olivat kahden erän jälkeen Yhdysvalloille peräti 39–6, ja kaiken lisäksi ranskalaisten laukaukset olivat yksittäisten pelaajien esiinnousuja ja kaukolaukauksia. Ranskan maalilla aloittaneella Julian Juncalla ja toiseen erään vaihdetulla Quentin Papillonilla oli kirjattuna jo 35 koppia ennen viimeistä kaksikymppistä. Alex Nedeljkovicin lukema oli kuusi.

Ranska sai kolmannen kaksikymppisen aikana muutaman vedon Nedeljkovicia kohti, ja yhdysvaltalaisvahti sai kenties hieman itseluottamustaan takaisin torjuntojen myötä. Peli oli kuitenkin selvä, vaikka Yhdysvallat ei saanut ylivoimalla kiekkoa reppuun. Viimeisen silauksen ottelulle antoi Shane Pinto ajassa 57.52.

Laukaukset merkittiin Yhdysvaltojen hyväksi peräti 54–10 ja lopputulos taululla oli 5–0.