Maanantaijää, viikko 47: Jukurit kylpi ja kylvetti − Jesperi Kotkaniemi antoi kuulua

LIIGA / Artikkeli
Jukurien viikonlopussa riitti tapahtumia.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Maanantaijäässä käsitellään Jesperi Kotkaniemen lausuntoja Liigasta sekä Mikkelin Jukureiden tilannetta.

Ässien NHL-lainan Jesperi Kotkaniemen lausumista The Athleticin haastattelussa nousi vähintään myrsky vesilasissa. Minkälaisia ajatuksia mielessä vilisee nuoren hyökkääjän sanomisista?

Esko Kallioniemi: Pidän pienimuotoista kohua ylimitoitettuna. Kun alkuperäisen artikkelin lukee, on vaikea nähdä Jesperi Kotkaniemen haukkuvan Liigaa tai syyllistävän ketään mistään. Suomalaisten urheilijoiden nuori sukupolvi ei enää mahdu muottiin, jossa rajuinta ikinä on analysoida, kuinka "toimitetaan kiekkoa maalilla, niin hyviä asioita tapahtuu".

Silti on pakko tunnustaa, että spontaani ensimmäinen ajatus kommenteista julkaistuista jutuista oli, kannattaisiko ensin itse pelata paremmin, jolloin olisi enemmän varaa sanoa. Toki kommenttiensa jälkeen Kotkaniemi otti roolia, jota häneltä odotettiin heti alusta asti.

Lainapesti on todennäköisesti loppusuorallaan, ja kauden maali ilmaveivillä jäi senttien päähän. Ässien kasvatti otti kuitenkin roolia joka puolella kenttää, siinä kuuluisassa viisikkopuolustuksessakin.

Kauan sitten, kun minä olin vielä nuori, silloisesta SM-liigasta puhuttiin maailman toiseksi kovimpana jääkiekkoliigana. Puheille oli myös katetta, sillä arkipäivän perusnuhjauksissakin nähtiin kentällä huippunimiä. Tilanne on muuttunut, eikä siltä totuudelta kannata piiloutua, vaikka sen toisi ilmi 20-vuotias hyökkääjä.

Suomessa rakastettua keskialueen trap-kiekkoa ei ole julistettu kansainväliseksi suojelukohteeksi. Lisäksi voi kysyä, että ei kai kukaan sentään tosissaan luule Suomessa pelattavan kovin pohjoisamerikkalaista jääkiekkoa? Alkuperäisessä jutussa oli enimmäkseen kysymys pelityylien eroavaisuuksista.

Toki kommenttiensa jälkeen Kotkaniemi otti roolia, jota häneltä odotettiin heti alusta asti.

Lassi Seppä: Kotkaniemen kommentit tosiaankin säpsähdyttivät ensinäkemältä, mutta hieman mutusteltuna kyseessä on nuoren tähtipelaajan rehellinen arvio sarjasta. Kotkaniemi on todistanut pystyvänsä pelaamaan NHL-kiekkoa, mutta se ei tarkoita Liigaan siirtymisen olevan helppoa. Pelityylit, kuten todettua, ovat näissä kahdessa sarjassa hyvin erilaiset.

Olen kollega Kallioniemeä joitakin vuosia nuorempi edustaja, mutta kuitenkin Ässät-virtuoosia vanhempi. Ymmärrän nykynuorten ajattelutapaa mielestäni melko hyvin eikä Kotkaniemen kommenteissa ollut yhtään liikaa ylimielisyyttä, vaikka siltä aluksi tuntuikin. Hän tuntui purkavan turhautumistaan siitä, ettei tekeminen Liigassa ole ollut yhtä jouhevaa kuin mihin hän on Pohjois-Amerikassa tottunut.

Paitsi että Liigassa ja NHL:ssä pelataan peliä eri tavalla, pelaavat myös joukkueet sarjojen sisällä eri tyyleillä. Esimerkiksi Ässien pelitavassa lienee eroja muun muassa Ilveksen tekemiseen. Tupsukorvien NHL-avut ovat tehneet Kotkaniemeä kovempaa tulosta, vaikka ainakin Arttu Ruotsalainen toistaiseksi onkin senttereistä se lyhyemmän tien kulkenut. Ei yksittäinen huippupelaaja pysty dominoimaan kentällä, jos koko muu joukkue ja valmennusjohto on luonut sapluunansa sellaiseksi, johon juuri häntä ei alun perin ajateltu.

Jesperi Kotkaniemi lähestyy piste peri -tahtia Ässissä.
Jesperi Kotkaniemi lähestyy piste peri -tahtia Ässissä.
Kuva © Jaakko Stenroos - https://jaskan.kuvat.fi/

Jukurit kylvetti viikonloppuna Ilvestä kotihallissaan, mutta sitä ennen mikkeliläiset olivat itse ammeessa saippuan peitossa HIFK:n vieraana. Mistä Jukurien kyykkäys kertoo?

Lassi Seppä: Sitä ei käy kiistäminen, etteikö Jukurit olisi Liigan heikoimpien joukkueiden joukossa. Se on selitettävissä monelta eri näkökulmalta, kuten vaikkapa taloudellisesta vinkkelistä. Pienemmällä budjetilla saa suppeamman osaamisen työntekijöitä kuin isommalla lompakolla. HIFK:n tarjoilemaa selkäsaunaa ei kuitenkaan talouden käppyröillä selitetä. Joukkueelta putosi pois kaikki identiteettiä myöten. Bussimatka Helsingistä Mikkeliin ei varmasti ole koskaan tuntunut niin pitkältä kuin se tuon ottelun jälkeen tuntui.

Jukurit kuitenkin terästäytyi ja löysi itsensä Ilves-kamppailuun, sillä joukkue näytti kotihallissaan, että sitä ei sovi asemastaan huolimatta aliarvioida. Sarjakärki joutui toteamaan, ettei Mikkelistä haeta pisteitä vatsa pullollaan ja sukkasillaan tassutellen.

Liigassa on viime päivien aikana nähty muitakin turpajuhlia kuin vain HIFK:n tarjoilema ryöpytys. Esimerkiksi Lukko on tehnyt jo muutamasta eri vastustajasta selvää jälkeä. Jukurit ei siis ole ainoa joukkue, jota on kohdeltu rumasti kaukalossa. Paitsi mikkeliläisten, myös muiden jyrän alle jääneiden jengien on mietittävä tarkoin, miksi heille pääsi käymään niin − muuten kaudesta tulee todella pitkä.

Bussimatka Helsingistä Mikkeliin ei varmasti ole koskaan tuntunut niin pitkältä kuin se tuon ottelun jälkeen tuntui.

Esko Kallioniemi: Maalijuhlat ovat leimanneet koronakautta yllättävän paljon. Enää ei voi ainakaan moittia, että Liigassa pelataan tylsiä nyhjäyksiä, jotka päättyvät perinteisin jalkapallolukemin.

Mikkeliläisjoukkueen liigataival ei ole ollut helppo, ja se on tuoreimmista nousijoista ainoa, joka ei ole vielä kolkutellut pudotuspelien portteja. KooKoolla sen esti viime kauden keskeytyminen ennen aikojaan, paikka oli jo varma. Voitto Ilveksestä helpotti Jukureita satavarmasti olotilaa, ja mikä tärkeintä, se auttoi viimeisen viisikon taistelussa. Etäisyyttä sijaan kymmenen ei voi päästää liian suureksi.

Kaudesta on vaivihkaa pelattu jo Kärppiä ja Sportia lukuun ottamatta vähintään neljäsosa. Osa joukkueista on kohta pelannut ensimmäisen kolmanneksen. Tämä tarkoittaa sitä, että oikean asemalaiturin etsimiseen ei ole aikaa enää tavattoman paljon, tai niin sanotusti juna karkaa.

Kyykkäys, kuten muissakin tämän kauden murskajaisissa kertoo siitä, että ammattiylpeyden täytyy riittää. Varma tappio ärsyttää kaikkia, mutta jos nostat kädet pystyyn ja antaudut, nähdään 11−1- tai 9−1-tuloksia. Jokainen haluaa kaunistella tilastoja, mikäli siihen annetaan mahdollisuus.

Vaikka seuran julkinen anteeksipyyntö jakaa mielipiteitä, on se osoitus siitä, että valot syttyivät toimiston jokaisen oven takana. Heikkoja iltoja tulee 60 ottelun runkosarjassa kaikille, mutta riittävän tasokkaassa pääsarjassa mainittuja tuloksia ei kuuluisi nähdä.

Viikon pelaaja: Niklas Appelgren, Ässät

Ässien tämän kauden kapteeni Appelgren on kunnostautunut enemmän työteliäänä alaketjujen pelaajana. Viikon kolmesta pelistä kahdessa viimeisessä hän kuitenkin iski kauden ensimmäisen ja toisen maalinsa. Osumat olivat aika identtiset, sillä molemmilla kerroilla kolmannen erän ohjausta maalin edestä tarkisteltiin videolta. Molemmat maalit myös hyväksyttiin.

Viikon twitaatti:

» Lähetä palautetta toimitukselle