Maanantaijää, viikko 4: Ryan Laschin menetys paljastaa Pelicansin todellisen iskukyvyn, miten TPS on noussut sarjataulukossa jo kärkikahinoihin?

LIIGA / Artikkeli
Ryan Lasch oli erinomainen ase varsinkin ylivoimapeliin.
Kuva © Juuso Koro
Lukko jyrää voitosta voittoon, mutta kuka voisi haastaa raumalaiset pudotuspeleissä? Kritiikkiä paljon alkukaudella saanut TPS on alkanut pelaamaan voitokasta jääkiekkoa.

Pelicans menetti menneellä viikolla kultakypärä Ryan Laschin Sveitsiin. Voiko tähtihyökkääjän menetys katkaista kokonaan Pelicansin liidon?

Veikko Nurminen: Laschin menetys kirpaisee todella paljon koko Pelicans-yhteisöä. Taiturimainen hyökkääjä jättää todellisen aukon lahtelaisten tuloksentekoon. Päävalmentaja Tommi Niemelä on kuitenkin luonut Pelicansille niin selkeän pelillisen identiteetin, että en usko siihen, että Laschin menetys kääntää Pelicansin kautta päälaelleen. Laatua lahtelaisten hyökkäyksestä löytyy riittävästi ja varmasti jonkinnäköinen korvaaja Laschille tullaan hankkimaan. On myös käynyt selväksi, että joukkuehenki on erinomainen ja se on todella iso voimavara myös tulevaisuudessa.

Arto Määttä: Ryan Laschin lähtö on varmasti kovin mahdollinen isku Pelicansin joukkueelle. Ylivoiman moottori lähti ja hirveä määrä tehopisteitä hänen mukanaan. En näe, että tämä vaikuttaa 5vs5-peliin liikoja, mutta varmasti tulee syömään ylivoiman tehokkuutta jonkin verran. Lahdessa pelättiin, ja osittain osattiin myös odottaa tätä hetkeä. Tommi Niemelän valmennusjohto on tehnyt hienoa työtä Pelicansin joukkueessa, ja uskonkin ettei Pelicansia vielä kannata tiputtaa kuuden joukosta pois. Pelicansin katseet varmasti kääntyvät Iikka Kangasniemeen, jonka rooli ylivoimalla tulee kasvamaan entisestään Laschin lähdön jälkeen.

Pelicansin ongelmat eivät tule olemaan pelitavassa. Se on joukkueella hyvin hallussa. Joukkueella on erinomainen yhteishenki, joka varmasti auttaa tässä tilanteessa paljon. Joukkueella on kuitenkin hyvä ykkösvahti Patrik Bartošák. Puolustus on hyvä, mutta aika kapea. Eero Teräväinen on nyt HIFK:sta lainalla nyt helmikuun loppuun ja kaksi ensimmäistä peliä ovat olleet häneltä todella hyviä. Lahdessa toivotaan varmasti, että lainaa saadaan jatkettua kauden loppuun asti.

Hyökkäyksessä joukkueella on edelleen pelimiehiä. Hannes Björninen on pistepörssissä sijalla kolme. Rudolf Červený pystyy iskemään maaleja. Kangasniemi on erinomainen pelimies Liigaan. Toki kysymysmerkkejä on ilmassa Laschin lähdön jälkeen. Mielenkiintoista nähdä, mihin suuntaan Pelicansin meno jatkuu tästä.

Turun Palloseura on noussut sarjataulukossa jo kuudennelle sijalle. Mikä on turkulaisten nykyvireen salaisuus? Missä TPS:n pitäisi vielä parantaa, että pudotuspeleissä joukkue voisi menestyä?

Veikko Nurminen: Tähän on selvä syy, sillä joukkueen maalivahti- sekä puolustuspelaaminen ovat parantuneet selvästi. Maalivahti Andrei Karejev on ollut viime aikoina kuin muuri maalillaan. Venäläisvahdin torjuntaprosentti tammikuussa on ollut huikea 95,7. Alkukaudella Karejev oli todella epävarma, mutta kärsivällisyyden myötä myös pelillinen vire on parantunut.

TPS:n puolustuspelaaminen on myös ottanut isoja harppauksia eteenpäin. Isoja henkilökohtaisia virheitä ei juuri näy, ja kiekollinen suoritusvarmuus on parantunut jokaisella puolustajalla.

Jos TPS haluaa taistella pudotuspeleissä mitaleista, niin hyökkäyspeliin on tultava selvästi lisää juonikuutta. Viikonlopun KalPa- ja Kärpät-otteluissa TPS:n hyökkäyspelaaminen oli varsin kehnoa. Kultakypärä Josh Kestner pystyy ratkaisemaan yksin otteluita, mutta selkeää hyökkäyspään luovuutta turkulaisten hyökkäyksestä uupuu. Tämän tiedostaa varmasti myös TPS-johto, ja uskon vahvasti, että TPS vahvistaa hyökkäystään jo lähiaikoina.

Arto Määttä: Raimo Helmisen johtama TPS on noussut Liigan kuumimpien joukkueiden joukkoon. Kymmenen ottelun kuntopuntarilla joukkue on sarjan paras tällä hetkellä. Näissä peleistä joukkue on voittanut seitsemän, ja hävinnyt kolme kertaa. Vain kertaalleen TPS on jäänyt ilman pistettä näissä kamppailuissa.

Lauri Pajuniemi painelee peräti yhdentoista ottelun pisteputkessa, ja Markus Nurmi oli kuuden ottelun pisteputkessa tuossa aiemmin. Josh Kestner on kyllä yksi kauden parhaista hankinnoista Liigassa. Taitava hyökkääjä tekee kovaa jälkeä hyökkäyksessä. Lisäksi Juuso Pärssisen johtama kenttä on ollut erittäin pirteällä pelipäällä. Pärssisen pelaamista kannattaakin seurata suurennuslasilla loppukaudesta. Itse en ole liikaa kerennyt seuraamaan TPS:n pelejä arvioidakseni tarkemmin joukkueen menoa, mutta tulokset ovat menossa täysin oikeaan suuntaan.

Rauman Lukko porskuttaa sarjakärjessä vakuuttavasti. Löytyykö raumalaisten pelistä enää mitään parannettavaa, ja kuka tämän ryhmän voisi keväällä edes haastaa?

Veikko Nurminen: Lukko pelaa kyllä käsittämättömän upeaa kautta. Viimeisessä viidessä ottelussa raumalaiset ovat nollanneet vastustajansa peräti neljästi! Silmiinpistävää Lukon pelissä on hirvittävä pelinopeus. Kiekko liikkuu nopeasti lavasta lapaan ja pelaajat ovat täysin kartalla siitä, että mitä heidän pitää kentällä tehdä.

On vaikea uskoa tällä hetkellä, että kukaan pystyisi keväällä kaatamaan Lukkoa neljästi. Tappara on osoittanut heräämisen merkkejä, ja keväällä varmasti Tappara on valmis haastamaan raumalaiset. Muita haastajia ei mielestäni tällä hetkellä ole. 

Arto Määttä: Rauman Lukon meno Liigassa on ollut todella vakuuttavaa, eikä pysäyttäjää näytä löytyvän. Materiaaliltaan erinomainen joukkue on varmasti suurin suosikki mestariksi tällä hetkellä. Tappara on tosin alkanut hieman heräillä tammikuussa, joten sieltä voi tulla kova haastaja Lukolle.

Materiaalin perusteella ei saa unohtaa myös HIFK:ta, joka hankki vielä Yohann Auvitun puolustukseensa. Ilves on sen sijaanmenossa tällä hetkellä väärään suuntaan, mutta materiaali voisi riittääkin kärkisijoille. Pikaisella korjausliikkeillä on vielä mahdollista keretä junaan mukaan. Maalivahtiosasto on varmasti Ilvekselle isoin kysymysmerkki loppukauden osalta. 

Lukon erikoistilanteiden pelaaminen on Liigassa kovalla tasolla. Tilastoissa Lukko on sarjan paras joukkue alivoimalla, ja neljänneksi paras vielä ylivoimalla. Hauska fakta Lukon alivoimasta on se, että joukkue on tehnyt viisi maalia alivoimalla, ja päästänyt vain yhden enemmän eli kuusi. Käytännössä Lukko on siis lähes tehnyt enemmän maaleja alivoimalla, kuin päästänyt sillä.

Viisiikkopelaaminen on sillä tasolla tällä hetkellä, ettei siitäkään jää menestyminen kiinni. Myös maalivahtikaksikko on Liigan parhaimmistoa. Vaikea nähdä tällä hetkellä, että kukaan pysäyttää Lukkoa tänä keväänä. Näyttää vahvasti siltä, että keväällä voi olla Rauman torille käyttöä.

Viikon pelaaja: Jacob Stenqvist, Ässät

Kiekollinen puolustaja pelasi todella tehokkaan viikon. Kahdessa ottelussa 20-vuotias puolustaja iski tehot 1+4=5. Toista kautta Ässissä pelaava Stenqvist pelaa niin vahvaa kautta, että ensi kaudella varmasti puolustajaa kutsuvat isommat sarjat. 

» Lähetä palautetta toimitukselle