Maanantaijää, viikko 44: Liigassa oli isojen puheenvuorojen viikko

LIIGA / Artikkeli
SaiPan päävalmentaja Tero Lehterä piti tunteikkaan puheen.
Kuva © Timo Savela
Kulunut liigaviikko piti sisällään tiukkojen matsien lisäksi pelin ulkopuolisia, tunteikkaita tapahtumia. Tero Lehterä ja Taavi Vartiainen antoivat tahoillaan tärkeitä puheenvuoroja.

SaiPa on jämähtänyt sarjajumboksi. Seitsemän ottelun tappioputki katkesi viikonloppuna, ja pelin jälkeen Tero Lehterän puhe herätti suuren huomion. Miltä Lappeenrannassa tilanne näyttää?

Eero Hurmerinta: Koko Tero Lehterän valmennuskauden suunta on ollut alaspäin. Ensimmäisellä kaudella puolivälieriin, toisella sääleihin ja kolmannella ulos pudotuspeleistä. Olosuhteet eivät ole hyvät, ja viime viikolla kaupunginvaltuusto päätti suunnitelmasta, että uusi jäähalli tulee Kisapuistoon. Sijainti on perinteikäs, mutta kaikkea muuta kuin optimaalinen, ja sitä Lehterä toi esiin lauantain ottelun jälkeisessä puheessa.

Lehterän puheesta sai kyllä kuvan, että valmennusjakso SaiPassa on päättymäisillään. Onko vaihto edessä jo maaottelutauolla, vai vasta kauden jälkeen, onkin toinen kysymys. Vaikuttaa siltä, että Lehterä on antanut sen, mikä hänellä on ollut annettavana, ja olisi aikaa etsiä uusia tuulia. Päävalmentana Liigassa voi olla vaikeampaa, mutta kenties uutta nousua apuvalmentajan pestin paikalta tai sitten Mestiksen kautta voisi olla hyvä vaihtoehto.

Veikko Nurminen: SaiPan ja Tero Lehterän tilanne ei ole todellakaan häävi. Lappeenrannan ylpeys on aina tunnettu sitkeydestään, mutta Lehterän aikana SaiPa on ollut usein jopa todella haluton. Pelaajisto saa myös katsoa peiliin isosti. Varsinkin isolla palkkapussilla pelaavat Jarno Koskiranta sekä Tomáš Záborský ovat olleet alkukaudella pahasti hukassa. Kokenutta Koskirantaa SaiPa tarvitsee tällä hetkellä enemmän kuin koskaan.

Lehterän puhe oli tyly, mutta valitettavaa tosiasiaa täynnä. Vahvojen huhujen mukaan Lehterän aika SaiPassa tulisi pian päätökseen ja puhe ei ainakaan niitä huhuja heikentänyt.

Voitto ennen taukoa antoi kuitenkin pientä uskoa lappeenrantalaisille. Tulevan maajoukkuetauon aikana SaiPan on saatava rivinsä kuntoon.

Liigaa on pelattu kuukausi, eikä yhtään pelikieltoa ole vieläkään jaettu. Viime viikolla Anton Lundellin poikittainen maila Jere Innalaan puhutti. Onko linja ollut oikea?

Hurmerinta: Kauden aikana ei ole nähty niin törkeitä temppuja kuin yksittäistapauksina on nähty joillakin edellisillä, mutta Anton Lundellin kohdalla kurinpidossa mentiin metsään. Rike tapahtui vielä sen verran pelitilanteen ulkopuolella ja ilmiselvästi tappioon turhautuneena, että pelikielto olisi ollut ansaittu. Pari-kolme peliä katsomossa ja paluu maaottelutauon jälkeisellä viikolla olisi antanut hyvän signaalin siitä, että kurinpito puuttuu törkeisiin tekoihin oikealla tavalla.

Lundell ei saanut tempustaan pelikieltoa.
Kuva © Joonas Kämäräinen

Lassi Seppä:Kuten Eero tuossa edellä totesi, Lundellin olisi kuulunut saada kolttosistaan kakkua. Olen katsonut alkukauden aikana liki jokaisella kierroksella jonkun liigaottelun, eikä silmiini ole osunut juurikaan sellaisia tilanteita, joista olisi pitänyt laittaa pelikieltoja täytäntöön. Vertailtaessa viime kausien kurinpitotoimiin, olisi muutama jalkakamppi voitu tuomita kahden-kolmen ottelun sanktiolla. Toivottavasti kovia sikailuja ei tällä kaudella nähtäisikään.

Ilveksen Taavi Vartiainen kertoi sairastavansa kaksisuuntaista mielialahäiriötä. Millainen vaikutus hyökkääjän ulostulolla on suomalaisessa jääkiekkomaailmassa?

Seppä: Nostan Taavi Vartiaiselle hattua todella korkealle! Kaukalossa kovista otteistaan ja silloin tällöin sääntöjen vastaisista toimistaankin tunnetun Vartiaisen tarina laittoi hiljaiseksi. Hän osoitti kertomuksellaan poikkeuksellista haavoittuvaisuutta, mutta ei missään nimessä heikkoutta. Vartiaisen antamassa haastattelussa mies antoi vahvan viestin siitä, ettei mielenterveyden haasteista kärsivien tarvitse olla yksin. Vastaavanlaisia haasteita saattaa joutua kokemaan meistä kuka tahansa, joten on uskomattoman hienoa, että jääkiekkoilija näyttää esimerkkiä avoimen keskustelun puolesta. Olen vahvasti sitä mieltä, että Vartiaisen osoittama esimerkki helpottaa jälleen seuraavien taakkaa puhua haasteista elämässään. Kiitos Taavi!

Nurminen: Vartiaisen avautuminen oli selvästi viikon positiivisin asia. Fyysisestä pelityylistä tunnettu Vartiainen ei kaukalossa paljon kavereita etsi, mutta haastattelun jälkeen voimahyökkääjän arvostus nousi varmasti todella paljon. Jääkiekkopiiri on aina ollut sellainen, että omista ongelmista on ollut vaikea kertoa ulkopuolisille. Sanotaan usein, että maailma muuttuu huonompaan suuntaan, mutta ihmisten lisääntyvä tarve avata ongelmiaan on ehdottomasti positiivinen asia. Joukkue ja koko Ilves on varmasti Vartiaisen tukena ja tulevaisuudessa kaukalossa toivottavasti rymistelee elämäniloa pursuava Taavi.

Toivottavasti Vartiainen nähdään rymistelemässä jäällä mahdollisimman pian.
Kuva © Juuso Koro

Viikon pelaaja: Hannes Björninen, Pelicans

Kapteeni johti joukkoja tehoillaan, sillä Pelicans-hyökkääjälle kirjattiin viikon kolmesta ottelusta tehot 2+5. Lahtelaiset nappasivat kolme puhdasta voittoa, ja paransivat huimasti asemiaan sarjataulukossa.

Viikon twitaatti

» Lähetä palautetta toimitukselle