Maanantaijää, viikko 48: Paheneva koronatilanne uhkaa suistaa liigakauden raiteiltaan: "Todella pahalta näyttää tässä nyt kyllä"

LIIGA / Artikkeli
Muun muassa Kärpät joutuu todennäköisesti siirtämään tulevia kotiotteluitaan.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Kuluva liigakausi sai ylleen tummia pilviä viime viikolla, kun koronatilanne paheni selvästi ympäri Suomea, mikä pakottaa Liigan kovien ratkaisujen äärelle. Pelilliseltä puolelta huomiota herättivät TPS:n pirteät esitykset.

Usea liigajoukkue on joutunut viime päivinä siirtämään kotiotteluitaan pahentuneen koronatilanteen takia. Millaisia uhkakuvia tämä asettaa Liigan lähitulevaisuudelle?

Riku Isokoski: Viime viikko toi synkkiä uutisia kuluvan liigakauden jatkon suhteen. Maanantaihin mennessä HIFK, Ilves, Pelicans ja Tappara sekä todennäköisesti myös Kärpät ovat joutuneet siirtämään kotiotteluitaan omilla kotialueillaan selvästi huonontuneen koronatilanteen takia.

Tilanne ei näytä juurikaan sen paremmalta muillakaan paikkakunnilla, sillä HPK:n, KooKoon, Lukon, Sportin, TPS:n ja Ässien kotialueet ovat kiihtymisvaiheessa. Kuten ollaan havaittu, kiihtymisvaihetta seuraava leviämisvaihe tietää kotiotteluiden välitöntä siirtymistä.

Pelkästään viiden joukkueen kotiotteluiden siirtäminen tietää armotonta myllerrystä otteluohjelmaan ja kaiken lisäksi turvalliset pelipaikkakunnat alkavat loppua käsistä. Ilman yleisöä Liigaa ei pelata millään paikkakunnalla, joten ennenaikaisen joulutauon alkaminen on enemmän kuin lähellä.

Haasteellinen tilanne asettaa Arto I. Järvelän johtaman Liigan otteluohjelmakomitean tiukan paikan eteen. Koko kauden läpivienti muuttuu todella vaikeaksi, sillä sitä on jo entuudestaan venytetty lähes kesän korville. 60 ottelun runkosarjasta ei kuitenkaan haluta tinkiä, mistä muun muassa Kärppien toimitusjohtaja Tommi Virkkunen kertoi Kalevan haastattelussa:

– Se on monelle seuralle asia numero yksi, Virkkunen kertoi täyden runkosarjan merkityksestä.

Silti täyden runkosarjan pelaaminen voi olla vain kaunis ajatus, mikäli Suomen koronatilanne ei merkittävästi helpotu joulukuun aikana.

Virolaista perämiestä lainatakseni: "Todella pahalta, todella pahalta näyttää tässä nyt kyllä."

Veikko Nurminen: Tilanne on heikentynyt viimeisen viikon aikana merkittävästi. Olen myös todella varma siitä, että rajoitukset jatkuvat myös tammikuun puolelle. Kun näin moni joukkue on joutunut siirtämään otteluitaan, menee otteluohjelman laatiminen todella vaikeaksi. Liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi oli kuitenkin Yle Urheilun haastattelussa toiveikas, että pelejä pystyttäisiin jatkamaan.

– Meillä on ollut yksittäisiä kaupunkeja ollut kiinni ja joukkueita karanteenissa ja olemme todenneet, että ne tilanteet on pystytty järjestämään. Tietysti jos useammassa kaupungissa ei pystytä pelaamaan, täytyy katsoa tilanteen mukaan. Muutaman viikon päästä joulutauko tulee sinällään ihan hyvään kohtaan, totesi Kallioniemi Ylen haastattelussa.

Toivoisin myös, että maamme hallitus antaisi taloudellista tukea Liigalle. Ruotsissa hallitus antoi peräti 19 miljoonaa euroa rahaa jääkiekkoilulle. Isoimpien sarjojen osuus potista oli 17,9 miljoonaa euroa.

TPS oli marraskuun loppupuolen kuumimpia joukkueita. Mistä hyvät otteet ovat peräisin?

Veikko Nurminen: TPS on viime aikoina alkanut lunastaa odotuksia, joita varsinkin itselläni oli ennen kauden alkua. Täytyy kuitenkin muistaa, että viime viikon vastustajat eivät olleet sarjan parhaasta päästä. Esimerkiksi KooKoo pelasi Turussa todella heikon ottelun.

Maalivahti Ukko-Pekka Luukkonen on ollut koko sarjan parhaimmistoa. Isoja torjuntoja illasta toiseen nappaava Luukkonen antaa selvästi lisähappea Palloseuran ei niin vahvalle puolustukselle.

Turussa on maisteltu hunajaa viime aikoina.
Kuva © Timo Savela

Hyökkäyksen laaja materiaali on myös TPS:n ehdoton vahvuus. Hyökkäyksestä kultakypärä Josh Kestnerin lisäksi on nostettava Markus Nurmi. Vahva kulmavääntäjä on vihdoin alkanut myös osumaan tolppien väliin. Sen sijaan alkukaudella säkenöinyt Ruslan Iskhakov tarvitsee nopeasti tehopisteitä, jotta pelihuumori ei katoa kokonaan. Myös suuren potentiaalin omaava Austin Ortega pitäisi saada mukaan tuloksentekoon. 

Viikon pelaaja: Markus Nurmi, TPS

Viime viikolla Markus Nurmi oli selvästi Palloseuran vaarallisin hyökkääjä. Kolmessa ottelussa Nurmi takoi tehot 3+2=5. Lauantaina Ässät-ottelussa Nurmi sai nimiinsä myös liigahistorian nopeimman maalin. Aikaa maalintekoon kului vain neljä sekuntia!

Viikon twitaatti:

» Lähetä palautetta toimitukselle

Aihe

Koronavirus

Pandemiaksi kehittynyt koronavirus-epidemia vaikuttaa suuresti kiekkosarjoihin Suomessa ja ulkomailla. Tältä sivulta löydät kootusti kaikki koronavirus-uutiset.

Uutinen
Leijonien NHL-vahvistukselle huonoja uutisia − koronavirustartunta uhkaa Jokiharjun MM-turnausavausta
10.5.2022 18:57
Henri Jokiharjulla todettiin Ruotsista palatessa koronavirustartunta. Hän on poissa tositoimista näillä näkymin lauantaihin asti. Puolustajan korona on toistaiseksi oireeton.
Uutinen
Jukurien ja Lukon välinen ottelu siirtyy myöhempään ajankohtaan
17.2.2022 10:48
Kiekko ei putoa Mikkelissä torstaina jäähän Lukon koronatilanteen vuoksi. Ottelun uusi ajankohta on maaliskuun lopulla.
Haastattelu
Toimitusjohtaja Risto Jalo Ilveksen akuutista koronakurimuksesta: "Ei olisi ollut edes täytemiehillä mahdollista saada joukkuetta kasaan"
12.2.2022 12:33
Ilveksen toimitusjohtaja Risto Jalo kertoi, että joukkueen vaikea koronatartuntatilanne selvisi vasta perutun paikallisottelupäivän aamuna.

Lue myös