Maanantaijää, viikko 43: Jonne Virtanen on palannut ryminällä, muttei rymistelemään − Talousnäkymät ja HIFK:n loukkaantumissuma huolestuttavat

LIIGA / Artikkeli
HIFK:lla on runsaasti väkeä niin kaukalossa kuin sairastuvallakin.
Kuva © Joonas Kämäräinen
HIFK:n loukkaantumistilanteesta on tullut jo tragikoominen, kun taas JYP oli ensimmäinen yhteistoimintaneuvottelut aloittanut joukkue runkosarjan alun jälkeen. Sport ja Jonne Virtanen säväyttivät.

Huolia, murheita ja harmeja. Niitä HIFK:ssa on viime aikoina riittänyt, sillä peli ei ole kulkenut ja sairastupakin pursuaa porukkaa. Helsingissä siis tummia pilviä riittää.

Jere Korkalainen: Näin voi hyvällä omatunnolla sanoa. Loukkaantumisilla on varmasti ollut oma osansa heikkoon vireeseen vaikuttavana tekijänä. Jos hieman humoristisesti ajattelee, niin HIFK elää jo tietynlaista simulaatiota siitä, millaista arki on, kun NHL-lainat jättävät joukkueen ja uusia vastuunkantajia pitää löytää roppakaupalla.

Onko mahdollista, että vanhassa hallissa piilee homeongelma?

Totisemmin, loukkaantumisten määrästä: niitä taisi olla viikonloppuna 11, mutta vielä huolestuttavamman tästä tekee se, että loukkaantumissuma tuntuu olevan HIFK:ssa enemmän sääntö kuin poikkeus. Seuran fysiikkavalmentaja vaihtui ennen tätä kautta, mutta helsinkiläisryhmä joutuu silti tulemaan jälleen toimeen ilman useita kulmapalasiaan Joonas Lyytisestä Anton Lundelliin. Onko harjoittelu fyysisesti liian raskasta? Onko palauttava harjoittelu hoidettu riittävällä pieteetillä? Tukevatko pelitapa ja harjoittelu toisiaan? Ovatko Stadin kirkkaat valot sulattaneet Nordenskiöldinkadun hallin jään täyteen vaarallisia railoja?

Kun asiaa pohtii, pää täyttyy auttamatta kysymyksillä. Asialla saattaa olla myös kielteinen vaikutus terveisiin pelaajiin psyykkisellä tasolla. Fyysisen kontaktin tilanteisiin saattaa tulla alitajuisesti varovaisuutta, jottei omatkin pelit katkeaisi epätoivotulla tavalla.

Veikko Nurminen: HIFK:n syksy on käynnistynyt karmeasti. Kentällä joukkue etsii pahasti itseään ja loukkaantumisia tapahtuu lähes jokaisessa ottelussa. Loukkaantumisista kun puhutaan, niin käännän katseeni Helsingin jäähalliin. Nordiksen jään kunto on herättänyt keskustelua jo usean vuoden, onko se yksi syy loukkaantumisiin? Viime keväänä HIFK kärsi todella pahoista flunssaongelmista ja sen seurauksena pukukoppi eristettiin hetkeksi. Onko mahdollista, että vanhassa hallissa piilee homeongelma? HIFK antaa todella paljon tasoitusta muille sen takia, että se ei pysty harjoittelemaan tai pelaamaan samoilla viisikoilla yhtä ottelua pidempään.

Olen itse myös kritisoinut päävalmentaja Jarno Pikkaraista kovin sanoin, mutta edellä mainituista syistä päävalmentajan tehtävä on myös todella haasteellinen.

Helsinkiläisten onneksi Anton Lundellin pitäisi kohta palata kaukaloon takaisin. Potentiaalia joukkueessa on älyttömästi, mutta Jesse Saarisen, Sebastian Dykin sekä Otto Koivulan on nostettava nopeasti tasoaan.

Maalivahti Frans Tuohimaan on myös nostettava tasoaan älyttömästi.

Vieraspelien putkeen joutunut Sport kaatoi viikon ainoassa pelissään Tapparan. Risto Dufvan kotkaryhmän johtohahmoksi on noussut Jonne Virtanen vähintäänkin erikoisten vaiheiden jälkeen.

Jere Korkalainen: Alku Jonne Virtasen paluutarinassa on ollut hieno. Mies itse kertoi Tappara-ottelun jälkeisessä CMoren haastattelussa käyneensä katkaisuhoidossa ennen kauden alkua, jotta käsistä karannut alkoholinkäyttö saataisiin kuriin. Virtanen kertoi elävänsä raittiin miehen elämää.

Peliotteiden perusteella mies näyttää olevan erittäin hyvässä kunnossa. Runsaan peliajan vastineeksi mies on hoitanut niin puolustus- kuin hyökkäysvelvoitteensa komeasti, eikä rooli ole ollut olla pelkkä rymistelijä. Alempien ketjujen romuluisena hyökkääjänä tunnettu Virtanen on aiemminkin väläytellyt pehmeitä käsiään, mutta kultakypärää harva osasi hänen päähänsä asetella. 

Virtasta voi sanoa joukkueensa näköiseksi pelaajaksi. Päävalmentaja Risto Dufva on iskenyt rivistönsä äärimmäisen tiiviiksi ja tulostakin on alkanut syntyä. Kaava on tuttu niin Dufvan kuin monen muunkin valmentajan oppikirjoista: puolustuspeli laitetaan ensin mahdollisimman tiiviseen kuntoon.

Virtasta kaunistellusti lainaten on ketuttava signaali vastustajille, että viisikkopeli on ruuvattu siihen tuttuun RD-muottiin, jolla jopa yhdellä maalilla voidaan voittaa pelejä.

Petrattavaakin kuitenkin löytyy, sillä viimeistelytehokkuus on ollut vielä hieman kateissa, mistä kertoo myös ylivoimamaalien sarakkeessa oleva pyöreä nolla. Viisi vastaan viisi -pelissäkin joukkueen laukausmäärä ja -tehokkuus ovat sarjan heikoimpia.

Virtanen on noussut TUTOsta Tanskan kautta takaisin Liigan parrasvaloihin.
Kuva © Joonas Kämäräinen

Veikko Nurminen: Jonne Virtasen loistava alkukausi on antanut roimasti lisäväriä koko sarjalle sekä ennen kaikkea Vaasan Sportille. Virtanen on esittänyt alkukaudesta erittäin vahvaa kahden suunnan peliä. Itse odotan kovin, että Virtanen pääsee muun joukkueen tavoin kotiyleisön eteen. Muutaman pelin perusteella on jo helppo todeta, että Jonne Virtasen tulevaisuus on Vaasassa. Erityiskehut sentteri saa siitä, että Virtanen ei ole ollut kertaakaan kentällä, kun vastustaja tekee maalin tasaviisikoin. Peliaikakeskiarvo 17.21 kertoo myös vahvasti siitä, että kolossimainen hyökkääjä on ansainnut päävalmentaja Risto Dufvan luottamuksen.

Sportin pelillinen anti ei ole yllättänyt ketään. Kotkapaidat puolustavat omaa maalia henkensä kaupalla ja ilmaisia maaleja vastustajat eivät saa. Vaasalaisten hyökkäyspelaaminen on ollut kuitenkin kehnolla tasolla. Mikäli Sport saa kauden aikana hyökkäyspelinsä toimimaan, on vaasalaisnippu varteenotettava yllätysjoukkue keväällä.

Yhteistoimintaneuvottelut nousivat jälleen puheenaiheeksi, kun JYP jatkoi omia sopeuttamistoimiaan. Mitkä ovat sarjan taloudelliset näkymät, kun myös ottelusiirtoja voitanee hyvinkin odotella lähiaikoina?

Jere Korkalainen: Tilanteen uhkaavuus on eri paikkakunnilla hieman erilainen. JYPin taloudelliset uhkakuvat olivat tiedossa jo ennen tätä kautta ja tällä kaudella lunta on tullut tupaan niin budjetoitua pienempien ottelutapahtumatuottojen kuin veromätkyjen muodossa. Vuoden toiset yt:t Jyväskylässä vaikuttivatkin melko lailla ajankysymykseltä. Samaa tilannetta voitanee odotella muillakin paikkakunnilla.

Pian edessä saattaa olla "koronamyynnit"

Seuroille elintärkeää olisi saada ottelutapahtumien lipputuotot ja oheismyynti sille tasolle, että otteluiden järjestämisestä jäisi plussaa myös viivan alle. Tämä ei ole ollut tänä syksynä itsestäänselvyys. Irtolippujen myyminen on ollut todella haasteellista, mikä on näkynyt alhaisina yleisömäärinä ympäri Liiga-karttaa. Myös muiden tulovirtojen luominen olisi toivottavaa.

Ottelutapahtumien järjestäminen jäi tauolle viime viikolla Kärpiltä. Kärppien perjantaisesta kokoonpanosta KalPaa vastaan useampi pelaaja on oireillut sairastumisen merkiksi ja toivottavaa onkin, ettei tartuntoja ole syntynyt myös KalPa-leirissä, joka pelasi seuraavana päivänä HPK:ta vastaan. Yhden joukkueen karanteeni ei ole Liigalle vielä iso takaisku, mutta kolmen joukkueen samanaikainen karanteeni olisi katastrofi. Kerranaisvaikutukset esimerkiksi otteluohjelman suhteen olisivat merkittävät.

Veikko Nurminen: On todella valitettavaa sanoa, mutta tällä tahdilla ennen joulua joku seura putoaa pois tästä leikistä. Seuroille on tällä hetkellä kaikki kaikessa se, että yleisö kävisi peleissä aktiivisesti. Yleisömäärät ovat olleet todella heikkoja, mikä on itselle ollut pieni yllätys. Useat seurat ovat kuitenkin osoittaneet, että heidän ottelutapahtumansa on turvallinen. Vetoan nyt kansalaisiin: pistäkää suojamaski päähän ja menkää tukemaan omaa seuraanne. Liigassa on aina puhuttu tyhjennysmyynneistä, mutta pian edessä saattaa olla "koronamyynnit". 

Viikon pelaaja: Vitali Abramov, Jukurit

Viime viikolla Jukurien vahvistukseksi saapuneen Vitali Abramovin panos vahva. Hyökkääjä toi melko tylppään hyökkäyskalustoon tarvittavaa terää iskien kahdessa ottelussa neljä maalia, jotka takasivat Jukureille kauden ensimmäiset voitot.

» Lähetä palautetta toimitukselle