Maanantaijää, viikko 15: Mestiksen välierät käyntiin, tiivis pudotuspelisysteemi on toiminut

MESTIS / Artikkeli
Kiekko-Espoon kausi päättyi mahalaskuun
Kuva © Timo Savela
Tämän viikon Maanantaijäässä sukelletaan Mestiksen maailmaan. Toiseksi korkeimmalla sarjatasolla saatiin viikonloppuna puolivälierät pelattua loppuun ja neljä parasta ovat selvillä.

Maanantaijäällä Mestiksen pudotuspelien tapahtumia perkaavat Jesse Eskelinen ja Eero Hurmerinta.

Mitä jäi käteen ensimmäisen kierroksen peleistä ja puolivälieristä?

Eskelinen: Mestiksessä nähtiin heti ensimmäisillä kierroksilla jännitystä, vauhtia ja yllätyksiä. Voitaneen todeta, että käytössä poikkeuksellisesti ollut paras kolmesta -systeemi on ollut toimiva. Vaikka pitkien sarjojen muodostamat jännitteet ja vaihtelut jäävät vähäisemmiksi, vastapainona jokaisella pelillä on entistä isompi panos. Lyhyessä sarjassa ei yksinkertaisesti ole varaa heikoille jaksoille, jonka sai todeta esimerkiksi runkosarjan voittanut Kiekko-Espoo.

Jatkoon etenivät odotetusti Ketterä suoraan kahdessa ottelussa ja Joensuun Kiekko-Pojat, ennakkoon tasaisin KeuPa HT – IPK-sarja oli odotetun tiukka ja ratkesi vasta kolmannen ottelun jatkoerässä. Isoin yllätys nähtiin, kun runkosarjan voittaneet espoolaiset taipuivat runkosarjassa vasta sijalle yhdeksän jääneelle Hermekselle suoraan kahdessa ottelussa.

Hermes on jo tässä vaiheessa kevään tarina. Kokkolalaiset varmistivat paikkansa ensimmäisellä kierroksella vasta runkosarjan loppumetreillä. Ensiksi kokkolalaiset paremmakseen sai todeta Tuto, ja puolivälierissä Kiekko-Espoo. Joukkueen kantava voima on ollut Zdenek Sedlak, joka johtaa pudotuspelien maali- ja pistepörssiä ja näyttäisi erikoistuneen jatkoaikaratkaisuihin. Sedlakilla on jo tässä vaiheessa kasassa saman verran maaleja kuin koko runkosarjassa.

Jos Hermeksellä kulkee, samaa ei voi sanoa Kiekko-Espoosta. Mikä selittää runkosarjan voittoon jyränneen ja vakuuttavasti läpi kauden esiintyneiden espoolaisten romahduksen, Eero?

Hurmerinta: Kiekko-Espoon joukkuepeli ei itse asiassa ollut kauden aikana erityisen hyvää, vaikka voittoja irtosi tiuhaan tahtiin etenkin syyskaudella. Yksilöiden vahvuus ja joukkueen tasaisuus toi tarpeellisen määrän tulosta, että runkosarjan voitto irtosi.

Toisaalta on helppo kyseenalaistaa se, että Kiekko-Espoo olisi ollut runkosarjan paras joukkue. Kun kauden aikana iso osa joukkueista jäi kohtaamatta, keskinäisistä voimasuhteista jäi paljon pimentoon.

Kaikki välieriin jatkavat joukkueet pelasivat koronatauon jälkeisen jakson samassa lohkossa, ja alkukaudesta paljon keskinäisiä pelejä pelasivat Hermes ja IPK sekä Ketterä ja JoKP. Nämä ottelut söivät aina toiselta joukkueelta pistekeskiarvoa, siinä missä Kiekko-Espoolla ei ollut vastassaan niin vahvoja joukkueita.

Mestiksen välierät käynnistyvät tiistaina otteluilla Kiekko-Pojat – Hermes ja Ketterä – IPK.

Juttua muokattu 12.4. klo 14:48: Korjattu, Kiekko-Pojat ei mennyt jatkoon suoraan kahdessa pelissä.

» Lähetä palautetta toimitukselle