Maanantaijää, viikko 42: HIFK:n hyökkäyskalusto ihastuttaa, mutta huolenaiheitakin riittää

LIIGA, NHL / Artikkeli
HIFK:ssa onnistumisia voidaan odottaa laajalla rintamalla.
Kuva © Joonas Kämäräinen
Kauden toinen Maanantaijää käsittelee NHL:n varaustilaisuutta sekä HIFK:n tilannetta loukkaantumisten ja lainapelaajien suhteen.

Anton Lundell meni odotusten mukaisesti NHL:n varaustilaisuuden ensimmäisellä kierroksella. Mitä muuta varaustilaisuudesta jäi mieleen?

Aki-Petteri Pulkkinen: Vuoden 2020 NHL:n varaustilaisuus saatiin viimein pidettyä viime viikolla tiistain ja keskiviikon välisenä yönä kello kahdesta eteenpäin. Normaalisti juhannuksen aikoihin pidetty tilaisuus suoritettiin tänä vuonna lokakuun alussa koronan takia venyneen NHL-kauden päätyttyä vasta syyskyyn 29. päivä Tampa Bay Lightningin mestaruusjuhliin. Alexis Lafrenière varattiin oletetusti tilaisuuden ensimmäisenä pelaajana. Varaustilaisuus vietiin läpi etäyhteydellä.

Liiga-vinkkelistä mielenkiintoisin tapahtuma varaustilaisuuden aikana oli Anton Lundellin varaus Florida Panthersiin varausvuorolla numero 12. HIFK:n lupaava sentteri pääsi seuraan, jossa suomalaissentterit ovat ennenkin esiintyneet edukseen.

"Puhuttu "välivuosi" näkyi suomalaisten kärkiluokan lupausten määrässä"

Kahden tai kolmen vuoden aikajänteellä Lundellista voidaan odottaa luotettavaa kakkos-kolmosketjun keskushyökkääjää jakamaan Aleksander Barkovin vastuuta niin puolustus- kuin hyökkäyspäässä. Tähän rooliin Lundellilla on hyvät edellytykset kehittyä Liigassa ja HIFK:ssa, jossa vastuuta tulee monilla eri pelin osa-alueilla.

Suomalaispelaajia varattiin yhteensä 17 kappaletta, joista viisi on vakiinnuttanut paikkansa Liiga-tasolle. Varausmäärää arvioidessa taso oli Suomen mittakaavassa hyvä, mutta puhuttu "välivuosi" näkyi suomalaisten kärkiluokan lupausten määrässä. Edellisen kerran korkein suomalaispelaaja varattiin myöhäisemmällä varausvuorolla vuonna 2014, kun Julius Honka huudettiin varausvuorolla 14 Dallas Starsiin. Edellisen kerran NHL:n varaustilaisuuden ykköskierroksella huudettiin vain yksi suomalainen vuonna 2015.

NHL:n varaustilaisuus oli historiallinen myös sen keston takia. Ensimmäinen kierros vietiin läpi liki normaaliin tahtiin, mutta toisena varauspäivänä suoritetut kierrokset 2-7 etenivät jopa tuskaisen hitaasti kohti viimeistä pelaajavalintaa. Toinen varauspäivä käynnistyi Suomen aikaan kello 18.30, mutta hieman ennen kello 23 oltiin vielä neljännen kierroksen kimpussa.

Veikko Nurminen: NHL:n varaustilaisuus sujui odotetuissa merkeissä. Alexis Lafrenière tulee olemaan jo ensi kaudella kova tekijä NHL:ssä.

Suomalaisista Anton Lundellin varausnumero 12 oli pieni yllätys itselle. Lundellin syksyn avauspelit Liigassa ovat olleet varsin heikkoja ja olisin odottanut, että varausnumero ei olisi ollut näin hyvä.

Odotin myös ehdottomasti, että TPS-puolustaja Ruben Rafkin saisi varauksen. Rafkin pelasi vahvan viime kauden OHL:ssä ja pääsi samalla myös sarjan tulokastähdistöön.

Lundell nousi täksi kaudeksi HIFK:n kapteenistoon.
Kuva © Joonas Kämäräinen

HIFK on paikannut pitkää loukkaantuneiden pelaajien listaansa lukuisilla NHL-lainoilla. Miltä helsinkiläisryhmän nimilista näyttää?

Aki-Petteri Pulkkinen: HIFK on hankkinut toistaiseksi jo viisi NHL-lainapelaajaa ryhmäänsä, kun Henrik Borgström, Joona Luoto, Emil Bemström, Antti Suomela sekä Otto Koivula ovat sopineet HIFK:n nutussa pelaamisesta.

Loukkaantumissuman keskellä painivan HIFK:n lainapestit ovat hyvin perusteltavissa, mutta ovatko kaikki lainat tarpeellisia, kun omien juniorien Liigaan sisäänajamiselle olisi nyt loistava tilaisuus?

"Miksi HIFK ei hanki yhtäkään vahvistusta puolustuspäähän?"

Vaikka HIFK on Kärppien ja Tapparan ohella viimeinen organisaatio josta raha loppuu kesken, olisi omien junioreiden peluuttaminen nyt taloudellisestikin hyvä ratkaisu. HIFK lainasi viime kaudella Liigassakin piipahtaneen Wiljami Myllylän tämän kasvattajaseura Kokkolan Hermekseen – nyt viime kaudeksi HIFK:hon saapuneelle nuorukaiselle olisi ollut käyttöä.

Loukkaantuneiden pelaajien listalla olevat nuoret Niklas Nordgren ja Rasmus Heljanko ovat pelaajia, jotka kokoonpanossa todennäköisesti viilettäisivät ilman loukkaantumisia. Nordgrenin odotetaan palaavan HIFK:n vahvuuteen lähiaikoina, mutta Heljanko on sivussa pidemmän aikaa.

HIFK jäi Kärppien jalkoihin perjantai-iltana NHL-lainoista huolimatta, joskin Borgström ja Koivula eivät olleet helsinkiläisten kokoonpanossa.

Mitä tapahtuu, kun NHL-avut siirtyvät takaisin Pohjois-Amerikkaan? Miltä joukkueen peli näyttää vuoden vaihteen jälkeen, kun pelaajat vaihtuvat jatkuvalla syötöllä kokoonpanossa? Tietenkin oletuksena on, että kausi jatkuu vielä vuoden vaihteen jälkeen. Helsinkiläisseuran päällä pyörii monta kysymysmerkkiä, sillä Jarno Pikkaraisen valmennusryhmä ei ole saanut pelitavallaan joukkueesta läheskään kaikkea irti. HIFK on pärjännyt viime vuosina pudotuspeleissä, kirkkaimman kruunun puutteesta huolimatta, runkosarjaa paremmin ja samaa noususuhdannetta kaivataan tänäkin vuonna.

Veikko Nurminen: Lainapelaajien suuri määrä on ollut kyllä todella yllättävää. Varsinkin Otto Koivulan saapuminen tuli puskista. Itseäni ihmetyttää kovasti, että miksi HIFK ei hanki yhtäkään vahvistusta puolustuspäähän? Punapaitojen puolustus on nimellisesti laadukas, mutta pelillisesti se ei tue parhaiten modernia jääkiekkoa. Mikko Kousan jälkeen puolustuksen taso putoaa huomattavasti. Joonas Lyytisellä olisi potentiaalia, mutta loukkaantumisten lisäksi Lyytistä on vaivannut todella heikko itseluottamus.

HIFK:n kannalta olisi toivottavaa, että urheilujohtaja Tobias Salmelainen vahvistaisi puolustusta vielä yhdellä hankinnalla. Uuden puolustajan pitäisi ehdottomasti tulla sisään koko kauden kattavalla sopimuksella.

Laadukkaan puolustajan hankkiminen voisi myös avata HIFK:n pelitapaa. Tällä hetkellä turhan usein punapaidat heittävät norsukiekkoja keskialueelle ja laadukkaat avaukset loistavat poissaolollaan.

Viikon pelaaja: Jesse Puljujärvi, Kärpät

Kärppien tavoin Jesse Puljujärven viikko oli todella vakuuttava. Perjantaina Kärpät kaatoi vakuuttavasti HIFK:n ja lauantaina oululaiset tyrmäsivät Pelicansin. Puljujärven tehot kahdessa ottelussa olivat 4+2=6. Puljujärvi solmi myös viikolla NHL-sopimuksen Edmonton Oilersin kanssa, joten kaukalossa tullaan näkemään vielä entistäkin nälkäisempi "Pulju".

Viikon twitaatti:

» Lähetä palautetta toimitukselle