Henkisesti haastava pronssipeli - Pettymyksestä uuteen koitokseen

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Kanada juhlii pronssimitalia olympialaisissa.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com
NHL-pelaajien poissaolo antoi Euroopan sarjoissa kiekkoileville mahdollisuuden voittaa olympiamitali. Se motivoi niin Tšekkiä kuin Kanadaa olympialaisten pronssiottelussa.

Välierävaiheeseen ladataan kaikki. Se peli on voitettava. Se peli halutaan voittaa. Voiton eteen tehdään kaikki mahdollinen sääntöjen sallimissa rajoissa, ja joskus mennään rajojen väärällekin puolelle.

Ja kun se peli hävitään, täytyy pettymyksestä latautua jälleen uuteen tosipeliin. Se ei ole helppoa.

Kaksi pettymyksen kokenutta joukkuetta kohtasivat olympialaisten pronssiottelussa. Kanada oli tällä kertaa se joukkue, joka sai lohtua pronssimitalista.

Pronssipeli lienee yksi haastavimmista peleistä niin jääkiekossa kuin muissakin pallopeleissä. Välierässä koetaan valtava pettymys, jonka jälkeen pitäisi olla jälleen valmiina pelaamaan, usein vieläpä seuraavana päivänä.

"Pronssipeliin valmistautuminen on vaikeaa, todella vaikeaa."

Henkinen puoli korostuu, kun pronssipeliin valmistaudutaan. Pettymys tulee sivuuttaa nopeasti ja saada keskittyminen vain ja ainoastaan pronssin vottamiseen.

– Pronssipeliin valmistautuminen on vaikeaa, todella vaikeaa. Siinä koetaan 24 tunnin sisällä iso pettymys ja sen jälkeen pitää pelata heti mitalipeli. Mutta niin se menee, Tšekin Martin Erat pohti pronssipelin jälkeen.

Kanadan Derek Roy avasi, mitä pronssipeli vaatii.

– Täytyy olla hyvä valmennus, hyvät pelaajat ja hyvä joukkueen kemia. Pettymys täytyy taistella läpi puhumalla joukkueen kesken, hän arvioi.

Tsekin Roman Cervenka on hieman eri linjoilla, sillä hänen mielestään pronssipeli ja siihen valmistautuminen ei ole mitenkään erityisen haastava

– Emme tehneet mitään erityistä. Pyrimme palautumaan, nukuimme ja teimme kaikkemme, jotta olisimme ollleet valmiita tähän peliin, hän kommentoi joukkueensa valmistautumista.

– Me pystyimme motivoitumaan pronssipeliin, hän vakuutti.

Ainutlaatuinen mahdollisuus pelaajille

Pronssiottelua pidetään monesti hieman turhana ja jopa arvottomana pakkopullana. Kotisohville peli voi siltä näyttääkin, mutta pääsääntöisesti pelaajilla on halu päättää turnaus voittoon ja mitaliin. Välieräpelin pettymys saattaa silti jyskyttää niskassa ja vaikuttaa pelisuoritukseen.

Nyt oli kuitenkin kyseessä olympialaiset ja molemmilla joukkueilla oli mahdollisuus voittaa olympiamitali. Sellainen tilaisuus tulee ainoastaan kerran neljässä vuodessa.

Lisäksi nämä kisat ovat siitä erityiset, että NHL-pelaajat eivät ole mukana. Suurin osa tänäänkin kaukalossa nähdyistä pelaajista tuskin olisivat päässeet olympialaisiin NHL-pelaajien ollessa mukana, eivätkä pelaajat välttämättä pääse enää koskaan kokemaan olympialaisia uudestaan. Sitä myös Kanadan Linden Vey korosti.

– Monelle meistä mitali olympialaisissa on ainutlaatuinen mahdollisuus. Emme koskaan kuvitelleet, että saisimme tällaisen mahdollisuuden. Kun turnaus päättyy mitaliin, se on erityistä.

Kanada selätti pronssipelin haasteen.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com

Tšekki ei ollut valmiina alussa

Itse pronssiottelussa lauantaina Kanada oli erityisesti alussa etevämpi. Valmistautuminen oli siis vaahteralehtipaidoilla onnistunut hieman paremmin. Saksa yllätti sen sensaatiomaisesti välierässä, mutta tuo peli vaikutti olevan jo unohdettu.

Tšekki kärsi välierävaiheessa tappion Venäjän OU:lle.

Kanada teki kolme maalia pronssiottelun avauserässä, Tšekki yhden. Näin Kanada sai heti otteen pelistä. Kanada meni lopulta menojaan ja voitti 6-4.

– Me yritimme valmistautua hyvin, mutta alku oli huono. Ensimmäinen erä oli huonoin meiltä koko turnauksessa. Se on syy, miksi meillä ei nyt ole pronssimitalia, Cervenka sanoi ottelun jälkeen.

– Pettymys alkoi jo eilen. Meillä oli mahdollisuus Venäjää (OU) vastaan, mutta sössimme sen. Tänään annoimme kaikkemme kentälle, mutta vastustaja teki kuusi maalia ja silloin on vaikea voittaa, Erat puolestaan pohti.

Kanadalla oli koko kisojen ajan tökkinyt maalinteko ja maalipaikkojen luominen, mutta Tšekkiä vastaan maalihanat aukesivat oikein kunnolla

– Tänään saimme muutamia onnekkaita pomppuja heti alussa ja niitä tarvitaan. Eilen meillä ei pomppinut Saksaa vastaan, Kanadan Vey pohti.

Tšekki poistui toistamiseen 24 tunnin sisällä kaukalosta pettymys niskassaan. Kanada sai lohtua karmaisevasta Saksa-tappiostaan, kun pronssimitalit aseteltiin kaulaan.

– Tämä on hieno tunne. Eilinen oli henkisesti vaikea, kun hävisimme, mutta halusimme päättää turnauksen pronssimitaliin, Vey sanoi.

» Lähetä palautetta toimitukselle