Kovaltšuk ja Datsjuk vihdoin myös olympiavoittajia - "Lähes 30 vuotta jouduin odottamaan"

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Kokeneet hyökkääjät Ilja Kovaltšuk ja Pavel Datsjuk voittivat Pyeonchangissa uransa ensimmäisen olympiakultamitalin.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com
Venäläisten 26 vuoden odotus tuli vihdoin ja viimein päätökseensä, kun Venäjän OU päihitti olympiaturnauksen finaalissa jatkoerässä Saksan 4-3. On sanomattakin selvää, että uran ensimmäinen olympiakulta maistui niin nuorille kuin kokeneille pelaajille.

Kaksi Stanley Cup -voittoa, jääkiekon maailmanmestaruus sekä olympiapronssi saivat nyt seurakseen olympiakullan, kun Pavel Datsjuk vihdoin ja viimein pääsi himoittuun kolmen kullan klubiin.

Klubiin pääsee, jos on voittanut sekä Stanley Cupin, maailmanmestaruuden sekä olympiakullan. Datsjukista tuli klubin 28. jäsen ja samalla seitsemäs venäläispelaaja kyseisessä kerhossa.

Miehen itsensä mukaan uusin voitto ajaa kuitenkin kaikkien muiden edelle.

- Tämä on erityinen hetki niin meille pelaajille kuin kaikille venäläisille. Saimme pelata maallemme ja voitimme kultamitalin olympialaisissa, joten tämä on tärkeämpää ja erityisempää kuin mikään aiemmin, hän kommentoi finaalin jälkeen.

Olympiakulta on venäläisille valtava asia. Neuvostoliiton aikaan maa hallitsi maailman jääkiekkokaukaloita yhdessä Kanadan kanssa, mutta Neuvostoliiton romahdettua on ollut hiljaisempaa. Vuonna 1992 maa juhli kultaa edellisen kerran, mutta silloin joukkue oli turnauksessa Itsenäisten valtioiden yhteisön (IVY) nimellä.

Ei Venäjä toki tälläkään kertaa saa kultaa omiin nimiinsä, sillä doping-rangaistuksen johdosta se esiintyi kisoissa Venäjän olympiaurheilijat -nimellä. Tämä ei kuitenkaan vähentänyt voiton arvoa joukkueen pelaajien tai kannattajien silmissä.

- Ei sillä ole väliä, ettemme pelanneet Venäjän paidoissa. Näimme paljon venäläisiä faneja, jotka antoivat tukensa meille niin tässä turnauksessa kuin jo ennen sitä. Pelasimme heidän puolestaan ja Venäjä on meidän sydämissämme, Datsjuk huomautti.

Ilja Kovalšuk liikuttui lähes kyyneliin Venäjän OU:n voitettua jääkiekon olympiakultaa.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com

Venäjän OU:n toinen kokenut tähtipelaaja, Ilja Kovaltšuk, oli Datsjukin kanssa samoilla linjoilla. Vaikka turnauksen finaali alkoi aamuvarhaisella Venäjän aikaa, uskoi Kovaltšuk koko Venäjän olevan mukana joukkueen juhlassa.

Hänelle itselleen olympiakulta tarkoitti sitä, että hän vihdoin saavutti monta vuosikymmentä vanhan unelmansa.

- Olen unelmoinut tästä hetkestä siitä lähtien kun olin 5-vuotias. Lähes 30 vuotta jouduin odottamaan, niin tuntuu käsittämättömän hyvältä olla nyt tässä. Ja huomenna tuntuu varmasti vieläkin paremmalta. Tämä tulee olemaan kansallinen juhlapäivä Venäjällä, Kovaltšuk hehkutti.

Yhteensä seitsemän (5+2) tehopistettä turnauksessa summannut Kovaltšuk valittiin kisoissa paikalla olevan median toimesta myös turnauksen tähdistökentälliseen sekä arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Olympiavoiton hetkellä tällainen huomionosoitus jäi kuitenkin käytännössä huomiotta.

- Se on luonnollisesti kunnia, mutta se olisi voinut mennä monelle muullekin tässä joukkueessa. Esimerkiksi Kirillille (Kirill Kaprizov), joka teki ratkaisumaalin tänään. Se palkinto on todella toissijainen tähän verrattuna. Tämä olympiavoitto tekee hyvää Venäjälle, venäläiselle jääkiekolle ja oikeastaan kaikelle, Kovaltšuk iloitsi.

» Lähetä palautetta toimitukselle