Katkera tappio, iloiset ilmeet – Saksan päävalmentaja kehui joukkuettaan

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Saksa koki katkeran tappion, mutta hopeamitali on sille kova saavutus.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com

Saksa hävisi perin katkeralla tavalla olympiafinaalin Venäjän OU:ta vastaan. Saksa johti viime minuuteilla, mutta Nikita Gusev laukoi tasoituksen ja jatkoerässä Kirill Kaprizov tykitti Venäjän OU:n voittoon.

Päätöserän loppu oli siinäkin mielessä katkera Saksalle, että se pääsi pelaamaan 3–2-johtoasemassa ylivoimaa viimeiset kaksi minuuttia. Venäjä tuli kuitenkin tasoihin alivoimalla, kun se otti maalivahdin pois.

Saksan päävalmentaja Marco Sturm ei ollut erityisen harmissaan lopusta, vaan tiesi, että se on joukkueelleen henkisesti haastava paikka. Joukkue yritti pelata ylivoimaa normaalisti, mutta ei onnistunut siinä.

"Luulimme, että turnauksemme olisi päättynyt huomattavasti aikaisemmin."

– Kun saimme ylivoiman, tiesin, mitä tuleman pitää. Olen ollut samanlaisissa tilanteissa aiemminkin. Sitä luulee, että loppu olisi erilainen, kun pelaa ylivoimaa, mutta vastustajat iskevät kovaa päälle.

– Voitto oli todella lähellä. Juuri nyt olemme hieman turhautuneita, kun emme voittaneet. Kokonaisuutena tämä oli jälleen yksi hieno peli. Emme saaneet haluamaamme alkua, mutta olimme välillä jopa parempi joukkue. Valitettavasti emme saaneet kultamitalia, mutta jo pelkästään mitalin voittaminen on jotain todella erityistä.

Tappio tai ei, turnaus oli Saksalle huikea menestys. Se kaatoi ensin neljännesvälierässä Sveitsin ja sen jälkeen puolivälierässä Ruotsin.

Ruotsi-yllätysvoiton jälkeen pidettiin jo selvänä, että Kanada voittaa välierän Saksaa vastaan. Saksa kuitenkin repi koneistaan vielä uuden yllätyksen, eteni finaaliin ja oli yllättää vielä sielläkin.

Tuskin kukaan uskoi ennen turnausta tällaiseen tuhkimotarinaan.

– Luulimme, että turnauksemme olisi päättynyt huomattavasti aikaisemmin. Nyt kuitenkin pojat tuovat hopeamitalin kotiin ja heidän tulee olla siitä ylpeitä.

Sturmille valmentajana, kuten monelle Saksan joukkueen pelaajallekin, olympiaturnaus oli ensimmäinen. Kun se päättyi vieläpä mitaliin, oli Saksa lähes yhtä tyytyväinen ja iloinen finaalin jälkeen kuin voittaja Venäjän OU.

– Tämä oli minulle tulokasturnaus valmentajana olympialaisissa. On ollut mahtavaa. Kuten pelaajat myös minä tulemme muistamaan tämän turnauksen pitkään. En ikinä unohda tätä.

Sturm toisti ottelun jälkeen samoja asioita moneen kertaan: hän on ylpeä joukkueestaan, tämä oli ainutlaatuinen kokemus ja erityinen joukkue.

Menestyksen avain oli Sturmin mukaan joukkueen saumaton yhteispelaaminen.

– Se kantoi meitä koko turnauksen, emmekä muuttaneet mitään tähän peliin. Pelaajien tulee olla todella ylpeitä.

» Lähetä palautetta toimitukselle