Perinteinen Spengler Cup alkaa tapaninpäivänä – Historian ainoa suomalaisvoittaja KalPa tekee paluun turnaukseen

Muut Sarjat / Artikkeli
Janne Juvonen ja HC Ambrì-Piotta lähtevät Spengler Cupiin hallitsevina mestareina.
Kuva © Getty Images
KalPa osallistuu joulun välipäivinä Sveitsin Davosissa pelattavaan perinteiseen Spengler Cupiin.

Ensimmäistä kertaa jo vuonna 1923 järjestetty Spengler Cup alkaa perinteiseen tapaan tapaninpäivänä. Maailman vanhin jääkiekon kutsuturnaus on vuosien varrella ollut sekä seura- että maajoukkueturnaus. Viime aikoina seurajoukkuepainotteiseen turnaukseen on tehnyt poikkeuksen tänäkin vuonna mukana oleva Kanadan maajoukkue.

Turnaushistorian menestyksekkäin joukkue Kanada on voittanut turnauksen peräti 16 kertaa. Isäntäjoukkue HC Davos on kannoilla juhlittuaan voittoa 15 kertaa. Historian ainoa suomalaisvoitto turnauksessa nähtiin vuonna 2018, jolloin tänä vuonna turnaukseen palaava KalPa kaatoi Kanadan loppuottelussa voittomaalikilpailun jälkeen.

Kanada on voittanut edellisestä kymmenestä turnauksesta viisi. Sveitsiläisjoukkueet ovat tänä aikana ottaneet neljä voittoa: Genève-Servette HC kahdesti ja HC Davos sekä viime vuoden mestari HC Ambrì-Piotta kerran. KalPa on ainoa turnauksen voittanut seurajoukkue Sveitsin ulkopuolelta sitten KHL-joukkueiden menestysputken vuosina 2008–2010.

KalPa aloittaa turnauksensa keskiviikkona, mutta vastustaja on vielä auki

Tämän vuoden turnauksessa KalPa pelaa sveitsiläisen jääkiekkolegendan Richard "Bibi" Torrianin mukaan nimetyssä lohkossa, jossa se saa vastaansa sveitsiläisen Ambrì-Piottan sekä tšekkiläisen HC Dynamo Pardubicen. Ambrì-Piotta ja Dynamo Pardubice pelaavat lohkon avausottelussa tapaninpäivänä. KalPa kohtaa avausottelun häviäjän keskiviikkona ja voittajan torstaina.

Sveitsin liigassa tällä hetkellä seitsemäntenä majaileva Ambrì-Piotta on siis hallitseva Spengler Cup -mestari. Joukkueessa on suomalaisväriä maalivahti Janne Juvosen ja puolustaja Jesse Virtasen muodossa. Myös Tšekkiä useissa arvokisoissa edustanut ja Tapparassakin piipahtanut hyökkääjä Michael Špaček on monille tuttu nimi.

Dynamo Pardubicessa ei ole suomalaisia eikä Suomessa pelanneita, mutta esimerkiksi hyökkääjät Lukáš Sedlák ja Martin Kaut sekä puolustaja Libor Hájek saivat vielä viime kaudella tililleen NHL-otteluita.

Kanadan joukkueessa runsaasti NHL-kokemusta

Turnauksen toinen alkulohko on nimetty sveitsiläislegendan Hans Cattinin mukaan. Tässä lohkossa turnauksen isäntäjoukkue HC Davos saa Kanadan maajoukkueen ja ruotsalaisen Frölunda HC:n.

Kanadan joukkue koostuu perinteisesti lähinnä Euroopassa ja etenkin Sveitsissä pelaavista kanadalaisista. NHL-kokemusta joukkueessa on kuitenkin runsaasti. Esimerkiksi maalivahti Aaron Dell, puolustajat Jordie Benn ja Nathan Beaulieu sekä hyökkääjät Colton Sceviour, Derek Grant ja Josh Jooris saattavat olla tuttuja rapakon toiselta puolen.

Kanadan paidassa nähdään myös Liigasta tuttuja nimiä. HPK:ssa kaksi edellistä kautta loistanut Michael Joly ja Lukossa Liiga-mestaruuden keväällä 2021 voittanut Daniel Audette ovat mukana vaahteralehtipaidoissa.

Cattini-lohkoon suomalaisväriä tuovat Frölundan maalivahti Frans Tuohimaa ja hyökkääjä Jere Innala sekä Davosin puolustaja Kristian Näkyvä ja suomalais-amerikkalainen hyökkääjä Aleksi Peltonen.

Davosin kokoonpanossa on NHL-kokemusta esimerkiksi Joakim Nordströmin ja Tomáš Jurčon muodossa. Seuran riveissä on myös monta Sveitsin maajoukkueesta tuttua nimeä, joista peräti 18 kertaa MM-kisoissa ja viidesti olympialaisissa esiintynyt 40-vuotias Andres Ambühl ansaitsee erityismaininnan.

Frölundan riveissä Liigasta tuttuja nimiä suomalaisten lisäksi ovat hyökkääjät Erik Thorell, Nicklas Lasu, Malte Strömwall ja Adam Brodecki sekä puolustaja Henrik Tömmernes. Göteborgilaisjoukkueen ainoa pidempään NHL:ssä pelannut pelaaja on puolustaja Christian Folin.

Mestari ratkeaa ennen vuodenvaihdetta

Spengler Cup käydään tiiviillä aikataululla. Alkulohkot alkavat siis tiistaina eli tapaninpäivänä ja jatkuvat keskiviikkona sekä torstaina. Kaikki joukkueet jatkavat pelejään myös alkulohkon jälkeen.

Perjantaina lohkojen toiseksi ja kolmanneksi sijoittuneet joukkueet pelaavat ristiin. Näiden ottelujen voittajat pelaavat lauantaina välierissä lohkojen voittajia vastaan. Loppuottelu pelataan sunnuntaina eli uudenvuodenaattona.

» Lähetä palautetta toimitukselle