Liigan syyskauden Top 5 -valmentajat: "Kuinka korkealle voi nostaa toimessaan vain muutaman kuukauden olleen valmentajan?"

LIIGA / Artikkeli
Jouko Myrrä on luotsannut Ilveksen hirmuvireeseen.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/

Jatkoajan Liiga-toimituksen päällikkö Sami Iilomo ja toimittaja Petri Lajunen valitsivat ennen kauden alkua sarjan parhaat valmentajat. Runkosarjan puolivälissä on taas aika laittaa valmentajat paremmuusjärjestykseen. Toimittajat valitsivat vuorollaan viisi parasta ehdokastaan syyskauden komeetoiksi.

1. Pekka Tirkkonen, JYP

Iilomo: Viime kaudella JYP oli ukkoutunut joukkue, jolla oli takanaan loistava tulevaisuus. Uusia pelaajia tuli vain kourallinen, joten katseet kohdistuvat ensisijaisesti valmennuksen suuntaan. Päävalmentaja Tirkkonen on piiskannut joukkueen sarjataulukon kärkitaistoon.

Viime kaudella JYP ponnisti viimeisellä kierroksella mukaan pudotuspelitaistoon 82 pisteellä, kun nyt kasassa on jo 66 pistettä. Merkittävin ero on hyökkäyspelaamisessa, viime kaudella JYP viimeisteli 145 osumaa, nyt jyväskyläläiset ovat heiluttaneet verkkoja jo 121 kertaa.

2. Jussi Ahokas, KooKoo

Lajunen: Liigan komeimmat kulmakarvat ja Liigan komein debyytti parrasvaloissa. Mies suoraan kuin Vierumäen pelikirjasta on tehnyt mainiota jälkeä Kouvolassa. Kouvolalaisten peli on niin mainiossa kunnossa, että vierähti pitkä tovi ennen kuin Kookoota vastaan tehtiin enemmän kuin yksi maali ottelussa. 

Pudotuspelit ovat se todellinen ponnistus, mutta aikamoinen sisäänmarssi nuorisomaajoukkueissa loistaneelta valmentajalta. 

3. Mikko Manner, Kärpät

Iilomo: Kärpät on sarjataulukossa juuri siellä, mihin joukkuetta ennakkoon kaavailtiin. Manner on jatkanut määrätietoista työtään oululaisten penkin takana. Kärpät on edelleen Liigan pelillinen edelläkävijä, siitä on kiittäminen Manneria. Vaikka Kärpillä on menossa heikompi jakso, voi tahdin odottaa kiihtyvän jälleen, kun lähestytään niitä kauden tärkeimpiä otteluita. 

4. Pekka Virta, Lukko

Lajunen: Virran pitkäjänteinen työ yhdessä Kalle Sahlstedtin kanssa näkyy parhaalla mahdollisella tavalla tämän kauden Lukossa. Alkukaudella Lukon peli toimi kuin unelma. Peli ei muistuta vieläkään painajaista, vaikka kone on paikoitellen yskinyt. 

Keväällä Lukolta voi odottaa, mitä vain mestaruudesta todelliseen romahtamiseen. Virta on parhaimmillaan loistava, pahimmillaan riippa joukkueelle. Tällä hetkellä ensin mainittua, kun homma toimii kuin se kuuluisa junan vessa.

5. Jouko Myrrä, Ilves

Iilomo: Listan vaikein nimi arvioitavaksi. Kuinka korkealle voi nostaa toimessaan vain muutaman kuukauden olleen valmentajan? No, näköjään ainakin viidenneksi. Kevään listauksessa sijoitus nousee kohisten, mikäli nykytrendi jatkuu, mutta toistaiseksi näytöt riittävät "vasta" viidenteen sijaan.

Myrrä on luotsannut tupsukorvia 26 pelin ajan, pistekeskiarvon ollessa 2,23. Koko kauden mitalla vain Kärpät on pystynyt haalimaan pisteitä kovemmalla keskiarvolla kuin Myrrän Ilves. 

Kommentit valinnoista kokonaisuutena:

Iilomo: Olisin halunnut nostaa listalle vielä Antti Pennasen, joka on tehnyt muuttuneessa HPK:ssa edelleen loistavaa tulosta. Viime kevään mestariporukasta lähti paras pistemies Teemu Turunen, pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu Otto Paajanen, maalilta huippuvireeseen äitynyt Emil Larmi ja luottopelaaja Robert Leino. Silti Kerho taistelee paikasta kuuden parhaan joukkoon. Minun listallani Pennanen olisi vienyt Pekka Virran paikan kärkiviisikosta.

Isossa kuvassa lista kertoo, että suomalainen valmennusosaaminen on edelleen aivan huipputasolla, kun Pennanen ei ollut ainoa listan ulkopuolelle jäänyt kova nimi.

 

» Lähetä palautetta toimitukselle