Liigan syyskauden Top 5−maalivahdit: Dostal kiilasi kirkkaimmaksi tähdeksi

LIIGA / Artikkeli
Ilveksen Dostal ohitti Kärppien maalivahtikaksikon syyskauden kuumimman maalivahdin taistelussa.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/

Jatkoajan Liiga-toimituksen päällikkö Sami Iilomo ja toimittaja Petri Lajunen valitsivat ennen kauden alkua sarjan parhaat pelipaikoittain. Runkosarjan puolivälissä on taas aika laittaa pelaajat paremmuusjärjestykseen. Tällä kertaa syyskauden summaa Iilomo yksinään ilman tutkapariaan Lajusta. 

1. Lukas Dostal, Ilves (2.)

Puhtaasti tilastojen valossa Dostalin ei kuuluisi taistella kärkipaikasta, mutta nuoren maalivahdin merkitys joukkueelle on valtava. Vertailua on helpoin käydä virkaveli Ville Kolppaseen, jolla Dostal pyyhkii jäätä sekä tilastollisesti että pelillisesti. 

Vaikka Ilves on noussut kärkikastiin, joukkueen puolustus ei ole yhtä tiivis kuin Kärpillä, joten Dostalin päästettyjen maalien keskiarvo (1,92 ottelua kohden) ja torjuntaprosentti (92,29) ovat loistavia lukemia, puhumattakaan lähes kahdeksankymmenen voittoprosentista. 

2. Justus Annunen, Kärpät (−)

Ennen kauden alkua oli vahva oletus, että virkaveli Patrik Rybar hoitaa päävastuun Kärppien veräjällä, nopeasti kävi kuitenkin selväksi, että Annunen pelaa oikeutetusti vähintään puolet otteluista, olisi pelannut enemmänkin ilman vastoinkäymisiä ja nuorten maajoukkuekomennuksia. 

Annunen on Liigan kärkivahti torjuntaprosenteilla, päästettyjen maalien keskiarvolla ja voittoprosentilla mitattuna. Jää kakkoseksi vain sen takia, että saa kenttäpelaajilta Dostalia parempaa tukea. 

3. Patrik Rybar, Kärpät (−)

Slovakialainen maalivahti tuli hakemaan Euroopasta uralleen uutta nostetta AHL:ssä vietetyn vuoden jälkeen. Kahdet aikuisten mm-kisat pelannut vahti ei ole pettänyt odotuksia, mutta Annunen on vienyt kirkkaimmat otsikot. Moderni maalivahti täyttää paikkansa oululaisten maalilla ja loppukaudesta onkin mielenkiintoista nähdä, kumpi nappaa itselleen aloittavan maalivahdin paikan kevään koitoksissa. 

4. Eetu Laurikainen, JYP (4.)

Tilastojen valossa Laurikainen ei pysty haastamaan kärkikolmikkoa, mutta Laurikainen on ollut jyväskyläläisten tuki ja turva. Lisäksi Laurikaisen tilastoja laskee JYPin keskinkertainen alivoimapelaaminen, johon toki myös maalivahti on osallinen. Tasaviisikoin pelattaessa JYPin maalivahtien torjuntaprosentit ovat Liigan kolmanneksi parhaat. 

5. Christian Heljanko, Tappara (5.)

Harvoin on ollut listan viimeisen nimen valitseminen yhtä vaikeaa. Taso on laaja, mutta epätasainen. Monilla joukkueilla on maalivahteja, jotka vaipuvat huippupelien jälkeen varjojen maille. Tapparan maalivahdeilla on koko Liigan paras torjuntaprosentti tasaviisikoin. Toisaalta Michael Garteig on tilastoissa asteen Heljankoa edellä, mutta alkukautta lukuun ottamatta suoritustaso on ollut todella ailahteleva. 

Kommentti valinnoista kokonaisuutena

Kuten todettua, listan viidennen nimen valitseminen oli todella vaikeaa. Moni joukkue peluuttaa maalivahtejaan erittäin tasaisesti ja myös suoritustaso tandem-parien välillä on tasaisen ailahteleva. 

Ehkä eniten jäi mietityttämään Lukon maalivahtien listalta ulos jättäminen. Lukossa, kuten monessa muussakin joukkueessa, vähemmän pelannut maalivahti on haalinut kiekkoja paremmilla tehoilla. Yksi vahva ehdokas kärkiviisikkoon olisi ollut KooKoon vahti Henrik Haukeland, mutta toistaiseksi esityksistä puuttuu vielä viimeinen silaus, jotta paikka listalle olisi auennut. Ehdokkaita viimeiselle sijalle oli muitakin, mutta pelimäärät ja ailahtelut käänsivät tällä kertaa listauksen näin. 

» Lähetä palautetta toimitukselle