Liigan syyskauden Top 5 −laitahyökkääjät: "Nättinen on matkalla rajapyykkiin, joka on rikottu viimeksi vuonna 2000"

LIIGA / Artikkeli
Julius Nättisen maalitahti lupailee 2000-luvun kovinta maalisaldoa.
Kuva © Valtteri Vainio www.valtterivainio.com

Jatkoajan Liiga-toimituksen päällikkö Sami Iilomo ja toimittaja Heikki Mannonen valitsivat ennen kauden alkua sarjan parhaat pelipaikoittain. Runkosarjan puolivälissä on taas aika laittaa pelaajat paremmuusjärjestykseen.

Syksyllä listalle mahtuneista nimistä Eero Elolla kudit jäivät piippuun ja maisema on jo ehtinyt vaihtua. Listalle mahtuukin kolme uutta ja jopa yllättävää nimeä. 

1. Julius Nättinen, JYP (−)

Mannonen: Syyskausi on ollut Julius Nättisen. Pistepörssiä ylivoimaisesti johtava jyväskyläläinen on ollut täysin pysäyttämättömässä vireessä. 22 maalia tässä vaiheessa kautta voi luvata 22-vuotiaalle nuorelle pelaajalle jopa 40 maalin liigakautta. Nättinen on kiistatta Liigan alkukauden kirkkaimpia tähtiä, ellei peräti kirkkain.

2. Teemu Turunen, HIFK (2.)

Iilomo: Turusen kokonaisvaltainen pelaaminen on todella kovalla tasolla. Pisteiden lisäksi Turunen on hankkinut valtavan määrän ylivoimia HIFK:lle, kuten joulukuun taitteessa tehdystä listauksesta käy ilmi

Turusta ei ole siunattu massiivisilla raameilla, mutta hyökkääjä on varsinainen voimapussi, joka änkee itsensä ahtaisiin rakoihin ja löytää yleensä tiensä ulos voittajana. 

3. Eemeli Suomi, Ilves (−)

Mannonen: On ihailtavaa seurata nuoren Ilves-kapteenin otteita. Tasonousu on jatkumassa jo kolmatta kautta putkeen. Ilves on matkalla kirkkaaseen kevääseen, jossa Suomella on hyvin oleellinen rooli. Kaiken mennessä putkeen, paikka kevään A-maajoukkueessa on lähellä toteutumista. Mikä on seuraava askel?

4. Lauri Pajuniemi, TPS (−)

Iilomo: Yksi syyskauden suurimmista sensaatioista. Aloitti kauden pienellä vastuulla ja peliajalla, mutta käytti näyttöpaikkansa ja taistelee kauden kriisijoukkueessa maalipörssin kärkisijoista. Paljon kertoo, että Pajuniemi on viimeistellyt jo 19 osumaa, kun TPS:n sisäisen maalipörssin kakkonen on tehnyt vasta 9 osumaa ja kolmannella sijalla olevilla pelaajilla on vaatimattomat 5 osumaa. 

5. Kristian Kuusela, Tappara (1.)

Mannonen: Kuusela on jäällä tilanteessa kuin tilanteessa Liigan kirkkainta eliittiä. Tehojen puolesta syyskauden loppuosuus ei ole sujunut alkukauden tapaisella tavalla. Osasyy saattaa olla Tyler Morleyn poissaolo. Pelaaja on tästäkin huolimatta matkalla uransa kolmanteen 50 pisteen kauteen.

Kommentit valinnoista kokonaisuutena:

Mannonen: Samuli Edelmann laulaa tuhansista öistä. Se voidaan nostaa lähelle aikamääritettä, joka meni tämän listauksen pohdinnassa. Niin moni pelaaja on nostanut tasoaan sitten edellisen kauden. Neljänkympin ovia kolkutteleva Jani Tuppurainen on syttynyt täysiin liekkeihin Jyväskylässä, entäpä pieneen varjoon kaikelta huomiolta jäänyt Jerry Turkulainen? 31 otteluun Turkulaisen saldo on peräti 27 pistettä.

Jesse Puljujärvi on myös nimi, joka ansaitsee erityismaininnan. Valitettavasti tähän listaan hän ei aivan yltänyt, kuten ei upeaa alkukautta pelanneet Tomas Zaborsky, Juha-Pekka Haataja tai ketjukaveri Mika Pyöräläkään. Jokainen on oikeutettu tekemään oman listauksensa, tässä listauksessa mennään tällä kokoonpanolla.

Iilomo: Tavallaan tuntuu oudolta jättää Puljujärvi ulos listalta, kun periaatteessa paluumuuttajan pelaamisessa ei ole ollut mitään merkittävää vikaa tai ongelmaa. Toisaalta taas, kun listataan parhaita pelaajia, Puljujärvi ei ole ollut sittenkään sellainen pelillinen voima, jotta olisi noussut kärkiviisikkoon. Taso ei ole kaukana, mutta haluaisin kevätkauden aikana nähdä Puljujärveä vielä enemmän oman mukavuusalueen ulkopuolella. Siellä viihtyminen kehittäisi myös valmiuksia uutta NHL-valloitusta silmällä pitäen. 

Kärkipaikan valinnasta on pakko olla samaa mieltä. Nättinen on matkalla rajapyykkiin, joka on rikottu viimeksi vuonna 2000. Tuolloin Kai Nurminen viimeisteli runkosarjassa 41 osumaa, sen koommin 40 maalin rajapyykkiä ei olla Liigassa ylitetty. 

» Lähetä palautetta toimitukselle