Liigan syyskauden Top 5-keskushyökkääjät: "Tällä kertaa parhaan keskushyökkääjän valinnassa ei tarvinnut juuri arpoa"

LIIGA / Artikkeli
Juho Lammikko on Jatkoajan toimittajien valinta syyskauden parhaaksi keskushyökkääjäksi.

Jatkoajan Liiga-toimituksen päällikkö Sami Iilomo ja toimittaja Heikki Mannonen valitsivat ennen kauden alkua sarjan parhaat pelipaikoittain. Runkosarjan puolivälissä on taas aika laittaa pelaajat paremmuusjärjestykseen.

Kolme pelaajaa syksyn listalta on raivannut tiensä myös tämän katsauksen kärkiviisikkoon.  

1. Juho Lammikko, Kärpät (−)

Iilomo: Listojen tekeminen on harvoin helppoa, mutta tällä kertaa parhaan keskushyökkääjän valinnassa ei tarvinnut juuri arpoa. Otetaan vertailukohdaksi mikä tahansa tilasto, Lammikko edustaa kirkkainta kärkeä. Jo kesällä oli tiedossa, että Lammikko hoitaa tonttinsa puolustussuuntaan kiitettävästi, tehopisteiden määrä on ollut hienoinen yllätys. 

Ilman loukkaantumisia Lammikkoa voi pitää jo lähes varmana valintana kevään MM-kisoihin ja pikkuhiljaa voidaan aloittaa jo keskustelua, pystyykö sentteri raivaamaan ensi kaudella paikkansa NHL-ympyröihin. 

2. Tyler Morley, Tappara (−)

Mannonen: Ilman loukkaantumistaan Tyler Morley olisi kamppailemassa pistepörssin kärkisijoista. Kanadalainen on sementoinut paikkansa Tapparan keskustan ykkösmiehenä. Laadukas jalkatyö yhdistettynä pelaajan kiekollisilla taidoilla ja pelkäämättömällä peliasenteella tekevät Morleystä Liigan yhden laadukkaimmista keskushyökkääjistä. Toivotaan taitavalle kanadalaiselle pikaista palaamista.

3. Justin Danforth, Lukko (2.)

Iilomo: Viime kauden tapaan Danforth kantaa kovaa kuormaa ottelusta toiseen raumalaisten hyökkäyksessä. Pistepörssissä kanadalainen on liimautunut kirkkaimman kärjen kantaan, vaikka häntä kuormitetaan runsaasti myös alivoimalla. Vaikka Lukolla oli täksi kaudeksi paperilla viime kautta leveämpi kokoonpano, Danforthin keskimääräinen peliaika on noussut yli minuutilla viime kaudesta. 

4. Otto Paajanen, HIFK (4.)

Mannonen: Helsingin valot eivät häikäisseet monivuotista HPK-kapteenia. Paajanen on matkalla uransa parhaaseen kauteen. Pelaajan kokonaisvaltainen peli on Liigan laadukkaimpia, huonoja iltoja tulee hyvin harvoin. Keskushyökkääjä, jonka jokainen seura haluaisi ottaa joukkueeseensa.

5. Hannes Björninen, Pelicans (3.)

Iilomo: Pelicansin syyskausi oli kaikkea muuta kuin loistokas. 24-vuotias kapteeni sivuaa kauden puolivälissä uransa toiseksi parasta piste- ja maalisaldoa. Viime kaudella Björninen viimeisteli 14 osumaa ja 34 pistettä, kun nyt kasassa on jo 10 maalia ja 24 pistettä, joten uran ennätyslukemat ovat vähintäänkin todennäköiset. 

Pisteet kertovat Björnisen pelaamisesta vain pienen osan. Keskushyökkääjä lukeutuu sekä tehopörssissä että edistyneiden tilastojen vertailussa joukkueen ehdottomaan kärkipäähän. 

Kommentit valinnoista kokonaisuutena: 

Mannonen: Vaikea lista tämäkin. Maailmanmestari Jarkko Immonen, KooKoon Kim Strömberg ja Ilveksen Arttu Ruotsalainen mahtuvat varmasti joidenkin nimilistalle. On kuitenkin väistämättömän haasteellista ohittaa viittä mainitsemaamme nimeä.

Lammikko, Paajanen ja Björninen kuuluvat Liigan monipuolisimpiin keskushyökkääjiin. Heidät voi asettaa kentälle missä tilanteessa tahansa ja tulos on lähes poikkeuksetta onnistuminen. Immonen, Ruotsalainen ja miksei Jyväskylän Miska Siikonenkin ovat hyvin lähellä tämän kaliiberin pelaajia, mutta eivät nouse vielä tähän listaan. Danforth on ollut juuri niin hyvä, kun olettaa saattaa. Tyler Morley kamppailisi jopa ykköspaikasta, ellei olisi loukkaantunut.

Iilomo: Helppo yhtyä monipuolisuuteen. Näin jälkikäteen katsellessa Lammikko, Danforth ja Björninen ovat joukkueensa eniten alivoimalla peliaikaa saaneet hyökkääjät, eikä Paajanenkaan ole kaukana helsinkiläisten kärkipaikkaa pitävästä Micke Åstenista. 

Listojen kohdalla voidaan aina jossitella, mutta kokonaisuutena pidän tämänkertaista listaa onnistuneena, vaikka vaihtoehtoja oli todella paljon. 

» Lähetä palautetta toimitukselle