Liigan syyskauden Top 5-puolustajat: Lista täyttyy vähiten maaleja päästäneiden joukkueiden pelaajista

LIIGA / Artikkeli
Jakub Krejcik ehti iskemään syyskaudella kaksi kypärätemppua.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

Jatkoajan Liiga-toimituksen päällikkö Sami Iilomo ja toimittaja Heikki Mannonen valitsivat ennen kauden alkua sarjan parhaat pelipaikoittain. Runkosarjan puolivälissä on taas aika laittaa pelaajat paremmuusjärjestykseen.

Puolustuksen kohdalla vain yksi mies syksyn listauksesta mahtui viiden parhaan joukkoon. Listalta pudonneista Shaun Heshka kuuluu edelleen kärkipuolustajien joukkoon, mutta Petteri Nikkilällä ja Mikko Kousalla on ollut vaikeampi kausi. Pelicansin Casimir Jürgens loukkaantui pahasti jo kauden alkumetreillä. 

1. Jakub Krejcik, Kärpät (3.)

Mannonen: Kahden hatun ja Tšekin A-maajoukkueen luottomies. On matkalla Kärpissä 40 pisteen kauteen. Pelaajasta on vaikea löytää heikkouksia liigatasolla. Krejcik johtaa Liigan tehotilastoa +26 lukemalla ja nauttii keskimäärin 22 minuutin ottelukohtaista peliaikaa. Oulun Kärppien yksi tärkeimpiä yksittäisiä pelaajia. Nähdäänkö kauden aikana kolmas tai neljäskin hatullinen?

2. Robin Press, Lukko (−)

Iilomo: 25-vuotiaan ruotsalaispuolustajan ura ei ole ollut pelkkää nousukiitoa, päin vastoin. Ennen Raumalle ja Lukkoon siirtymistä Press haki läpimurtoa sekä SHL:ssä että rapakon takana. Färjestadissa puolustaja joutui tyytymään täytepelaajan rooliin ja Pohjois-Amerikassa pelejä kertyi lähinnä ECHL:ssä. 

Lukossa Press on noussut joukkueensa ja koko Liigan parhaimmistoon. Peliaikakeskiarvo on koko Liigan pelaajista suurin ja pistesarake on karttunut vähintäänkin kiitettävästi. Press on ollut kokonaisvaltaisena jopa yllättävän hyvä. 

3. Valtteri Kemiläinen, Tappara (−)

Mannonen: Ennen kautta Teemu Suhoselta odotettiin viime sesongin tapaan mahtikautta. Miehen ruuti on ollut kuitenkin melko märkää syyskauden, jolloin vastuuta alkoi kertyä enemmän Kemiläiselle. Pelaaja on ollut isäntä Tapparan alakerrassa. Hän johtaa Liigan puolustajien pistepörssiä ennen kahta syyskauden viimeistä liigaottelua, ja sai ansaitun kutsun myös maajoukkueeseen.

4. Matthew Caito, KooKoo (−)

Iilomo: KooKoo on ollut yksi alkukauden suurimmista yllättäjistä, takalinjoilla Caito yksi merkittävimmistä tukipilareista. Viime kausi EBEL:ssä antoi viitteitä Caiton kyvyistä, mutta siirtyminen kovatempoiseen Liigaan ei ole aina pelkkää ruusuilla tanssimista. Caito on kuitenkin sopeutunut Liigaan loistavasti ja muodostaa keväällä listalle mitä todennäköisimmin nousevan Libor Sulakin kanssa yhden sarjan tulivoimaisimmista takalinjoista. 

5. Niko Peltola, Ilves (−)

Mannonen: Fantastinen syyskausi pelaajan aikaisempiin otteisiin nähden. Oskari Laaksosen ja Lassi Thomsonin poissaolojen myötä Peltola sai mahdollisuuden ylivoimalla, jonka hän kantoi vakuuttavasti. 30 pelaamaansa otteluun pelaaja on kerännyt peräti 21 pistettä ja johtaa joukkueensa sisäistä tehotilastoa +16 lukemalla. Erityismainintana viimeiset 15 ottelua, joissa Peltola on kerännyt tehot 3+13 teholukemalla +12.

Kommentit valinnoista kokonaisuutena:

Mannonen: Tuhansien tarinoiden Liigasta löytyisi montakin pelaajaa, jotka voisivat joidenkin papereissa mahtua listalle. TPS:n puolustuksen sydän, Henrik Larsson, on pelannut erinomaisen alkukauden, vaikka teholukema onkin pakkasen puolella.

HPK:n Elmeri Eronen pelaa läpimurtokautta ja Veeti Vainion otteet ansaitsevat myös erityismaininnan, toivotaan entistäkin vahvempaa loppukautta SaiPan alakerran kiekolliselle taiturille. Entäpä Mikko Niemelän tehotilasto? Vaikeita valintoja.

Iilomo: Puolustajien listauksessa päästään taas vanhaan ongelmaan: rooleja on niin paljon erilaisia, että väistämättä jonkun erikoisalueen osaajia jää pois listalta. Sinänsä hauska sattuma, että viidestä vähiten maaleja päästäneestä joukkueesta on jokaisesta yksi mies listalla. 

Myös kuudenneksi vähiten maaleja päästäneestä joukkueesta, JYPistä olisi tehnyt mieli valita listalle vaikkapa vaikean kauden jälkeen tasolleen palannut Mikko Kalteva tai kesken kauden joukkueeseen liittynyt Julius Honka. 

» Lähetä palautetta toimitukselle