Liigan Top 5 -maalivahdit 2023−24: Palaavaa lahjakkuutta ja nykyistä huippua

LIIGA / Artikkeli
Christian Heljanko näytti viime syksynä jälleen tasonsa kovissa paikoissa.
Kuva © Jarno Hietanen

Jatkoajan toimittajat Herkko Hanhikoski ja Timo Kinnunen valitsivat vuorotellen viisi Liigan mielestään parasta maalivahtia. 

Vastaava listaus tehtiin myös viime syksynä. Tuolloin puheenaiheeksi nousi lähinnä se, ettei HIFK:n maalivahdit olleet ennen kauden alkua lähelläkään listaa. Tänä vuonna listalle kuitenkin nousi Roope Taponen.

1. Christian Heljanko, Tappara

Hanhikoski: Ei epäilystäkään, kuka on koko Liigan ykkösvahti tällä hetkellä. Seitsemännen kautensa Tapparan edustuksessa aloiittava Heljanko on ollut suurimpia tukipilareita ellei jopa suurin tikupilari kirvesrintojen menestykseen.

Viime kaudella 40 ottelua runkosarjassa torjunut veräjänvartija ei saanut kasattua kummoisia tilastoja, mutta pudotuspeleissä Heljanko palasi tutulle tasolleen ollen miltei voittamaton.

Tulevalla kaudella meno jatkunee samana, ellei koko Tapparan joukkue Heljangon edessä alisuorita toden teolla.

2. Jussi Olkinuora, Pelicans

Kinnunen: Maailmanmestari ja Olympiavoittaja Olkinuora tulee olemaan tällä kaudella ehdottomasti yksi parhaista maalivahdeista. Heikko viime kausi, johon sisältyi epäonnistunut NHL:n valtaaminen sekä yhteensä kaksitoista peliä SHL:n häntäpään joukkueessa Brynäsissä ei saa liikaa vaikuttaa arvosteluun.

Olkinuora tulee olemaan tärkeä palanen Pelicansin joukkuetta, joka haluaa eittämättä kirkastaa viime kauden hopean kultaiseksi.  

3. Veini Vehviläinen, JYP

Hanhikoski: Takuuvarma torjuja, joka palasi JYPiin viime kaudella. Torjui edessä olevaan joukkueeseen nähden hyvin, mutta ei yksinään pystynyt kantamaan joukkuetta pidemmälle keväälle.

Edelliset kaudet Pohjois-Amerikassa ja Ruotsissa eivät sujuneet ihanteellisesti, mutta kokemuksista rikkaampana Vehviläinen on vielä Liigan tasoon nähden sarjan parhaimpia maalivahteja. 

4. Roope Taponen, HIFK

Kinnunen: Taponen pelasi viime kaudella loistavan läpimurtokauden Liigassa. Uskon, että Taponen jatkaa samalla tasolla myös tällä kaudella. Niko Hovinen tai Tomi Karhunen tulee olemaan hänelle tärkeä tuki, kun hän jatkaa murtautumistaan jopa kansainvälisiin ympyröihin. Taponen tulee ottamaan seuraavan stepin urallaan ja tulee olemaan yksi Leijonien vaihtoehto EHT-peleissä. 

5. Juha Jatkola, KalPa

Hanhikoski: Alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa erinomaisesti esiintynyt Jatkola syrjäytti Matěj Machovskýn ykköstorjujan paikalta viime kaudella ja oli myös suuri tekijä KalPan menestyksekkäälle kaudelle.

Nashville Predatorsin varaama veskari ottaa seuraavan askeleen kohti isompia kaukaloita ja on varmasti yksi KalPan tärkeimmistä pelaajista alkavalla kaudella.

Kommentit valinnoista kokonaisuutena

Hanhikoski: Valinnanvaraa listan nimeämiselle löytyy lähes jokaisesta seurasta, eikä ole ihme vaikka monella olisi erilaiset ajatukset kärkiviisikosta. Nick Malik ja Tomi Karhunen ovat yksiä mainitsemisen arvoisia torjujia.

Myös usea ehdokas on sellainen, joka voisi olla kauden päätyttyä viiden parhaan joukossa, mutta vaikea sanoa tässä vaiheessa. Miroslav Svoboda, Jakub Malek ja Niklas Rubin ovat esimerkiksi tällaisia veskareita. Potentiaalia on monenlaiseen, mutta kykeneekö mainitut vahdit lunastamaan odotukset? Aika näyttää.

Kinnunen: Valinnat eivät missään tapauksessa olleet helppoja. Oman listauksen ulkopuolelle jäi paljon hyviä maalivahteja, mikä osoittaa sen, että Liigassa on todella hyviä maalivahteja tälläkin kaudella. Esimerkiksi Kärppien Niclas Westerholmilla on potentiaalia nousta listaamieni maalivahtien tilalle.

Myös suomalainen hyvä maalivahtivalmennus ansaitsee kiitoksen siitä, että joka kausi Liigassa tekee läpimurtonsa uusi suomalainen nuori maalivahti, joilla on potentiaalia nousta aina NHL:ään saakka. Jatkola ja Taponen ovat mielestäni sellaisia nimiä, jotka pääsevät vielä pitkälle. 

» Lähetä palautetta toimitukselle