JYPin valmennus hakee kehittyneen johtajuuden turvin vahvaa sarja-avausta

LIIGA / Haastattelu
Jukka Rautakorpi ja Ville Nieminen aloittaa toisen kautensa JYPin peräsimessä.
Kuva © Timo Savela
JYP aloittaa juhlakauden kotiottelulla TPS:ää vastaan. Valmentajat Jukka Rautakorpi ja Ville Nieminen kertailevat kesää, harjoitusotteluita sekä alkavan kauden lähtökohtia.

Eilen alkanut Liigan runkosarja käynnistyy tänään myös Keski-Suomen maakunnassa, jossa juhlakauden aloittava JYP haastaa vierailijat Turusta.

Valmennuskaksikko Jukka Rautakorpi ja Ville Nieminen aloittavat toisen kautensa hippoksella monella tapaa paremmista lähtökohdista kuin edellisen, vaikka paineet ovat joukkueella, ja etenkin kyseisellä kaksikolla vahvasti läsnä.

− Sarja-avaus on täynnä odotuksia. Joukkueessa on kova odotusarvo, paineita on tietysti ja niitä on mentävä täysillä päin. Henkistä resilienssiä on koeteltu tässä kuuden viikon harjoittelujaksolla, ja juuri siinä meillä on vielä matkaa huippujoukkueen tasolle, Nieminen kommentoi.

Henkisen kasvun eteen tehty töitä

Mainittu kehityskohta, eli henkinen selviytymiskyky niin stressistä, paineista kuin muutoksistakin on oleellinen osa huippu-urheilua. Uusien hankintojen myötä johtajuus on joissain määrin parantunut, mutta johtajuutta on hankittu myös nuorien pelaajien kasvavan vastuun kautta, johon yhtenä keinona on ollut vähentynyt valvottu harjoittelu.

− Pelaajat ovat nyt vuoden vanhempia, kokeneempia ja ennen kaikkea johtavampia. Ympäristö on turvallisempi. En tiedä onko kaikilla hyvä olla, mutta ainakin parempi, Nieminen toteaa hymyillen.

− Joukkueen kanssa ollaan harjoiteltu kesä todella kovalla intensiteetillä, mutta neljä päiväistä viikkoa. Pelaajille on siis tuotu näin omistajuutta siitä omasta urasta. Siinä pelaaja suunnittelee, analysoi ja toteuttaa itse omaa tekemistään, Nieminen jatkaa.

Henkisen vahvuuden puute konkretisoitui viime kaudella ailahtelevissa otteissa läpi kauden ja juuri se oli vahvana osallisena vierasotteluiden haastavuudessa. 

Päävalmentaja Rautakorven kuvaus henkisestä kasvusta ja yksittäisen hyvän pelaajan nousemisesta voittavan joukkueen johtavaksi pelaajaksi kuvaa hyvin montaa nykyistä huippupelaajaa, ja koskettaa myös siihen rooliin pyrkiviä.

− Jääkiekko ei ole yksilön näkökulmasta pelkästään yritys- ja rohkeus peli, vaan myös yhteistyöpeli. Voittava ja johtava Liiga-pelaaja ei voi jäädä odottamaan, että milloin löytyy ne oikeat pelaajat siihen rinnalle vaan nimenomaan ajatuksena pitäisi olla kasvattaa niitä ympärillä olevia pelaajia. Olen nähnyt monta kertaa, että kun pelaaja tämän ymmärtää, aukeaa hänelle ihan eri latu.

Uudet hankinnat kantavat odotuksia

Harjoitusottelut eivät tuloksellisesti menneet JYPin osalta mairittelevasti, sillä saldona seitsemästä ottelusta oli vain yksi voitto. Rautakorpi uskoo, ettei kauden alla pelatuista otteluista kannata vetää sen suurempia johtopäätöksiä.

− Omasta kokemuksesta harjoituspelit eivät läheskään aina kerro siitä joukkueen iskukyvystä, sillä niissä ei keskitytä sen yksittäisen pelin voittamiseen vaan omaan tekemiseen.

Kauden alla myös uudet hankinnat ovat tiukan tarkkailun kohteena. Tälle kaudelle JYPin riveihin uusina ovat liittyneet Juuso Vainio ja Teemu Eronen; kanadalaiset Giorgio Estephan ja Nicholas Welsh sekä latvialainen Miks Tumanovs.

Uusiin hankintoihin kohdistuu usein kovia odotuksia jo pelkästään sopimusuutisen julkaisun myötä. Monet unohtavat, että myös he ovat omanlaisensa haasteen edessä. 

− Uusiin pelaajiin liittyy usein se harhakuva, että he tulisivat olemaan alusta lähtien sateentekijöitä. Jos näin käy se tarkoittaa sitä, että perustoiminta on ollut heikkoa.

−  Monet ulkomaalaiset kokevat Liigaan tullessaan intensiteetin kovana, ja se on hyvä nähdä, Rautakorpi toteaa.

Runkosarjan alku tulee olemaan hurrikaaniryhmälle todella tärkeä, josta jatkumo voi viedä pudotuspeleihin, ääripäänä taas jopa valmentajan vaihdokseen tai jälleen kerran pudotuspelien ulkopuolelle jäämiseen. Puheet paremmasta on nostettu ja tekoja vaaditaan, mutta usko JYP-leirissä on jälleen kauden alussa kova.

− Kyllä se auttaisi, jos ensimmäiseen kymmeneen otteluun osuisi hyppy lankulle. Joka tapauksessa vahva usko on, Nieminen toteaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle