Liigan Top 5 -laitahyökkääjät 2023−24: Kilpailu kärkipaikasta on kahden kauppa

LIIGA / Artikkeli
Lasch palaa vanhaan tuttuun nuttuun. Mitä todennäköisimmin ennemmin tai myöhemmin myös kypärän väri on tuttu.

Jatkoajan toimittajat Sami Iilomo ja Antti Nikulin valitsivat vuorotellen mielestään viisi Liigan parasta laitahyökkääjää.

Vastaava listaus tehtiin myös viime syksynä, jolloin kärkipaikalle nousi Niko Ojamäki. Eemeli Suomi mahtuu neljättä kertaa peräkkäin Jatkoajan kauden alla julkaistaviin top5 -listauksiin.

1. Ryan Lasch, Pelicans

Iilomo: Pelicansin kiekollisen pelin henki. Kärkipaikkaa miettiessä valinta Laschin ja kakkosena olevan Levtchin välillä ei ollut helppo. Jenkkihyökkääjän merkitys Pelicansille on suurempi kuin Levtchin Tapparalle. Ottamatta mitään pois Pelicansin hyökkäyskalustolta, jää se huomattavasti suurempaan pulaan ilman Laschia kuin Tappara ilman Levtchiä. 

Viime kausi SHL:ssä ei ollut valtaisaa ilotulitusta, mutta toisaalta vuotta aiemmin Lasch voitti koko sarjan pistepörssin. Sitä edellisellä kaudella kaikki muistavat jenkkisentterin kovan tehotahdin Pelicansin riveissä. CHL-otteluissa Lasch on viritellyt instrumenttiaan jälleen tuttuun sävellajiin, joka takaa kovia tehoja myös alkavalla Liiga-kaudella.

2. Anton Levtchi, Tappara

Nikulin: Itse olisin sijoittanut Levtchin ensimmäiseksi, mutta valinta hänen ja Laschin välillä oli lähes kolikonheittoa. Toissa kaudella Liigan pistepörssin ja maalikuninkuuden voittanut Levtchi jatkoi heti Pohjois-Amerikasta Tapparaan palattuaan siitä, mihin viimeksi jäi. Pistetahti oli kova niin runkosarjassa kuin pudotuspeleissä.

Levtchi on todella taitava pelaaja, joka osaa sekä syöttää että viimeistellä. Grönborgin aktiivisen pelityylin pitäisi sopia erinomaisesti juonikkaalle Levtchille, jonka vahvuudet ovat hyökkäyspäässä. Taistelee koko sarjan pistepörssin voitosta alkavalla kaudella.

3. Eemeli Suomi, Ilves

Ilves: Kertoo kaiken oleellisen, että Suomi on mahtunut myös kolmella edelliskaudella vastaavaan top 5-listaukseen. Tasainen suorittaja, joka takoo pisteitä kiitettävällä tahdilla, mutta todellinen suuruus näkyy pistesarakkeen ulkopuolella. Suomi tehtailee pisteitä ylivoimalla, on luottomies tasaviisikoin ja raastaa vielä alivoimalla. 

Suomi ehkä luopui kapteenin natsoistaan, mutta johtaa joukkoja edelleen kentän puolella. 

4. Petrus Palmu, TPS

Nikulin: Viime kauden Ruotsissa kiekkoillut Palmu oli Jukurien huippukauden arvokkain pelaaja. Tuolloin joukkueen kapteenina toiminut hyökkääjä jakoi maalikuninkuuden Levtchin kanssa ja jäi vain kahden pisteen päähän pistepörssin voitosta.

Energinen ja taitava Palmu saa asioita tapahtumaan jäällä ollessaan. Periksiantamaton kamppailija, joka ei pelkää laitavääntöjä pienestä koostaan huolimatta. On käyttökelpoinen niin yli- kuin alivoimalla.

5. Jerry Turkulainen, JYP

Iilomo: JYPin väkkärä oli jo jättämässä joukkuetta ennen viime kautta, mutta lopulta jäikin dominoimaan Liiga-kenttiä. Viime kauden pistepörssin kolmonen ei ehkä noussut otsikoihin yhtä paljon kuin edellään olleet Michael Joly tai Jori Lehterä, mutta läpi kauden rämpineessä JYPissä yli 50 tehopistettä on huima suoritus. 

Viime kaudella Turkulainen keräsi yhtä monta syöttöpistettä kuin sisäisen pistepörssin kakkoseksi sijoittunut Sami Niku (42 pistettä). Joukkueen toiseksi tehokkain hyökkääjä Reid Gardiner tehtaili 17 pistettä vähemmän kuin Turkulainen. Rooli on taattu myös alkavalle kaudelle, eikä ole mitään syytä odottaa pistetahdin romahtamista. 

Kommentit valinnoista kokonaisuutena

Nikulin: Liigassa riittää alkavalla kaudella paljon hyviä laitayökkääjiä, mutta mielestäni kärkikaksikko erottui selvästi muista. Sen jälkeen erot alkoivat tasoittua, ja järjestys sekä valinnat olisivat voineet näyttää myös toisenlaisilta.

Iilomo: Laitahyökkääjien kohdalla oli paljon vaikeampaa rajata valinnat viiteen. Vähintään kolminkertainen määrä pelaajia jäi valintojen ulkopuolelle. Puhutaan siis pelaajista, joiden läsnäoloa listalla kovin moni olisi tuskin kyseenalaistanut. 

» Lähetä palautetta toimitukselle