Liigan Top 5 -valmentajat 2023−24: "En suostu vielä lyttäämään Marjamäen valmennustaitoja"

LIIGA / Artikkeli
Lauri Marjamäki puhdisti taulunsa viime kauden päätteeksi ja ensi kausi alkaa puhtaalta pöydältä.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

Jatkoajan toimittajat Sami Iilomo ja Antti Nikulin valitsivat vuorotellen mielestään viisi Liigan parasta valmentajaa.

Vastaava listaus tehtiin myös viime syksynä. Tuolta listalta vain Lauri Marjamäki jatkaa listalla, hänkin niukasti. 

1. Rikard Grönborg, Tappara

Nikulin: Grönborgin meriittilista on huimaa katsottavaa. Ruotsin maajoukkueen kahteen perättäiseen maailmanmestaruuteen valmentanutta Grönborgia on Jukka Jalosen tavoin soviteltu viime vuodet jopa NHL-päävalmentajaksi. Se itsessään jo kertoo, millaisen kaappauksen Tappara penkkinsä taakse teki.

Vaikka Grönborgin Sveitsin vuodet eivät ole olleet samanlaista voittokulkua, on ruotsalainen silti Euroopan ehdotonta huippua. Modernia, aktiivista jääkiekkoa peluuttavan Grönborgin valmennusfilosofia on ajan hermolla.

2. Tommi Niemelä, Pelicans

Iilomo: Minun papereissani Hölö olisi ollut ykköspaikalla. Kaksi kautta Pelicansin penkin takana, joista kummallakin joukkue suoritti yli ennakko-odotusten. Viime kaudella joukkue ylsi jopa sensaatiomaisesti runkosarjassa neljän parhaan joukkoon. Pystyy kehittämään sekä yksilöitä että joukkueen peliä - ja ennen kaikkea saa koko joukkueen sitoutumaan omaan pelitapaansa. 

Vaikka Niemelä olisikin ollut ykköspaikalla, en halua ottaa mitään pois. Meriittien puolesta Grönborg on kiistatta kovempi nimi, mutta ruotsalaiskonkarin kohdalla on aste enemmän kysymysmerkkejä, kun Niemelän näytöt ovat todella kovaa luokkaa.

3. Antti Pennanen, Ilves

Nikulin: Kesken viime kauden Jouko Myrrän Ilveksen penkin takana korvanneeseen Pennaseen kohdistuvat kovat odotukset. Vuonna 2019 HPK:n Suomen mestariksi ja reilu vuosi sitten Nuoret Leijonat lähes maailmanmestariksi valmentaneen Pennasen pitäisi johtaa Ilves mestaruuteen.

Viime kaudella Ilves esiintyi tehokkaasti Pennasen alaisuudessa, mutta sen tie katkesi välierissä jopa hieman yllättäen Pelicansille. Taktisesti Ilves oli kuitenkin ottelusarjassa edellä epäsuotuisasta lopputuloksesta huolimatta. Pennanen on erittäin fiksu ja analyyttinen valmentaja, jolle jääkiekko on kuin šakkia. Pennasen ymmärrys pelistä on huippuluokkaa, mutta välillä tämä sortuu liikaan taktisuuteen.

4. Lauri Marjamäki, Kärpät

Iilomo: Vaikka viime kausi oli totaalinen floppi, en suostu vielä lyttäämään valmennustaitoja. Viime kaudella syyllisiä ja selityksiä Kärppien kyntämiseen löytyi milloin mistäkin, mutta kesän aikana Marjamäki on analysoinut kriittisesti myös omaa tekemistään. 

Kärpissä resurssit ovat edelleen kunnossa ja joukkueen nimilista kärkijoukkueiden tasoa. Nyt mitataan Marjamäen kykyä uudistua ja uudistaa − viime kauden tapa ei enää toimi. Kun tätä listaa tehdään kauden päättyessä, Marjamäki voi olla nykysijoitusta korkeammallakin tai sitten koko Liigan suurin floppi. Toistaiseksi uskoa vielä riittää. 

5. Tommi Miettinen, TPS 

Nikulin: Hetken näytti jo, että KalPassa hyvää työtä tehnyt MIettinen oli jäämässä valmentajien tuolileikissä ilman istuinta. Näin ei kuitenkaan käynyt TPS:n annettua Jussi Ahokkaalle potkut ja palkattuaan uudeksi päävalmentajakseen Miettisen.

Miettisen KalPa ihastutti jääkiekon seuraajia viime kauden erittäin aktiivisella pelitavallaan ja samaa odotetaan nyt myös Turussa. Rehellinen ja suorapuheinen Miettinen on vakuuttava ulosannissaan, eikä pelkää jakaa mielipiteitään. Todella fiksu valmentaja, joka on tehnyt mainiota työtä nuorten pelaajien kanssa.

Kommentit valinnoista kokonaisuutena

Iilomo: Oma katse kääntyy erityisesti HIFK:n suuntaan. Ville Peltonen on hyvä valmentaja, mutta nyt materiaalissa ei ole edellisvuosien tapaan puutteita. Vain mestaruus kelpaa. Viime vuosina yksi HIFK:n pelillisistä ongelmista on ollut, että materiaali ja pelitapa eivät täsmää. Karkeasti sanottuna HIFK on pelannut nöyrää duunarikiekkoa joukkueella, jonka luontaiset vahvuudet ovat olleet muualla. Varsinkin erikoistilannepelaamisessa HIFK:lla on runsaasti parannettavaa, myös tässä kohtaa voi valmennus auttaa.

Nikulin: Peltonen on hyvä nosto ja on kiinnostavaa nähdä, millaista jääkiekkoa tämä tähtisikermänsä kanssa esittää. Itse seuraan mielenkiinnolla myös, mitä Tomi Lämsä saa Lukko-valmentajana irti joukkueestaan. Lämsän visiitti nuorten maajoukkueessa ei ollut menestys, mutta toisaalta tämä teki hyvää jälkeä Venäjällä. Olli Salo ja Olli Jokinen taas voivat hyvällä kaudella nostaa entisestään osakkeitaan nousevina kykyinä.

» Lähetä palautetta toimitukselle