Top 5−maalivahdit 2022−2023: "Liigan suurimmalla budjetilla operoivan HIFK:n vahdit eivät olleet lähelläkään listaa"

LIIGA / Artikkeli
Frans Tuohimaa oli Jatkoajan raadin ykkösnimi.
Kuva © Oskari Mäkisarka / https://facebook.com/makisarkaphoto

Jatkoajan toimittajat Patrik Oksanen ja Sami Iilomo valitsivat vuorotellen mielestään viisi alkavan Liiga-kauden parasta maalivahtia.

Vastaava listaus tehtiin myös viime syksynä. Viisikosta kolme pelaa edelleen Liigassa, mutta yhdelläkään ei ollut asiaa tämän kauden listalle. 

1. Frans Tuohimaa, Jukurit

Oksanen: Viime kausi KHL:ssä oli hyvä ja Tuohimaa kuului voitokkaan maajoukkueen vakiokalustoon, vaikka jäikin siellä kolmosmaalivahdin rooliin. Harvoin isoja virheitä tekevä Tuohimaa torjui toissakaudella HIFK:n SM-pronssille.

Erittäin kovan tason tekijä Liigaan, ja Jukurien menestymistoiveet nojaavat paljon nimenomaan Tuohimaan varaan.   

2. Nick Malík, KooKoo

Iilomo: Jos Jukurien menestys lepää Tuohimaan ympärillä, samaa voi sanoa KooKoosta ja Malíkista. Joukkueesta lähti kauden jälkeen roppakaupalla kärkiosaamista, joten maalivahdin merkitys korostuu entisestään. 

Malík on viihdyttävä maalivahti, jonka voi luulla pelanneensa ulos tilanteesta jo useampaankin kertaan, mutta nopealiikkeinen kumiukko löytää aina vain keinot venyä kiekon tielle. 

3. Joel Blomqvist, Kärpät

Oksanen: 20-vuotias Blomqvist on osoittanut olevansa huippulahjakkuus ja hänen poisjääntinsä alle 20-vuotiaiden MM-kisoista herätti runsaasti keskustelua. Runkosarjassa aina maalille päästyään esiintyi kypsästi ja mahdollisti joukkueelleen voitosta pelaamisen.

Pudotuspeleissä hän nousikin jo ykkösmaalivahdin asemaan laittaen lopulta Ilveksen todella ahtaalle. Jos kehitys jatkuu samanlaisena, lienee tämä viimeinen kausi Liigassa. 

Blomqvist venyy kiekkojen tielle Kärppien maalille myös tällä kaudella.
Kuva © Jarno Hietanen

4. Patrik Bartošák, Pelicans

Iilomo: Näytöt Liigasta ovat vakuuttavat. Toissa kaudella Pelicansin vaikea ajanjakso osui juuri siihen ajankohtaan, kun Bartošák oli poissa kuvioista, eikä taso horjunut viime kaudellakaan, kun tšekkivahti palasi KHL:stä loppukaudeksi Lahteen.

Pelicansilla on jälleen jalkeilla nuori joukkue, joka tarvitsee tukea ja turvaa veräjänvartijaltaan, eikä ongelmaksi muodostu tälläkään kaudella maalivahtipeli. 

5. Christian Heljanko, Tappara

Oksanen: Joukkueensa Suomen mestaruuteen johdattanut maalivahti on usein hyvä, eikä Heljanko ole tästä poikkeus. Heljangon kehityskäyrä on ollut nousujohteinen ja otteet ovat kausi kaudelta parantuneet.

Viime kaudella kantoi käytännössä yksin torjuntavastuun Tapparan maalilla onnistuen lunastamaan häneen kohdistetut odotukset. Maalivahdeista puhuttaessa Heljanko kuuluu sarjan parhaimmistoon.

Kommentit valinnoista kokonaisuutena

Iilomo: Kaikkiaan maalivahtien taso kautta Liigan on hyvällä, ellei jopa loistavalla tasolla. Kun alkoi rakentamaan omaa listaa, vain parin joukkueen edustus oli helppo laskea ulos, loppujen kohdalla olikin vaikeampaa.

Oli hämmästyttävää huomata, että Liigan suurimmalla budjetilla operoivan HIFK:n vahdit eivät olleet lähelläkään listaa. Toki maalivahtien kohdalla tilanteet muuttuvat nopeasti.

Omalla listallani Ilveksen Marek Langhamer olisi mahtunut eittämättä listalle, mutta vaikea nyt listalle päätyneiden kassarienkaan näyttöjä on väheksyä. 

Oksanen: Kovatasoinen kattaus maalivahteja on mukana myös tällä kaudella. Lähes jokaisesta joukkueesta löytyy vähintäänkin yksi huipputason maalivahti, joten vain viiden maalivahdin rajaaminen on vaikeaa.

Esimerkiksi SaiPan Niclas Westerholm olisi yhtä pätevä nimi listalle kuin siellä jo olevat. Kausi tarjoillee lukuisia upeita torjuntoja.

» Lähetä palautetta toimitukselle