Mielipide

Lappeenranta päättää syksyn aikana välittääkö se SaiPasta

LIIGA / Kolumni
Pelkkä jäähalli Kisapuistoon on riittävä. Monikäyttöiselle areenalle ainoa järkevä paikka on keskusta. Kuulostaako tutulta? Ainakin lappeenrantalaiset ovat tätä vatvomista saaneet seurata pitkään – liian pitkään.

Tuntuu uskomattomalta, että vielä vuonna 2023 jossakin päin Suomea mietitään rakennetaanko uusi jäähalli kauas keskustasta keskelle omakotitaloaluetta vai monikäyttöinen areena kaupungin keskustaan. Osa on jopa vanhan jäähallin korjaamisen kannalla, vaikka se on totuuden nimissä tullut elinkaarensa päähän jo useita vuosia sitten.

Tätä on elämä Lappeenrannassa, vaikka sitä voi olla vaikea uskoa. Uuden jäähallin tai keskusta-areenan päävuokralainen SaiPa haluaisi keskustaan sijoitettavan vaihtoehdon toteutuvan – ymmärrettävästi.

Pelkästään SaiPa toisi Lappeenrannan keskustaan vähintään 30 tuhansia ihmisiä vetävää tapahtumaa vuodessa, mikä elävöittäisi aluetta ja lisäisi ihmisten kulutusta keskustan alueella. Nykyisellään kaupungin keskustassa ei edes huomaa SaiPan peli-iltoja millään tavoin.

Kaupungin elinvoiman vahvistaminen ja keskustan elävöittäminen ovat myös Lappeenrannan kaupungin nykyisen strategian yhdet päätavoitteista.

On kiistaton fakta, että SaiPaa on mietittävä, kun uuden näyttämön sijainnista lopullisesti päätetään.

Monet päättäjät Lappeenrannassa pelkäävät, että mitä tapahtuu, jos SaiPa kaatuu ja areena on keskustassa. Todennäköisempää SaiPan kaatuminen on, jos uusi näyttämö sijaitsee huonoilla toimintaedellytyksillä Kisapuistossa. Vaikka SaiPa kaatuisikin, suurempi paha kaupungille olisi tyhjä jäähalli omakotitaloalueella kuin monikäyttöinen areena keskustassa

On kiistaton fakta, että SaiPaa on mietittävä, kun uuden näyttämön sijainnista lopullisesti päätetään. Osan päättäjien mielestä hanketta ei saa toteuttaa SaiPa edellä, mutta juuri näin on toimittava, jos liigakiekkoilun halutaan säilyvän ja kehittyvän Lappeenrannassa.

Uusi jäähalli nykyisen estradin viereen Kisapuistoon kyllä mahdollistaisi olosuhteiden puolesta liigakiekkoilun jatkumisen kaupungissa ainakin toistaiseksi. Se ei kuitenkaan antaisi mitään avaimia kehittää tai kasvattaa liiketoimintaa. Nykyisen kilpailukyvyn säilyttäminenkin voisi osoittautua hankalaksi.

SaiPa on monen muun liigajoukkueen tavoin pyrkinyt laajentamaan liiketoimintaansa myös kaukalon ulkopuolelle esimerkiksi järjestämällä erilaisia tapahtumia. Jos hanke päätetään toteuttaa pelkkänä jäähallina keskelle omakotitaloaluetta, yhdestäkään uudesta tapahtumasta on turha haaveilla.

Keskustassa hyvällä paikalla sijaitseva monitoimiareena sen sijaan houkuttelisi tapahtumajärjestäjiä ja mahdollistaisi myös SaiPalle otteluiden ulkopuolella tapahtumien järjestämisen huomattavasti paremmin. Samalla se tarjoaisi SaiPalle mahdollisuuden kasvattaa liiketoimintaansa, mikä mahdollistaisi kilpailukyvyn kohentamisen pidemmällä aikavälillä myös kaukalon puolella.

Tämä kaikki elävöittäisi samalla kaupunkia sekä sen nykyisellään sangen tyhjänä olevaa keskustaa. Myös alueen muut yritykset saisivat oman osansa areenan palveluita käyttävistä ihmisvirroista.

Lappeenrannan kaupungin päättäjillä on syksyn aikana mahdollisuus näyttää välittävätkö he SaiPasta vai eivät. Kisapuistoon sijoitettavan vaihtoehdon toteutuessa SaiPan annettaan luhistua hiljalleen, mutta keskustaan rakennettavalla areenalla osoitetaan, että kaupungissa välitetään kaupungin yhdestä ylpeydestä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös