MM-päiväraportti: Tšekki piti kotiyleisönsä jännityksessä, Saksa paukutti kahdeksan osumaa ja jumbojoukkueet jäivät nollille

MAAJOUKKUE / Kierrosraportti
Tšekki-Suomi, MM-kisojen alkulohko 10.5.2024, O2 Arena
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/
Keskiviikko piti sisällään neljä MM-turnauksen alkusarjaottelua, kun kiekko tippui jäähän kahdesti sekä Prahassa että Ostravassa. Isäntäjoukkue Tšekki ja Saksa latoivat taululle runsaasti maaleja, Sveitsi ja Slovakia jättivät vastustajansa nollille.

Tšekki kaatoi sitkeästi mukana pysyneen Tanskan kolmannen erän osumilla

Tanska hiljensi äänekkään kotiyleisön vielä kolmannen erän alun tasoitusmaalilla, mutta Tšekki laittoi uuden vaihteen silmään ja paineli lopulta selvään 7–4-voittoon.

Tšekki taisteli äänekkään kotiyleisönsä edessä tiukan 7–4-voiton Tanskasta. Kotijoukkue oli hieman telineissä avauserässä ja juutit karkasivat jo maalin johtoon, kunnes Tšekin peli lopulta avautui ja rentoutui. Voitolla joukkue nousi Prahan A-lohkossa kärkeen yhden ottelun enemmän pelanneena verrattuna muihin kärkijoukkueisiin. Tanska jatkaa sijalla kuusi.

Ottelun kaksi ensimmäistä erää erosivat toisistaan kuin yö ja päivä. Avausminuuteilla Tšekin karvauspelaaminen jäi hieman puolitiehen, minkä lisäksi mailojen puristaminen näkyi, sillä joukkue tarvitsi kipeästi pisteitä, jotta se voisi pysyä lohkon kärkikamppailussa mukana.

Tanskan avauspeli oli parempaa kuin turnauksen aiemmissa otteluissa, ja punavalkopaidat pääsivät tiiviinä viisikkona lähtemään kontrolloidusti omalta alueelta. Tanska iski itsensä myös tulostaululle ensin, kun Christian Wejse osui ylivoimalla. Kauaa ei kotijoukkue tilannettaan surkutellut, kun Jan Rutan viivalaukaus upposi sisään kovan ruuhkan takaa. Erää oli jäljellä osuman aikaan vain kahdeksan sekuntia.

Toinen kaksikymppinen ja etenkin sen avauspuolisko oli Tšekin hallinnassa. Kotiyleisön riemuksi joukkue iski erän avauskympillä kaksi maalia ja laukoi vielä tätäkin ahkerammin. Jakub Flek ja Lukáš Sedlák kunnostautuivat maalinteossa, mutta Lukáš Dostál oli myös kotijoukkueen maalilla suuressa roolissa, sillä hän nappasi tärkeitä koppeja ja piti yllä kotijoukkueen momentumia.

Tanska sai viimeisellä minuutilla vielä 2–3-kavennusmaalin aikaiseksi, ja muutenkin erän jälkimmäinen puolisko oli parempi, vaikka edelleen hyökkäykset jäivät yksittäisten pelaajien esiinnousuiksi. Laukaukset merkittiin kahden erän jälkeen kotijoukkueelle 28–12.

Tanska tasoitti pelin vielä kolmannen erän alussa, kun 19-vuotiaalle Oscar Fisker Mølgaardille pelattiin kiekko upean syöttökuvion päätteeksi, eikä nuori hyökkääjä paikastaan erehtynyt. Tämän jälkeen Tšekki heräsi, iski erässä neljä maalia ja karkasi selvään voittoon, eikä Tanska enää pystynyt vastaamaan, vaikka se yhden kavennusosuman vielä saikin aikaiseksi. Kolmannen erän maalit tekivät Tomáš Kundrátek, Dominik Kubalík, Matěj Stránský sekä Ondřej Palát. Tanskalta osui vielä Mathias From.

Latvian viime vuoden hurmos on pelkkä muisto vain

Saksa ei jättänyt mitään sattuman varaan, kun se nakutti Latvian verkkoon peräti kahdeksan maalia, joista viisi syntyi ottelun toisessa erässä. Lopputulos 8–1 tarkoittaa sitä, että Saksa nousi pisteen päähän Latviasta Ostravan B-lohkossa.

Saksa oli ottelussa vahvempi osapuoli heti aloituskiekon pudottamisesta lähtien. Joukkue piti Latvian pois maalipaikoilta, mutta pääsi itse aktiivisella ja nopealla pelillään kontrolloidusti alueelle. Rutiininomaisuus sekä tehokas toisen erän viimeistely takasivat Saksalle 8–1-voiton, minkä ansiota Saksa on enää pisteen Latviaa perässä B-lohkossa, kun joukkueet ovat sijoilla kaksi ja kolme.

Saksa aloitti maalinteon ajassa 5.27, kun Kristers Gudļevskis torjui ensin maalille lähetetyn kiekon, mutta Dominik Kahún oli maalinedustalla lyömässä irtokiekon sisään. Latvian maali pysyi koskemattomana vielä senkin jälkeen, kun Nico Sturm pääsi yrittämään maalintekoa läpiajosta, mutta tyhjään tilaan luistellut Kai Wissman vei lopulta joukkueen 2–0-johtoon ylivoimalla.

Ennen osumaa Latvia pääsi peliin kiinni ja onnistui myös luomaan maalipaikkoja, mutta laukaukset lähtivät kaukaa, eikä maalin eteen saatu tarpeeksi pelaajia ohjaamaan tai lyömään irtokiekkoja sisään. Latvia vaikutti myös olevan koko ajan potkun perässä, mikä konkretisoitui sitten toisen kaksikymppisen aikana.

Merkkejä tulevasta nähtiin jo 48 sekunnin pelin jälkeen toisessa erässä, kun ensin Leo Pföderl onnistui maalinteossa ja kaksi minuuttia myöhemmin Parker Tuomien 4–0-osuma oli liikaa Gudļevskisille, joka teki maalillaan tilaa Elvis Merzļikinsille. Muutos ei kuitenkaan herättänyt joukkuetta, päinvastoin.

Saksa iski lopulta erässä viisi maalia, joista suurin osa syntyi tilanteista, joissa Latvian puolustus ei täysin ollut hereillä pitämässä omia miehiään kiinni. Toisaalta saksalaiset saivat myös Merzļikinsin eteen maskia, eikä latvialaisvahti ajoittain nähnyt ollenkaan sitä, mistä kiekko maalille lähetettiin. JJ Peterka iski kaksi osumaa ja Marc Michaelis yhden ennen kuin Markuss Komuls rikkoi kuparisen ja iski maajoukkueuransa avausmaalin.

Kolmannessa erässä Saksa viimeisteli vielä kertaalleen ja yksi Latvian osuma hylättiin videotarkastuksen jälkeen. Latvian selkäranka oli jo katkennut, ja erässä oli vahvaa läpipelaamisen makua, vaikka torjuntoja kertyikin sekä Philipp Grubauerille että Merzļikinsille.

Sveitsi nousi lohkokärkeen rutiinivoiton turvin

Sveitsin vahva alku ja rutiininomainen alkusarjapelaaminen takasivat joukkueelle helpohkon voiton Isosta-Britanniasta. Vaikka lukemat eivät revenneet, oli Sveitsi paremmin pelin päällä, eikä kaikkien tarvinnut välttämättä laittaa aivan kaikkea peliin.

Sveitsi karkasi avauserässä jo 2–0-johtoon Isoa-Britanniaa vastaan, eikä nousijajoukkueella juuri ollut mitään vastaan sanottavaa, vaikka Sveitsin kärkipelaajat näyttivätkin ajoittain pelaavan puolivaloilla. Lopulta tulos oli alppimaan hyväksi 3–0, vaikka lukemat olisivat voineet olla hyvinkin erilaiset.

Sveitsin osumista ottelussa vastasivat avauserässä Nico Hischier ja Dean Kukan sekä toisen kaksikymppisen aikana Nino Niederreiter, jonka osuma syntyi ylivoimalla. Jokaisessa ottelussa vähintään yhden ylivoimamaalin tehnyt Sveitsi pyöritti erikoistilanteen aikana jälleen peliä. Tällä kertaa joukkue ei yltänyt samaan vireeseen kuin esimerkiksi Itävalta-ottelussa, jossa Sveitsi iski peräti viisi ylivoimaosumaa. Iso rooli tässä oli myös maalivahti Jackson Whistlellä, joka torjui 27 kiekkoa.

Iso-Britannia sai myös omat paikkansa, mutta Akira Schmidillä oli lopulta suhteellisen helppo työ pitää maalinsa puhtaana, sillä brittien laukaukset lähtivät usein kaukaa, eikä edessä ollut juuri maskia.

Toisaalta laukausmääräkään ei kasvanut suureksi, kun Iso-Britannia sai koko ottelussa 15 laukausta maalia kohti. Sveitsin lukema oli 30, ja maaleja olisi voinut näistä syntyä useampikin, mutta kiekko kolisutti tolppia ainakin neljä kertaa. Lisäksi peliväline usein lyötiin pois juuri maaliviivalta.

Pelin tempo laski ottelun edetessä, ja etenkin kolmannessa erässä oli havaittavissa se, miten peli haluttiin, ainakin Sveitsin leirissä, vain pelata nopeasti alta pois. Iso-Britannia sai erässä vielä omia paikkojaan etenkin ylivoimalla, mutta vaaralliset maalipaikat loistivat poissaolollaan. Sveitsi piti kiekkoa ja vaihtoi kiekollisena, Iso-Britannia ei saanut kunnon kirivaihdettaan silmään ja yksilötkin nousivat enemmän esille Sveitsin riveistä, joten lopulta tulos oli selvä, vaikka maaliero jäi pieneksi.

Sveitsi nousi A-lohkon kärkeen kahdella pisteellä ohi Tšekin. Iso-Britannia jatkaa edelleen jumbona pisteittä. Kumpikin joukkue pelaa seuraavaksi Tanskaa vastaan, Iso-Britannia perjantaina ja Sveitsi lauantaina.

Slovakia iski tarvittavat maalit ja piti Puolan nollilla

Slovakia ei juuri antanut palaakaan Puolalle, vaikka ottelu olikin ajoittain tasainen. Slovakia nousi 4–0-voitolla lohkonsa kakkospaikalle Ruotsin taakse. Puola jatkaa jumbosijalla, kun sillä on kasassa vain yksi piste.

Slovakian ja Puolan välisestä kamppailusta vaikutti ensimmäisen erän perusteella tulevan odotetun yksipuolinen näytös. Slovakia vei peliä mielin määrin ja Puola pyristeli 14 kertaa kiekon tielle avauserässä venyneen maalivahti Tomáš Fučíkin johdolla mukana. Slovakia onnistui erässä kahdesti maalinteossa, kun erän alussa Lukáš Cingel teki avausmaalin ja erän puolivälin jälkeen Tomáš Tatar lisäsi johdon 2–0:aan.

Avauserän loppu oli Slovakialta hieman vaisumpi ja toisen erän alkukin mentiin hieman tasaisemmissa merkeissä, mutta erän edetessä Slovakia sai jälleen otteen pelistä ja Puola jäi jalkoihin. Lisämaaleja Slovakia ei kuitenkaan muutamista hyvistä paikoista huolimatta saanut aikaan, joten kahden maalin erolla mentiin myös kolmanteen erään.

Ikävää väriä kolmanteen erään toi Fučíkin loukkaantuminen. Puolalaisvahti kaatui tuskaisen näköisenä jäähän torjuttuaan slovakkihyökkääjä Peter Cehlárikin laukauksen ja hänet talutettiin vaihdon puolelle.

Puolan hyökkäyspelaaminen jäi kolmannessakin erässä hyvin vähäiseksi ja Slovakia piti pelin varsin vaivattomasti otteessaan. Puolan maalille vaihdettu David Zabolotnykin joutui vielä viimeisellä kymmenminuuttisella antautumaan kahdesti, kun Cehlárik ja Cingel iskivät valotaululle 4–0-loppulukemat. Slovakian maalilla Samuel Hlavaj tarvitsi nollapeliinsä 20 torjuntaa.