Mielipide

Liigassa toteutui suuri vaihtuvuus ykkösmaalivahdeissa – Tappara hyötyy vakaudesta eniten

LIIGA / Kolumni
Tappara on viime kevään mitalisteista ainoa, joka jatkaa samalla ykköstorjujalla. Monen joukkueen kohdalla maalivahtitilanteen muutos on tuonut heikennystä tai ainakin epävarmuutta.

Viime kauden pudotuspelijoukkueista vain puolet lähtee alkavaan kauteen samalla ykkösmaalivahdilla – en laske Kärppien Niclas Westerholmia mukaan, koska hän pelasi vain muutaman ottelun Ouluun siirryttyään.

Iso oletus on myös siinä, että HIFK:n ja KalPan nuoret torjujat Roope Taponen ja Juha Jatkola jatkavat vähintään viime kauden tasolla. Totta kai näin voi käydä, mutta historia tuntee myös yhden kauden ihmeitä. Molemmilla joukkueilla on kuitenkin kokeneempi varavaihtoehto olemassa.

Suurin häviäjä maalivahtimarkkinoilla oli Ilves, joka menetti kaksi viime kautta maalillaan säkenöineen Marek Langhamerin. Toinen tšekki Jakub Málek on Ilvekselle tuttu jo viime kaudelta, mutta loikkaus 21-vuotiaana kärkiseuran ykköstorjujaksi on iso, vaikka maalivahtivalmentaja Markus Korhonen erinomaista työtä tekeekin.

HV71:stä Ilveksen toiseksi maalivahdiksi hankittu Jonas Gunnarsson oli vielä muutama vuosi sitten SHL:ssä ykköstorjuja, mutta 31-vuotiaan konkarin taso on tilastojen valossa laskusuunnassa.

Suurin häviäjä maalivahtimarkkinoilla oli Ilves, maalivahti on Ilveksellä pitkästä aikaa kysymysmerkki eikä luotettava selkäranka.

Ympäristönvaihdos on toki ennenkin nostanut pelillistä tasoa, mutta joka tapauksessa maalivahti on Ilveksellä pitkästä aikaa kysymysmerkki eikä luotettava selkäranka.

Hopeamitalisti Pelicans menetti myös luottomaalivahtinsa Patrik Bartošákin, mutta uusi ykköstorjuja Jussi Olkinuora on heittämällä Liigan kärkeä. Ulkomaanoptio on kuitenkin fakta, joka heittää tummia pilviä kaksinkertaisen maailmanmestarin ja olympiavoittajan hankinnan päälle.

Lukon mestaruuden ja sen jälkeisen runkosarjamenestyksen taustalla on ollut vahva maalivahtipelaaminen: Ensin Lassi Lehtinen ja viimeisimpänä Artjom Zagidulin. HPK:sta hankitulla Daniel Lebedeffillä on alla hyviä kausia, mutta Lukossa menestyspaineet ovat aivan eri tasolla.

Raumalaisten toinen veskarihankinta Samuel Harvey oli viime kaudella ICEHL:n parhaita maalivahteja, mutta torjuntatason riittäminen Liigassa on toistaiseksi mysteeri.

TPS vajosi viime kaudella hopeamitalistista tappioon pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, mikä ei kuitenkaan johtunut Lukosta hankitun Lehtisen torjuntatyöskentelystä. Alkavalla kaudella TPS:n maalinsuulla seisoo 24-vuotias Filip Lindberg, joka pelasi erinomaisesti yliopistosarja NCAA:ssa, mutta AHL-näytöt olivat kehnommat.

Ari Moisanen on maalivahtivalmentajana koko Euroopan eliittiä, ja Lindbergillä on potentiaalia – aikuisten tasolla kokematon maalivahti ja TPS:n ilmiselvä tavoite parantaa viime kauden sijoitustaan on kuitenkin riskialtis yhdistelmä. Varsinkin kun Lindbergin kanssa samanikäinen Eetu Anttila ei ole liigatasolla vakuuttanut.

Asetelma suorastaan huutaa meritoituneemman maalivahdin hankintaa kesken kauden.

Kärpät antaa ykkösmaalivahdin vastuun 26-vuotiaalle Westerholmille, joka on tähänastisen uransa tottunut selviytymään SaiPassa. Siitä on pitkä matka voittavaksi maalivahdiksi Kärpissä, vaikka Oulussakaan torjuntatyöskentely ei jää kiinni Ari Hillin maalivahtivalmennuksesta.

tps:n Asetelma suorastaan huutaa meritoituneemman maalivahdin hankintaa kesken kauden.

Viime kauden kärkimaalivahdeista Niklas Rubin jatkaa Ässissä ja Veini Vehviläinen JYPissä, mikä on haastajajoukkueille elintärkeää. JYPin maalivahtitilanteessa on huomionarvoista myös se, että Topias Leinosen loukkaantumista hankittiin paikkaamaan Eetu Laurikainen.

30-vuotiaalle meritoituneelle torjujalle olisi luullut löytyvän myös isomman vastuun työpaikka.

Vakaudesta maalivahtiosastolla hyötyy erityisesti hallitseva mestari Tappara. Christian Heljanko on kahden kauden aikana torjunut joukkueelleen kaksi Suomen mestaruutta ja CHL-mestaruuden.

Viime kauden runkosarja oli kuitenkin totuttua heikompi, mutta tosipelien alettua Heljanko torjui taas lähes kaiken mahdollisen. Rikard Grönborgin pelitapaan tekemät muutokset vaikuttavat myös maalivahtipeliin, kun tilanteita tulee enemmän ja nopeammin.

Maalivahtien peluutus on Tapparassa erityisen kriittistä. Alkamassa on kolmas peräkkäinen runkosarja, jota rasittaa lisäksi CHL. Heljangon pelikuorma on ollut massiivinen, mikä todennäköisesti vaikutti myös viime kauden runkosarjaan.

Vilho Heikkinen pelasi viime kaudella Heljangon sijaisena sinänsä kelvollisella tasolla, mutta ongelmana oli uskalluksen puute peluuttaa kakkosvahtia Heljangon ollessa pelikuntoinen. Heikkinen torjui syys−lokakuussa seitsemän ottelua, mutta marraskuulta tammikuulle vastuuta kertyi enää viiden ottelun verran.

Loppukaudeksi Tappara hankkikin Niko Hovisen luotettavammaksi tuuraajaksi, mutta hänenkin torjuntavastuunsa jäi vähäiseksi. Tällä hetkellä Hovinen on Helsingin IFK:ssa loukkaantuneen varamies Tomi Karhusen varamiehenä.

Kun arvioidaan maalivahtikaksikkoja pelkän ykköstorjujan sijaan, Tappara häviää vertailun kärkijoukkueista Pelicansille ja HIFK:lle sekä haastajista Ässille ja JYPille. Luotettava kakkostorjuja tai tasavahva kaksikko voi menestyksen kannalta olla parempi vaihtoehto kuin kiistaton ykkönen ja epävarma varamies.

» Lähetä palautetta toimitukselle