Liigan Top 5 -puolustajat 2023−24: Kiekollisuus korostuu kärkiviisikossa

LIIGA / Artikkeli
Sami Niku on toista vuotta peräkkäin listan kakkosena.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

Jatkoajan toimittajat Sami Iilomo ja Antti Nikulin valitsivat vuorotellen mielestään viisi Liigan parasta puolustajaa. 

Vastaava listaus tehtiin myös viime syksynä. Kärkisija on vaihtunut viime kauden listalta, mutta kakkospaikan Sami Niku on säilyttänyt kakkospaikkansa.

1. Michal Jordán, Pelicans

Nikulin: Pelicans kohahdutti Liigan seuraajia kesällä tiedotettuaan hankkineensa viime kaudella KHL:ssä kiekkoilleen Jordánin riveihinsä. Kautensa Jordán pelasi kuitenkin loppuun Sveitsissä purettuaan sopimuksensa Amur Habarovskin kanssa joulukuussa.

Raamikas tšekkipuolustaja on Euroopan eliittiä pelipaikallaan. Todellinen alakerran isäntä, joka huokuu varmuutta. Jordánin sijoittuminen ja ratkaisut ovat jatkuvasti oikeita. Tšekkiläisellä on kaiken lisäksi annettavaa myös hyökkäyssuuntaan, vaikkei olekaan kiekollinen virtuoosi listan kolmen seuraavan nimen tapaan.

2. Sami Niku, JYP

Iilomo: Tuli Liigaan kiekolliseksi virtuoosiksi johdattamaan JYPin kohti pudotuspelejä ja kenties mitalipelejä. Joukkueen kohdalla lopputulos oli täysi farssi, mutta Nikun kausi oli vakuuttava. Puolustaja ei ollut vaan alakerran kiekollinen moottori, vaan kokonaisvaltainen takalinjojen tähtipelaaja. 

Alkavalla kaudella Niku saa myös muulta pakistolta enemmän tukea, mikä helpottaa myös Nikun pelaamista. Vaikka taituri varmasti nautti viime kauden peliajastakin, niin pykälää kevyempi rasitus saattaa hyvinkin tuoda lisää terävyyttä tekemiseen. 

3. Les Lancaster, Ilves

Nikulin: Ilves-kannattajat saivat mieluisia uutisia viime joulukuussa, kun tamperelaisseura tiedotti Lancasterin jatkavan tupsukorvissa myös tällä kaudella. Puolustajien pistepörssin viime kaudella voittanut Lancaster on huikea taituri kiekon kanssa. Tupsukorvien alakerrassa isossa roolissa operoiva Lancaster on joukkueen johtavia pelaajia, mistä kertoo varakapteenin A-kirjain.

Lancaster on todella viihdyttävä ja tehokas tuloksentekijä hyökkäyspäässä. Yhdysvaltalaispuolustaja tukee hyökkäyksiä oikea-aikaisilla nousuillaan ja pelaa eräänlaista välihyökkääjän roolia.

4. Valtteri Kemiläinen, Tappara

Iilomo: Virallisesti Kemiläinen listataan puolustajaksi, mutta hän on esimerkki nykyaikaisesta pelaajasta, joka sitoo koko kentällisen hyökkäyspeliä eheämmäksi, välillä hyökkäyksen kärkenä ja välillä sitten perinteisemmällä puolustajan paikalla. Oman pään pelaamisessa on kuitenkin haavoittuvaisuuksia, jotka pudottavat sijoitusta kärkikolmikon ulkopuolelle. 

Viime kaudella kirvesrintojen puolustaja nakutteli tehoja lähes pisteen ottelukeskiarvolla, samaa voi odottaa myös tällä kaudella, sen verran taitoa Tapparan ylivoimapeliin jäi Jori Lehterän lähdöstä huolimatta.

5. Petteri Lindbohm, HIFK

Nikulin: Sami Lepistön uran päättäneet valitettavat terveyshuolet pakottivat HIFK:n uudelleen puolustajakaupoille ja korvaajaksi löytyi pikaisella aikataululla oma kasvatti Lindbohm. Maailmanmestari ja olympiavoittaja on ulkomaan vuosiensa aikana kehittynyt erittäin varmaotteiseksi puolustajaksi, joka tekee tulosta molemmissa päissä kenttää.

Lindbohm ei ole turhaan kuulunut Jukka Jalosen aikana maajoukkueen vakionimiin viime vuosina. Ulottuva ja isokokoinen Lindbohm on vahvimmillaan puolustuspäässä, mutta osaa myös liikuttaa kiekkoa mallikkaasti. Tekee kentällä jatkuvasti oikeita ratkaisuja ja sijoittuu hyvin.

Kommentit valinnoista kokonaisuutena

Iilomo: Puolustajien keskinäinen vertailu on vieläkin vaikeampaa kuin muilla pelipaikoilla. Erilaisia profiileja on paljon ja minkä tahansa osa-alueen huippuosaaminen voisi nostaa listalle. Tämänvuotista listaa katsoessa painopiste on selvästi kiekollisessa pelaamisessa. Ja se on myös täysin perusteltua, sillä nykypäivän jääkiekossa kovimmat huiput pystyvät tuottamaan tasaisesti myös hyökkäyssuuntaan. 

Aivan yhtä hyvin listalla olisi voinut olla Niklas Frimanin, Otto Leskisen tai vaikkapa Atte Ohtamaan nimi, mutta tällä kertaa lista muotoutui tällaiseksi. 

Nikulin: Olen täysin samaa mieltä kanssasi. Kiekolliset puolustajat varastavat yleensä suurimmat otsikot, koska he näkyvät tulostaululla. Liigassa pelaa kuitenkin myös monia erittäin hyviä puolustavia puolustajia sekä Teemu Erosen, Miika Koiviston ja Tony Sundin kaltaisia mainioita yleispuolustajia, jotka ansaitsisivat yhtä hyvin tulla mainituiksi listalla.

» Lähetä palautetta toimitukselle